Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9788791 www.bgdnes.bg

Търпението води до спасение,казва Лечителя на Левски

Разтривайте тялото с оцет при неврастения

Спокойният живот продължава годините, а неврозите го скъсяват

    Търпение - спасение!

Това е кредото, което изповядва Лечителя на Левски йеромонах Неофит Калчев. Духовникът от Преображенския манастир край Велико Търново, който приживе успява да излекува тежка рана на корема на Апостола заедно със своя сподвижник отец Матей Преображенски-Миткалото благодарение на лечебен мехлем, който двамата създават, е категоричен, че неврозата може да докара до лудост и дори до фатален край.

През годините монашество Божият служител събира информация за множество билки и за силата на природната медицина, усъвършенствайки се освен в духовното, така и в целебното поприще. В своята книга "Народен домашен лекар" йеромонахът дава своите рецепти за множество болести, някои от които са за невралгия, невроза и неврастения.

Реклама

Калчев описва невралгията като обхващаща най-вече главата, лицето и врата - един вид ревматизъм. Неговото схващане е, че невралгията удря онези, които пият вредни лекарства.

Рецепта. Вземете 300 г хардалово (синапено) семе. Счукайте го, смесете го със 100 г мед и налагайте болното място 5-6 вечери. Ще се премахне силната болка.

Става ли дума за неврозата, то тя владее повече жените, смята Неофит Калчев. Разстройството на нервите се появява по много причини, най-много от неправилен живот, от притеснение, от нетърпение и други.

Като се разбунтуват много силно нервите - казва Калчев - някои припадат в несвяст, а други лудуват. А когато се усили превъзбудената кръв и удари в мозъка, може да докара до смърт.

А. Поливаме цялата снага със студена вода.

Б. Компрес със студена вода през ден.

Реклама

В. Речни бани също помагат през топлите дни лятно време.

Най-много се препоръчва спокоен живот без тревоги. Спокойният живот продължава годините, а неврозите го скъсяват.

Така стигаме и до трета неприятна болест - неврастенията. Тя представлява общо или частично нервно разстройство. Повече се явява в мозъка, отколкото в другите нерви. И се лекува със студени бани и студени компреси, като се разтрива цялата снага с винен оцет.

За пиене се взема дилянка (валериана). Сварява се по малко като чай. Пие се преди обяда. Същите лекарства се продължават 20-30 дни, може и повече. Най-много спокоен живот и лека храна. Пиене: чай, кафе, спиртни питиета се забраняват завинаги, за да има редовен живот.

Нервозните трябва да се пазят, да не пият лекарства с много странични ефекти, да не стоят в много топла стая, да не се хранят с много гореща храна, да живеят на чист въздух, да работят лека работа, да не пият възбудителни питиета (спиртни), да не се тревожат, да живеят спокойно, да не си стягат дрехите, да не носят вратовръзки, да не носят тесни обувки, да не се препират с никого и т.н.

Дарява за воденица

Йеромонах Неофит Калчев не е изкушен от материалното. Той раздава всичко, което е получил от благодарните хора, на които е помогнал да се излекуват. Дарява средства и за прочутата мелница в село Самоводене, която има изключително интересна история. Първоначално тя е дарена на селото от самоводчанина Йорго Радов, който е най-възрастният опълченец в Трета дружина на подполковник Калитин, пише великотърновският "Борба". По-късно пари за модернизация дава и Неофит Калчев.

Името на Йорго Радев не е много известно днес, но той взема активно участие в боевете при Стара Загора и при защитата на Орлово гнездо. Там по време на боя турска граната откъсва левия му крак и на път за руски лагер отвъд Дунав опълченецът умира. Като млад той полага клетва за вярност към отечеството в Преображенския манастир в присъствието на Васил Левски и отец Матей Преображенски. През 1866 г. Йорго Радов оглавява революционния комитет в Самоводене. Воденицата е дарена от него във времето, в което Йорго се отдал на комитетските дела. Още тогава на входа й било изписано "Училищна мелница". Идеята му била приходите от съоръжението да отиват за стипендии на даровити сираци. Сградата все още съществува, но се търсят средства за укрепването й.

Реклама
Реклама
Реклама