Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9798299 www.bgdnes.bg

Правилното облекло пази от кърлежи

Ароматът на канела, карамфил и одеколон ги гонят

Влагата и високата трева допринасят за разпространението им

Активността на кърлежите започва през април и завършва през ноември. Върхът е през май-август.

Докато сте в гората, трябва да се опитвате да избягвате влажни, сенчести места с гъста зеленина и трева, където кърлежите са най-често срещани. Особено много се въдят край горските пътеки и пътища. В градска среда напастта също я има, ежегодно родители и стопани на кучета се мъчат да се отърват от паякообразния вредител.

Реклама

Правилно подбраното облекло, за предпочитане в светли цветове, върху което е по-лесно да забележите кърлеж, може до голяма степен да предпази от тях. Най-добре е горното облекло да е от гладки материи, върху които е по-трудно да остане кърлежът. Връхното яке, риза или тениска трябва да се пъхнат в панталона под ластик или колан. Маншетите на краката трябва да бъдат издърпани до глезена с еластични ленти, парчета въже или прибрани в чорапи. Сложете качулка, защото ако си носите шапка, кърлежът може да се плъзне до яката ви.

Преди да отидете на места, където се въдят кърлежи, третирайте с репелент облеклото си там, където те могат да пълзят от дрехите до тялото. За да ги обработите правилно, те трябва да бъдат разстлани върху равна повърхност и на определено разстояние (посочено в инструкциите) да се напръска избраният аерозол върху тях, като се обърне специално внимание на маншетите, яката и глезените на краката. Тези места трябва да бъдат обработени особено внимателно. Прочетете внимателно инструкциите! Не всички продукти са подходящи за обработка на дрехи и защита на открити участъци от кожата едновременно. За ръцете и лицето най-често се пускат продукти под формата на мехлеми и спрейове, които първо се напръскват върху ръката и едва след това се нанасят върху лицето и шията.

За да се предпазите от кърлежи, има няколко доказани народни средства. Всички кръвосмучещи не обичат острите миризми на канела, карамфил, камфор, добре познатия виетнамски балсам "Златна звезда" и дори одеколон. Защита може да си направите сами, като кипнете парче марля в един литър вода и една супена лъжица канела или карамфил на прах за няколко минути. Трябва да изсушите марлята, без да изплаквате. Такава маска, носена над главата като шал, ще помогне да изплаши кърлежите.

Докато се разхождате, проверявайте се възможно най-често, поне на всеки 2-3 часа. Когато се приберете, не забравяйте да изследвате тялото си или да помолите някой близък да го направи.

Кърлежите хапят главно човек на места с най-меките кожни тъкани, които включват: мястото зад ушите, шията, вътрешните страни на лактите, под мишниците, корема, слабините, вътрешните страни на краката, под коленете. Ухапването от кърлеж е почти невидимо: насекомото инжектира упойка в раната. Следователно кърлежът обикновено не се открива веднага.

Потърсете незабавно медицинска помощ, в рамките на първите 72 часа, за да намалите риска от инфекции, пренасяни от кърлежи. Препоръчително е да не го премахвате сами, но ако вече сте извадили кърлежа, трябва да го поставите в контейнер, да го затворите плътно с капак и да го предадете за изследване. Кърлежът ще бъде тестван в лаборатория за инфекции, пренасяни от тях, и при необходимост ще ви бъде назначена специфична спешна профилактика на инфекции, пренасяни от кърлежи.

Потърсете незабавно лекар, ако:

На мястото на ухапването се е образувало червено петно;

Лимфните възли са уголемени;

Температурата се е повишила;

Появяват се главоболие или мускулни болки;

По цялото тяло се появи обрив.

Реклама
Реклама
Реклама