Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9794530 www.bgdnes.bg

Змияр №1 Красимир Христов: Дезинфектант срещу смоци

Спрей или гел от аптеката са достатъчни при ухапване от неотровно влечуго

Най-обикновен дезинфектант, използван за превенция срещу COVID-19, е достатъчен за третиране при ухапване от смок.

Това се отнася за леките случаи, в които човек е попаднал на неотровно влечуго и се е разминал с одраскване по кожата или друго по-безпроблемно последствие от срещата си със съскащата твар.

Реклама

Това сподели пред "България Днес" зоологът Красимир Христов. Любителят на студенокръвните животни притежава най-голямата колекция влечуги в Югоизточна Европа. Ветеринарният лекар от Хасково се е посветил на пълзящите твари още от студентските си години, а сега притежава колекция от 147 влечуги, което му отрежда първото място на Балканите.

"Горещото време предполага изпълзяването на змии и смокове в паркове, градини, планини и много други места. В Балкана бъдете с високи и здрави обувки, а на берачите на боровинки и други плодове и цветя препоръчвам да бъдат изключително внимателни, като приближават зидове, камъни и дупки", казва още Христов.

Първото нещо, което трябва да се направи при ухапване от усойница или пепелянка, е да се изсмуче кръвта с уста и да се изплюе. Това трябва да се случва интензивно до 30 мин. след ухапването.

Ако засегнатото място не позволява това, е хубаво човек да се е запасил със специален уред за изсмукване на кръв, който е евтин и може да се купи от много места - т.нар. екстрактор за отрова, което е вид помпичка.

"Принципно е добре изсмукваната кръв и телесни течности да се изплюват, но дори да се погълне част от тях, не е проблем, много по-опасно е, ако отровата остане там, където е - в мястото на ухапването", категоричен е Красимир Христов.

Реклама
Реклама
Реклама