Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9798275 www.bgdnes.bg

Съкварталци спасиха премазано куче

Институции и екоорганизации без реакции 

Животното е пострадало тежко, но има шанс да проходи 

Двучасова спасителна акция за премазано от автомобил куче проведоха жители на столичния квартал "Изток". Благодарение на усилията на хората с добри сърца четириногото, което първоначално заради раните си беше отписвано, че ще живее, вече се възстановява и има шанс дори отново да проходи.

Кучето е блъснато около обяд в събота, но така не се повяват свидетели, които да разкажат какво точно се е случило. Вместо това се събира тълпа от сеирджии, които започват да снимат с телефоните си, но не и да помогнат на животното, което лежи безпомощно на средата на улица "Николай Хайтов". Видимо четириногото не може да движи задните си крака, а опитите да се изправи са напълно безуспешни. От шока на удара кучето не спира да трепери и се е изпуснало.

Реклама

"Няма да изкара дълго. Оставете го, и без това е възрастно", чуват се периодично подвиквания от групата наблюдаващи. Но животното няма как да бъде изоставено, тъй като не само трябва да се направи опит за спасението му, но и затруднява движението на автомобили по улицата. При усилията на двама мъже да го занесат встрани, то започва жално да скимти и се опитва да хапе, за да се избави от страховитите болки.

Спасителите започват да звънят на ветеринарни клиники, които една след друга отказват да приберат животното. Обяснението е, че или не ходят по адреси, или не разполагат с транспорт. Телефоните на няколко екоорганизации дават постоянно свободно в съботния ден. При обаждане на "Екорвановесие", което отговаря за бездомните кучета на територията на столицата, се включва автоматичен оператор, който казва, че общинското предприятие работи само от понеделник до петък. Няколко позвънявания на телефон 112 също не дават резултат - операторките като по шаблон отговарят, че сигналът е приет. Но така и не се появява спасителен екип.

И хората вземат нещата в свои ръце. Буквално. Една от жените, разчувствана от съдбата на блъснатото животно, взема упойка от ветеринарна клиника. "Никога не съм слагала", казва притеснено дамата, но с помощта на млад мъж я поставят на кучето и след 10 минути то заспива. След това друга жена от квартала предлага колата си и дружно натоварват кучето в багажника. След няколко минути то е при ветеринарните медици в квартал "Изток".

Рентгенови снимки показват, че едното му краче е счупено и може да бъде оперирано тази седмица. Има и разместена тазобедрена става, която на момента е фиксирана. Предстоят му още изследвания, които да покажат пълна картина на проблемите му. И има огромни шансове то отново да проходи.

За лечението и престоя на животното са нужни средства, като всеки може да дари и минимална сума, за да помогне. Повече информация можете да получите на телефона във ветеринарната клиника "Добро хрумване" - 0896 604 887, или на адрес: ул. "Пиер Дегейтър" 10Б.

Реклама
Реклама
Реклама