Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9790247 www.bgdnes.bg

Спор за шахтата убиец бави разследването за смъртта на Людмил

3 месеца уточняват собственика

Комплексна електротехническа експертиза ще установява проблема, заради който почина 16-годишното момче

Спор за собствеността на шахтата убиец на столичния бул. "Иван Гешов" все още бави разследването за поразения от ток Людмил! Това разкриват източници на "България Днес", запознати с досъдебното производство за смъртта на 16-годишното момче.

Реклама

Инцидентът става на 14 февруари, докато Людмил чака с баща си на червен светофар, за да пресече. Той стъпва на улична шахта на тротоара, по чиято метална рамка тече ток от оголен кабел. Оказа се, че кабелът води до един от търговските обекти към болница "Св. Иван Рилски".

Вече почти 3 месеца от Софийската градска прокуратура се опитват да установят чия собственост е фаталната шахта, но до момента усилията им не дават резултат. По случая са съпричастни изключително много институции. Затова е важно да се установи кой трябва да носи отговорност, за да се пристъпи към повдигане на обвинения, ако евентуално се докаже вина, коментират от прокуратурата.

От държавното обвинение разчитат на назначена комплексна електротехническа експертиза, от която да стане ясен проблемът, довел до инцидента. Неяснотите около собствеността на шахтата обаче затлачват довършването на заключението. По случая са изискани документи от болницата, от Столична община, от Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и т.н.

Междувременно някои от павилионите пред болницата са премахнати. След инцидента става ясно, че лавката, захранвана от фаталния кабел, работи незаконно върху територия, която е държавна собственост - болничният терен. В шахтата, върху която е стъпило детето, са прибирани кабели на ЧЕЗ. Това се случва след ремонт на светофара на бул. "Иван Гешов" през 2018 г. Преди преустройството на светофара разпределителните кабели са достигали по въздух до обектите, които захранват. При ремонта електрическото захранване е вкарано в шахтата, под земята. После кабелите са изваждани, незнайно от кого, и прикрепяни към металната ограда на тротоара, откъдето са стигали до търговските обекти.

По-голямата част от павилионите се оказват незаконни. След случилото се с Людмил Столична община съобщава, че е открила нарушения при пocтaвянeтo и нa тритe павилиона. Зa нитo eдин oт тях нямa издaдeни удocтoвeрeния зa въвeждaнe в eкcплoaтaция. Обeктът, кoйтo e изпoлзвaл кaбeлa, убил дeтeтo, имa cключeн дoгoвoр c ЧEЗ. Кaбeлът e пocтaвeн нaпълнo нeзaкoннo, нa бaзa нa "хвърчaщa бeлeжкa" oт мaй 2011 г. зa приcъeдинявaнe. Тя e пoдпиcaнa cъc зaпeтaйкa oт глaвния aрхитeкт нa рaйoн "Триaдицa" арх. Иван Шишков, който по това време е бил в отпуска. Архитектът е единственият, който хвърля оставка - повече като морален жест, отколкото като признаване на вина.

След смъртта на детето столичният кмет Йорданка Фандъкова възлага на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината. Целта е датчици да алармират при отваряне на шахтите, а денонощни екипи да проверяват състоянието на кабелите.

Реклама

Арх. Иван Шишков: Това е незаконен строеж

Този случай е продукт на всичко, което се е случило досега, и показва как функционира системата. Така бившият гл. арх. на район "Триадица" Иван Шишков коментира пред вестника разкритията, че още се установява собствеността на шахтата. По думите му е парадоксално, че въпросният обект веднъж е попълнен в кадастъра като сграда, след това е издаден акт за държавна собственост на сграда.

"Там са правени няколко ремонта, за които няма разрешение за строеж и одобрени проекти. А по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) това е строеж отвсякъде. Когато правиш ремонт без книжка, правиш освен незаконно строителство и нерегламентирано строителство, от което всеки се възползва. Така се стига до това, че никой не знае какво е правено и на кого е шахтата", заявява Шишков. Той намира за смехотворни обясненията, че шахтата е споделена.

"Там се установи, че има изградена велоалея без книжа, която е влязла 1 м в терена на болницата, което също е незаконен строеж", посочва специалистът. Той определя състоянието на нормативната уредба и контрола като тотален хаос.

След трагедията са изискани документи за ремонта покрай шахтата, но се оказва, че няма книжа. "Има доста ремонти в София, които са направени без строителни книжа и без одобрени проекти", смята архитектът. По негово мнение за инцидента с Людмил отговорни са държавата и Столична община: "Държавата, защото обектът е в държавна собственост. Той стои там не защото се е самонастанил, а защото са му разрешили. И общината, защото шахтата е нейна - тя поддържа шахтата и трасето.

Архитектът алармира и за проблем с Наредбата за преместваемите обекти, в която връзката на преместваемите обекти с тока не е регламентирана. "За тях трябва да има отделно разрешение за строеж. Още по-парадоксално е, че за билбордовете се прави фундамент в тротоара, което представлява 100% строеж в терен публична общинска собственост. Но се издава само разрешение за поставяне на билборд. За самият фундамент нищо не се казва. Утре някой билборд ще падне и ще започнем да говорим на тази тема", опасява се арх. Шишков.

По повод хвърлената оставка разсъждава: "Виновен е този, който не е бил на работа". След случилото се той продължава да работи по професията си и да проектира на частно.

Реклама
Реклама
Реклама