Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/9792928 www.bgdnes.bg

Проф. Витанов: Индийският щам е на границите ни

"Третата вълна отмина, то се вижда, почти на 500 нови случая на ден сме. Това означава, че излизаме от зоната на турбулентността и влизаме в зоната на хаоса, където нещата са по-контролируеми. Прогнозите са добри, благоприятният сценарий, за разлика от миналата година не бе дестабилизиран по празниците."

Това каза проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб.

"Защо трябва обаче да внимаваме? Първо, не трябва много да се уповаваме на сезонния ефект и да казваме - сега с високите температури грипчето ще си замине, защото виждате какво става в Индия. И там температурите са високи. Второ, индийският щам е на нашите граници, пуснем ли го вътре, спокойствието ни ще свърши, защото все още щитът ни е около 40 процента. Значи все още 60 на сто от хората са податливи", добави той.

Реклама

"Никога не съм мислел, че в щаба ще изкарам 14 месеца, в тях аз седях в окопа, а в гърба ми се стреляше. Имаше някои колеги, които се опитваха да изместят Витанов. Прогнозите ми обаче бяха достатъчно точни. Точно тия, които ми стреляха в гърба, сега ме обвиняват, че съм национален предател да изоставям щаба и че съм вдигал високо летвата. Отблъснете 2-3 вълни и тогава ще говоря с вас, никога не съм се борил за слава, журналистите знаят как се взема интервю от мен, че не е много лесно, не съм искал да правя политическа кариера, ако съм искал, и аз щях да бъда депутат. Предлагаха ми. И сега да ми предпожат, пак няма да се съглася, рано ми е да влизам в политиката, тя е мръсна работа, не е за мен", каза още проф. Витанов.

"Който иска, да заема моето място в щаба", допълни той.

Витанов разказа за работата си в НОЩ и че бившият премиер Бойко Борисов му наредил да ходи на брифингите. Той обаче не се подчинил: „Аз мълчаливо не изпълних това нещо, защото знаех, че в момента, в който се появя там, ще почнат едни такива работи".

„Има си ново правителство, нов министър-председател, той трябва да организира управлението на кризата, по принцип водещо в управлението на кризата е здравното министерство. Аз никога не съм давал съвети на политици. На хората ще кажа, че каналът във Фейсбук ще остане отворен и те ще получават информация от там“, каза още професорът.

Той беше категоричен, че сме се справили с коронакризата като общество. Математикът подчерта, че мерките у нас винаги са давали резултат, за разлика от други страни, където са били много по-строги мерки, които не са се спазвали. "Причината за успеха на българските мерки е в налагането им в точния момент", каза проф. Витанов.

"В момента „щитът“ срещу COVID-19 расте и ако вървим така, след 60 и няколко дни ще стигнем 70% обхват на щита от изградилите имунитет. Антителата обаче си заминават и от 70, той ще стане 60-50-40% . Вирусът ще се върне наесен, въпросът е какво ще завари и отново може да се получи някаква следваща вълна, ако не внимаваме“, коментира Витанов.

Реклама
Реклама
Реклама