Потомката Катерина Ангелова: Режат парче по парче прадядо ми в Баташкото клане

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Катерина Ангелова

Катерина Ангелова

Другият ми родственик оцелява скрит между труповете в църквата

КОЯ Е ТЯ

Катерина Ангелова е потомка на оцелял 16-годишен младеж, скрит между труповете в цървата в Батак. Тя е наследник на прочутия Кавлаков род и е правнучка на Марга Кавлакова (Горанова) - съпруга на водача на революционния комитет в Батак Петър Горанов и дъщеря на дядо Ангел Кавлаков. Марга е жената в най-емблематичната снимка след Баташкото клане. В нея тя е цялата в черни одежди и седи до костите и черепите на избитите въстаници пред храм "Света Неделя" в Батак. На 3 април 2011 г. в храм-паметника "Свети Александър Невски" бяха канонизирани новите български светци. Жестокото клане на около 5000 българи е на 4 май 1876 г. по стар стил, като по нов паметта им се чества на 17 май. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира "Св. Велика Княгиня Елисавета" в Етна, Калифорния, специално за канонизацията.

- Каква е съдбата на Кавлаковия род в зверствата в Батак през 1876 г.?

- С Априлското въстание Батак става известен на България и света. В него са изклани 5000 души на 4 май 1876 г. В тези кървави сцени са загинали и моите предци. Кавлакови се преселват в Батак от село Наипли (днес Буйново) по време на масовите потурчвания в Родопите през ХVII век. В Батак идват пет братя Кавлакови, които поставят началото на рода. Дядо Ангел Кавлака е един от техните наследници. Баба ми е разказвала, че дядо Ангел е бил заможен човек. Имал е много ниви и ливади, многобройна челяд, която е обработвала земята. Бил и избиран за кмет на селото.

Една от дъщерите му - Марга, била женена на водача на Априлското въстание - Пeтър Горанов. Старият Кавлак подкрепя съзаклятниците на въстанието, но като най-улегнал и мъдър човек ги попитал какво ще стане с батачани, ако въстанието не успее. Този въпрос не се понравил на присъстващите. Въпреки това всички приели саможертвата в името на свободата. А едни от първите жертви били Ангел Кавлаков и Трендафил Керелов (зет и шурей - Кавлаков е бил женен за сестрата на Керелов). Двамата загинали мъченически, опитвайки се да водят преговори с Ахмед ага Барутанлията, който установил шатрите на Беглишките хармани. Трендафил Керелов бил наръган на кол и изпечен жив, а дядо Ангел Кавлака съсичан с гаври от турския ятаган. Барутанлията се е подиграл и понеже дядо Ангел е бил по-пълен, са го рязали парче по парче месо и са го убили. Цялото семейство на стария Кавлак било избито. Останал е един-единствен негов син - Стефан, който е бил в Калофер по това време и е учил бояджийския занаят. Той се завръща в Батак две години след Априлското въстание. Градът е опожарен, но той си възстановява къщичката и си довежда булка от Калофер - Чона. От нея произхождат имената на всички жени в Батак, носещи името Чона. Така се запазва и продължава Кавлаковият род.

Дядо Ангел Кавлака е бил много благ и трудолюбив човек. Той е участвал в събранието на Оборище заедно с Петър Горанов, който е водач на революционния комитет в Батак. Горанов е бил женен за дъщерята на дядо Ангел Кавлаков. Горанов много е настоявал Батак да се вдигне на въстание и да започнат бой срещу турците. Дядо Ангел е бил по-улегнал и възрастен човек. Искал е да си работят нивите, да се изхранват и да не се противопоставят на властта. Така или иначе Априлското въстание избухва, а целият Кавлаков род е изклан. Петър Горанов остава жив, като преди голямото клане събира ценности и злато от своите роднини и с подкуп успяват да пробият обръча на войската. Така се спасяват 700 души, които по-късно основават днешния Батак.

- В църквата ли Ангел Кавлаков и целият род намират смъртта си?

- Кавлаков е изпратен при Ахмед ага Барутанлията да води преговори, за да не започват военните действия. Но Ахмед се е подиграл, рязали ся дядо Ангел парче по парче месо и са го убили.

Друг мой прадядо е бил на 16 години през Априлското въстание - Тома Вранчев. Той е изпращан по въстаническите позиции за връзка и информация с въстаниците. По време на клането се е намирал в църквата "Света Неделя". Лежал е заедно с труповете на изкланите, припаднал от задуха и огъня, пален по прозорците на църквата, за да принудят хората да излязат навън. Така оцелял, криейки се между труповете. В храма са били поставени няколко дръвника и на тях хората са клани като животни. След приключване на зверствата на другия ден Барутанлията се оттегля с башибозука и тогава той излязъл. След като оцелява, Тома Вранчев създава поколението, което е родът на баща ми. Негова жена е баба Катерина, на която съм кръстена. Тя ми е разказвала много спомени за рода ни. Когато е било Априлското въстание, е имало човек, който е тръгнал да минава през моста на реката. Тогава агата със сабята му отсякъл главата. Човекът минал през моста без глава. По инерция. Тогава реката е текла кървава.

Точно където днес е площадът в Батак, е било училището "Св. св. Кирил и Методий". Там са били затворени много младежи, които са смятали, че там ще намерят защита. Уви, и те са били изклани, а училището запалено и изгорено.

- Какво още ви е споделяла баба Катерина?

- Че е имало младежи, които са се спасявали под полите на майките си. Когато турчинът дойде със сабята - разказва баба ми, - започва да бута с нея под полата. А те викали - ага, не пипай тука, жена ражда. Така някои са оцелели. Всичко това тя е знаела от нейния баща, дядо Тома. А той е бил младеж и е изпращан да донася сведения на въстаниците, но се оказва впоследствие в църквата, когато започва клането.

Когато преминава бурята, идва Макгахан и пише за Батак, а зверствата стават известни на света. След година-две батачани започват да се завръщат и да възстановяват имотите си. Правят панихида в чест на загиналите на 4 май по стар стил, когато е най-голямото клане в църквата и на двора пред нея. Впоследствие баташките мъченици бяха провъзгласени за светци и сега честваме паметта им по нов стил вече на 17 май.

Моята баба Чона, която е внучка на баба Чона, дошла от Калофер, ми е показвала лично снимката на баба Марга. Тя е жената на Петър Горанов - водача на революционния комитет в Батак, и дъщеря на Ангел Кавлаков. Тя е снимана пред църквата в Батак с костите и черепите на загиналите 2-3 години след клането. Това е снимката, която ми е останала в спомените. Това е моята прабаба Марга.

- Какво се случва с нея после? Това е изключително емблематична снимка, която България познава.

- Тя доживява дълбоки старини. После Горановият род се изселва в София. Когато бях студентка, издирих и разбрах, че наследниците на Горанов живеят на ул."Раковски" в столицата. Когато бях секретар на общината, те идваха на честванията на 4 май, но вече съм изгубила връзка.

Доц. Горнев: Високотехнологичната медицина тук ще спре българите да се лекуват в чужбина

Доц. Горнев: Високотехнологичната медицина тук ще спре българите да се лекуват в чужбина

На хората в болницата не може да се вменява вина, докато институциите не се произнесат, заяви новият шеф на "Лозенец" по повод скандала с нарушения при извършени операции с трансплантация на органи Иска ми се болница "Лозенец" да се припознава като университетската на Софийския университет, каза новият директор на здравното заведение доц

Санта Китана показа моцарелки на Миконос

Санта Китана показа моцарелки на Миконос

Позачезна Санта Китана от радара в последните седмици, но ето че се върна в светлината на прожекторите с пълна сила... и с едни силиконови гърди напред! Скандалната танцьорка и певачка показва сочен бюст в Миконос, където, за разлика от София, не брули студен вятър, нито порои свалят градусите до 10 - там е жега и дрехи не трябват

Ели Бинева показа гръд

Ели Бинева показа гръд

"Златното момиче" все по-смело в модата Бившото "златно момиче" Ели Бинева показа гърдите си. Световната шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика засне доста смела фотосесия. Дъщерята на бившия евродепутат Слави Бинева позира по черен сутиен. Той е дантелен и изяло прозрачен. Това дава изглед на всички към зърната и на двете гърди на

Първата българка фотограф в "Мари Клер" Елина Кешишева представя изложба от изцяло лентова фотография

Първата българка фотограф в "Мари Клер" Елина Кешишева представя изложба от изцяло лентова фотография

Елина Кешишева живее и работи в Париж от 25 години. Тя е първата българка главен фотограф на френското модно списание "Мари Клер". Заснела е над 50 корици на престижни издания като Vogue, L'Officiel, W, Numero и други. Пред обектива й са заставали Настася Кински, Фарел Уилямс, Даян Крюгер, Ник Кейв и Ейми Уайнхаус

Най-четени

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Близнаците с концерт в емирството за прослава на България Престижна покана от Дубай получиха близнаците Хасан и Ибрахим. На клавирните виртуози е предложено да се включат в културната програма на изложението ЕКСПО 2020 - Дубай, което заради пандемията ще се проведе тази и следващата година. "Горди сме да съобщим

Обвиниха Роналдо за 4 млрд. загуба на Coca-Cola, невинен е (Видео)

Обвиниха Роналдо за 4 млрд. загуба на Coca-Cola, невинен е (Видео)

Не е вярно, че Кристияно Роналдо е лишил компанията Coca-Cola от 4 милиарда долара, пише порталът sports.ru, като обяснява митовете около фалшивата новина. Тя се разпространи от испански, британски и руски медии след пресконференцията преди мача между Португалия и Унгария. Когато по време на пресконференцията нападателят махна две бутилки с

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Искам да имам ангажименти и като модел КОЯ Е ТЯ Васка Джурова е новата носителка на титлата "Кралица на София". Конкурсът за красота се завърна след ограничаване на мерките и в събота вечерта бе короновано 21-годишното момиче. Тя е родом от Гоце Делчев и е студентка по фармация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". - Честита награда

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Отнеха дъщеричката на насилвана майка

Отнеха дъщеричката на насилвана майка

Бургас се обедини в помощ на пребиваната системно жена Момиченцето има нужда от лекар, баба й отказва да я води Надя Панкова Скандална случка със системно пребивана майка потресе Бургас преди броени дни. От благотворителна организация сигнализираха, че дъщеричката на жената й е отнета, тъй като заради системно насилие от страна на мъжа й тя се

Камен Донев фучи с лимузина

Камен Донев фучи с лимузина

Лъскаво возило тип лимузина подкара актьорът Камен Донев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата яхна черно "Ауди", с което обикаля навсякъде в столицата, дори за да отиде до банката. Докато зад волана внимава на пътя, пешком Донев не пропуска да хвърли поглед на красивите момичета в кафенетата из София

Актьорът Петър Байков: Изпявам 45 различни гласа

Актьорът Петър Байков: Изпявам 45 различни гласа

Търся трудностите, за да ги преодолявам и да раста Кой е той Младият актьор Петър Байков е носител на световно отличие в дублажа заради умението да озвучава сам цели филми. Познат е и като финалист в шестия сезон на "България търси талант". Зад гърба си има редица ленти, дублирани с неговия глас - "Красавицата и Звяра", "Господарката на злото"

Преслава ПРЕКОПА градината (Видео)

Преслава ПРЕКОПА градината (Видео)

И фолк певиците копат градини! Преслава показа уменията си с мотика в ръка.  Чалга фурията публикува видео, от което се вижда колко усилия полага в градината. Изпълнителката не се притеснява да върши тежкия труд. "Някой желаещ да му прекопая градината", шегува се

Галена става жури в "Гласът"

Галена става жури в "Гласът"

Галена ще смени Камелия като жури в "Гласът на България". Изпълнителката на "Мама ураган" е получила покана от шоуто да застане на мястото на колежката си. Галена веднага отговаря с "да". Новият сезон на журито ще бъде с почти изцяло нов състав. Графа и Михаела Филева са аут. От старите муцини само Иван Лечев ще запази мястото си

Близнаци в "Черешката"

Близнаци в "Черешката"

Седмица на близнаците. Под това мото ще мине седмицата в "Черешката на тортата". Две двойки от най-емблемичните близнаци в България ще се вихрят в кухнята. Част от звездния отбор на предаването стават волейболистите Георги и Валентин Братоеви, баскетболните грации Емануела и Доротея Толеви, близначките от "Игри на волята" - Елена и Стефания

Най-коментирани

Мегз работи с Роналдиньо

Мегз работи с Роналдиньо

Среща го в Дубай Дизайнерката помага в организирането на рекламата с носителя на "Златната топка" Рамо до рамо с футболната легенда Роналдиньо работи Мегз. Дизайнерката, която от няколко месеца живее в Дубай, разкри, че е бачкала заедно с носителя на "Златната топка". Двамата са част от рекламен проект на мастит бизнесмен

ДесиСлава с нова снаха

ДесиСлава с нова снаха

Майки залюби дългокрака тайнствена мадама С нова потенциална снаха може да се похвали певицата ДесиСлава. Големият син на изпълнителката Майки е залюбил дългокрака мацка, близка до неговата възраст, видя "България Днес". За новата тръпка на чаровния младеж издадоха общи фотоси в социалните мрежи. Самият Майки упорито пази в тайна личния си живот и

Венета Харизанова с куче миньон

Венета Харизанова с куче миньон

Фен на малките палета се оказа Венета Харизанова. Миската, която се изявява успешно като водеща и актриса, нагушка кафяво кутре, сладко като плюшена играчка. снимки: "България

Санта Китана показа моцарелки на Миконос

Санта Китана показа моцарелки на Миконос

Позачезна Санта Китана от радара в последните седмици, но ето че се върна в светлината на прожекторите с пълна сила... и с едни силиконови гърди напред! Скандалната танцьорка и певачка показва сочен бюст в Миконос, където, за разлика от София, не брули студен вятър, нито порои свалят градусите до 10 - там е жега и дрехи не трябват

Кандидатът за собственик на "сините" Джоузеф Диксън: Чакаме юристите на "Левски" за сделката

Кандидатът за собственик на "сините" Джоузеф Диксън: Чакаме юристите на "Левски" за сделката

Сагата с англичанина Джоузеф Диксън и влизането му в "Левски" продължава с пълна сила. Вчера кандидатът за собственик на "сините" се обърна към феновете с официално писмо чрез БТА. В него британецът недоволства от критиките по негов адрес, някои от които били доста комични. Диксън в момента е в САЩ и чака договора за влизането му в клуба от

Голф половинка по бански

Голф половинка по бански

Годеницата на голф звездата Брукс Коепка - Джена Симс, нагорещи мрежата. Красивата блондинка зарадва своите 230 000 последователи в инстаграм с няколко секси снимки. Актрисата позира по бански край басейна. "Как поздравявам Брукс, когато се прибере от тренировка", палаво написа Джена под кадрите. Това буквално подлуди феновете й

Българка атакува "Гинес" с месец в Долината на смъртта

Българка атакува "Гинес" с месец в Долината на смъртта

Силвия ще прекара 30 дни на 55-градусова жега Ще спим в каравана без климатик и вентилатор, казва красавицата Наше момиче ще атакува "Гинес" за прекарал най-много време на рекордно високи температури. Силвия Манолева от четири години живее в САЩ и решава да се хвърли в сериозно предизвикателство - да преживее цял месец на 55-градусова жега в

Бира по пернишки

Бира по пернишки

Наблюдателни читатели ни изпратиха снимка на интересен етикет върху бирена бутилка. Върху етикета са изобразени всички най- важни елементи от хумористичния фолклор, свързан с Перник и

Дони: Опитаха да взривят дома ми

Дони: Опитаха да взривят дома ми

Имал съм заплахи, включително и опит за атентат. Посипаха стълбището в дома ми с взривна смес. Вероятно неуки хора са го направили и не се стигна до взрив. Но е възможно да са искали само да ме сплашат. Това разкри в ефира на БиТиВи певецът Дони. Неприятната сцена се разиграла след като изпълнителят обяви през 1996 г

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят приятелката на Григор Димитров - рускинята Лолита Османова. Красавицата получава десетки съобщения с неособено добри думи и пожелания. Богаташката щерка е обект на атаки от страна на почитатели на най-добрия ни тенисист. Наред с комплименти от типа "много си красива" идват и доста обидни подмятания

Доц. Горнев: Високотехнологичната медицина тук ще спре българите да се лекуват в чужбина

Доц. Горнев: Високотехнологичната медицина тук ще спре българите да се лекуват в чужбина

На хората в болницата не може да се вменява вина, докато институциите не се произнесат, заяви новият шеф на "Лозенец" по повод скандала с нарушения при извършени операции с трансплантация на органи Иска ми се болница "Лозенец" да се припознава като университетската на Софийския университет, каза новият директор на здравното заведение доц

Венета Харизанова с куче миньон

Венета Харизанова с куче миньон

Фен на малките палета се оказа Венета Харизанова. Миската, която се изявява успешно като водеща и актриса, нагушка кафяво кутре, сладко като плюшена играчка. снимки: "България

Голф половинка по бански

Голф половинка по бански

Годеницата на голф звездата Брукс Коепка - Джена Симс, нагорещи мрежата. Красивата блондинка зарадва своите 230 000 последователи в инстаграм с няколко секси снимки. Актрисата позира по бански край басейна. "Как поздравявам Брукс, когато се прибере от тренировка", палаво написа Джена под кадрите. Това буквално подлуди феновете й

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят приятелката на Григор Димитров - рускинята Лолита Османова. Красавицата получава десетки съобщения с неособено добри думи и пожелания. Богаташката щерка е обект на атаки от страна на почитатели на най-добрия ни тенисист. Наред с комплименти от типа "много си красива" идват и доста обидни подмятания

Мъж преследва Ким

Мъж преследва Ким

Бившата баскетболна съпруга Ким Кардашиян е жертва на преследвач. От известно време риалити звездата била взета на мушката от Николас Костанца. Той първо й пратил годежен пръстен по пощата през февруари. Миналия месец пристигнал нов "дар" от него - хапчета за след секс. Кардашиян подала жалба веднага след втората пратка на Костанца

Ивет се отказа от старта в Стара Загора

Ивет се отказа от старта в Стара Загора

Ивет Лалова се отказа да участва в европейското отборно първенство в Стара Загора. По време на щафетата отново е почувствала придърпване и със съпруга си Симоне Колио са решили да не рискуват. Тя ще бъде заместена от Инна Ефтимова в бягането на 200 метра. Ивет дълго време лекува травма, която получи преди последното и единствено нейно състезание

41 новозаразени с коронавирус днес, 0,48% от тестваните, излекуваните са 37

41 новозаразени с коронавирус днес, 0,48% от тестваните, излекуваните са 37

41 - с 64 случая по-малко от вчера, са новите болни от COVID-19 от общо 8438 теста в последното денонощие, съобщиха от Единния информационен портал. Броят на новите случаи е 0,48% от тестваните пациенти. Направените PCR тестове са 3571, а 4867 са бързи антигенни. Най-много са заразените в София-град - 15 души

Деси Бакърджиева ражда второ дете, губи татко му от ковид малко преди това

Деси Бакърджиева ражда второ дете, губи татко му от ковид малко преди това

Деси Бакърджиева направи дълбоко емоционални разкрития за скорошната си бременност и огромната лична загуба малко преди да роди второто си дете. „Преди известно време срещнах отново ученическата си любов. Няколко дни след като се видяхме, той ми предложи да се омъжа за него. Още нося годежния си пръстен. Казваше се Филип

Германия обърна 4:2 европейския шампион Португалия, групата се заплете

Германия обърна 4:2 европейския шампион Португалия, групата се заплете

Германия се реваншира за загубата от Франция в първия си мач на европейското и победи актуалния шампион Португалия с 4:2. Та ситуацията в така наречената "група на смъртта" се заплете и четирите отбора в нея запазват своите шансове след равенството 1:1 между Франция и Унгария по-рано през деня. Водят "петлите" с 4 точки

Седмицата на модата в Милано: Мъже в зелено, синьо, жълто

Седмицата на модата в Милано: Мъже в зелено, синьо, жълто

Изчистени линии и леки флуидни материи. Сака тип кимоно и широки бермуди. Тази тенденция се очерта в началото на седмицата на мъжката мода в Милано, пише АФП. Широко използвани са растителните тъкани, като лен и коноп в естествен цвят, в съчетание с бяло, минерално-зелено или дървесно. След сивата зима и мрачния период на пандемията се налагат