Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9798291 www.bgdnes.bg

Потомката Катерина Ангелова: Режат парче по парче прадядо ми в Баташкото клане

Другият ми родственик оцелява скрит между труповете в църквата

КОЯ Е ТЯ

Катерина Ангелова е потомка на оцелял 16-годишен младеж, скрит между труповете в цървата в Батак. Тя е наследник на прочутия Кавлаков род и е правнучка на Марга Кавлакова (Горанова) - съпруга на водача на революционния комитет в Батак Петър Горанов и дъщеря на дядо Ангел Кавлаков. Марга е жената в най-емблематичната снимка след Баташкото клане. В нея тя е цялата в черни одежди и седи до костите и черепите на избитите въстаници пред храм "Света Неделя" в Батак. На 3 април 2011 г. в храм-паметника "Свети Александър Невски" бяха канонизирани новите български светци. Жестокото клане на около 5000 българи е на 4 май 1876 г. по стар стил, като по нов паметта им се чества на 17 май. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира "Св. Велика Княгиня Елисавета" в Етна, Калифорния, специално за канонизацията.

- Каква е съдбата на Кавлаковия род в зверствата в Батак през 1876 г.?

- С Априлското въстание Батак става известен на България и света. В него са изклани 5000 души на 4 май 1876 г. В тези кървави сцени са загинали и моите предци. Кавлакови се преселват в Батак от село Наипли (днес Буйново) по време на масовите потурчвания в Родопите през ХVII век. В Батак идват пет братя Кавлакови, които поставят началото на рода. Дядо Ангел Кавлака е един от техните наследници. Баба ми е разказвала, че дядо Ангел е бил заможен човек. Имал е много ниви и ливади, многобройна челяд, която е обработвала земята. Бил и избиран за кмет на селото.

Реклама

Една от дъщерите му - Марга, била женена на водача на Априлското въстание - Пeтър Горанов. Старият Кавлак подкрепя съзаклятниците на въстанието, но като най-улегнал и мъдър човек ги попитал какво ще стане с батачани, ако въстанието не успее. Този въпрос не се понравил на присъстващите. Въпреки това всички приели саможертвата в името на свободата. А едни от първите жертви били Ангел Кавлаков и Трендафил Керелов (зет и шурей - Кавлаков е бил женен за сестрата на Керелов). Двамата загинали мъченически, опитвайки се да водят преговори с Ахмед ага Барутанлията, който установил шатрите на Беглишките хармани. Трендафил Керелов бил наръган на кол и изпечен жив, а дядо Ангел Кавлака съсичан с гаври от турския ятаган. Барутанлията се е подиграл и понеже дядо Ангел е бил по-пълен, са го рязали парче по парче месо и са го убили. Цялото семейство на стария Кавлак било избито. Останал е един-единствен негов син - Стефан, който е бил в Калофер по това време и е учил бояджийския занаят. Той се завръща в Батак две години след Априлското въстание. Градът е опожарен, но той си възстановява къщичката и си довежда булка от Калофер - Чона. От нея произхождат имената на всички жени в Батак, носещи името Чона. Така се запазва и продължава Кавлаковият род.

Дядо Ангел Кавлака е бил много благ и трудолюбив човек. Той е участвал в събранието на Оборище заедно с Петър Горанов, който е водач на революционния комитет в Батак. Горанов е бил женен за дъщерята на дядо Ангел Кавлаков. Горанов много е настоявал Батак да се вдигне на въстание и да започнат бой срещу турците. Дядо Ангел е бил по-улегнал и възрастен човек. Искал е да си работят нивите, да се изхранват и да не се противопоставят на властта. Така или иначе Априлското въстание избухва, а целият Кавлаков род е изклан. Петър Горанов остава жив, като преди голямото клане събира ценности и злато от своите роднини и с подкуп успяват да пробият обръча на войската. Така се спасяват 700 души, които по-късно основават днешния Батак.

- В църквата ли Ангел Кавлаков и целият род намират смъртта си?

- Кавлаков е изпратен при Ахмед ага Барутанлията да води преговори, за да не започват военните действия. Но Ахмед се е подиграл, рязали ся дядо Ангел парче по парче месо и са го убили.

Друг мой прадядо е бил на 16 години през Априлското въстание - Тома Вранчев. Той е изпращан по въстаническите позиции за връзка и информация с въстаниците. По време на клането се е намирал в църквата "Света Неделя". Лежал е заедно с труповете на изкланите, припаднал от задуха и огъня, пален по прозорците на църквата, за да принудят хората да излязат навън. Така оцелял, криейки се между труповете. В храма са били поставени няколко дръвника и на тях хората са клани като животни. След приключване на зверствата на другия ден Барутанлията се оттегля с башибозука и тогава той излязъл. След като оцелява, Тома Вранчев създава поколението, което е родът на баща ми. Негова жена е баба Катерина, на която съм кръстена. Тя ми е разказвала много спомени за рода ни. Когато е било Априлското въстание, е имало човек, който е тръгнал да минава през моста на реката. Тогава агата със сабята му отсякъл главата. Човекът минал през моста без глава. По инерция. Тогава реката е текла кървава.

Точно където днес е площадът в Батак, е било училището "Св. св. Кирил и Методий". Там са били затворени много младежи, които са смятали, че там ще намерят защита. Уви, и те са били изклани, а училището запалено и изгорено.

Реклама

- Какво още ви е споделяла баба Катерина?

- Че е имало младежи, които са се спасявали под полите на майките си. Когато турчинът дойде със сабята - разказва баба ми, - започва да бута с нея под полата. А те викали - ага, не пипай тука, жена ражда. Така някои са оцелели. Всичко това тя е знаела от нейния баща, дядо Тома. А той е бил младеж и е изпращан да донася сведения на въстаниците, но се оказва впоследствие в църквата, когато започва клането.

Когато преминава бурята, идва Макгахан и пише за Батак, а зверствата стават известни на света. След година-две батачани започват да се завръщат и да възстановяват имотите си. Правят панихида в чест на загиналите на 4 май по стар стил, когато е най-голямото клане в църквата и на двора пред нея. Впоследствие баташките мъченици бяха провъзгласени за светци и сега честваме паметта им по нов стил вече на 17 май.

Моята баба Чона, която е внучка на баба Чона, дошла от Калофер, ми е показвала лично снимката на баба Марга. Тя е жената на Петър Горанов - водача на революционния комитет в Батак, и дъщеря на Ангел Кавлаков. Тя е снимана пред църквата в Батак с костите и черепите на загиналите 2-3 години след клането. Това е снимката, която ми е останала в спомените. Това е моята прабаба Марга.

- Какво се случва с нея после? Това е изключително емблематична снимка, която България познава.

- Тя доживява дълбоки старини. После Горановият род се изселва в София. Когато бях студентка, издирих и разбрах, че наследниците на Горанов живеят на ул."Раковски" в столицата. Когато бях секретар на общината, те идваха на честванията на 4 май, но вече съм изгубила връзка.

Реклама
Реклама
Реклама