Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9798361 www.bgdnes.bg

30 бона прибира бивш кмет на Ямбол заради сагата "блок 20"

След като е оправдан, получава обезщетение

Георги Славов осъжда прокуратурата за обвинението за съборената сграда с ромски обитатели

30 хиляди лева обезщетение прибира бившият ямболски кмет Георги Славов! Той осъжда прокуратурата, след като е оправдан за сагата със събарянето на опасния блок 20, в който живеят роми. Това става ясно от решение на Софийския градски съд по гражданско дело, заведено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), научи "България Днес".

Реклама

Блок 20 в ямболския жк "Райна Княгиня" е съборен през октомври 2010 г., тъй като се превръща в заплаха за живеещите там. Потресаващата гледка на скелето, по което тичат деца и палят огън, за да се топлят, обикаля световните агенции. До премахването на незаконната сграда се стига след нещастен инцидент, при който едва не загива 9-годишно дете. В отговор на искането на общината да се изнесат самонастанилите се обитатели започват с чукове и лостове да рушат блока. В крайна сметка от мястото са изведени 600 живеещи. Голяма част от тях се прибират по родните си места, а около 100 остават без дом и се изнасят на палатки.

След скандала тогавашният кмет Георги Славов се сдобива с обвинение за безстопанственост. Прокуратурата го погва, че не е положил достатъчно грижи за ръководството и управлението на възложената му работа, като е сключил договор със смолянска фирма за разрушаване и премахване на сградата. От това са последвали значителни щети за общината в размер на около 290 хиляди лева, изчислява държавното обвинение. Сумата включва над 540 тона стомана и инертни материали, които се сочи, че са оставени за разпореждане на дружеството.

Градоначалникът е даден на съд през декември 2012 г. въз основа на доклад на комисия, обследвала разрушаването на сградата. Година по-късно Окръжният съд го оневинява. Апелативният съд в Бургас потвърждава оправдателната присъда, която влиза в сила през май 2014 г. По време на процеса се доказва, че договорът с фирмата, извозила и депонирала строителните отпадъци, е коректен.

Когато излиза невинен от скандала и печели битката си с правосъдието, Славов завежда иск за 80 бона за претърпени неимуществени вреди от обвинението. Твърди, че е преживял стрес, притеснения и психологически травми от негативния отзвук в личен, социален и професионален план. Заявява, че са засегнати честта и достойнството му на почтен човек, професионалист и отговорен към обществения интерес администратор, политически ръководител и кмет на Община Ямбол. Жалва се, че вследствие на медийното отразяване на делото се е създал негативен образ в обществото, доброто му име е било опетнено в цялата страна и в очите на всички българи. Привличането му като обвиняем се е отразило изключително негативно на отношенията му с колегите в общината, които се отдръпнали в контактите си с него, започнали да го избягват. Засегнат бил и личният му живот, както и тези на съпругата и дъщерите му. Здравето му се разклатило, като болежки са посочени артериална хипертония, главоболие, дискомфорт в гръдния кош, сърцебиене, световъртеж, гадене и нарушение на равновесието. Поради влошаване на психичното му здраве са се наложили консултации с психолог и психиатър.

В подкрепа на тезата на кмета са разпитани свидетели. Една от тях разкрива, че Славов почувствал облекчение от това, което е направил за града, а в следващия момент е бил шокиран от обвинението. Затова се затворил в себе си, ограничил контактите си, посещавал е кардиолог и се лекувал в неврологично отделение. Изпитвал вина за това, което причинява на семейството си - голямата му дъщеря е била в кандидатстудентска кампания и рухнала, а малката дъщеря - в тийнейджърска възраст.

Секретарят на общината споделя, че Славов работил с голяма енергичност за решаване на проблема с блок 20, но ентусиазмът му секнал след започване на разследването. Градоначалникът се променил, у него се породили страх, съмнения и тревоги дали решенията му са били правилни и дали няма да се предприемат срещу него действия от други институции. Освен това около 20-30 служители на общината отказвали да подписват документи от страх, че може да последват проверки и срещу тях.

Реклама

Магистратите се съгласяват, че е накърнено доброто име на Георги Славов в обществото и че обвинението го е злепоставило пред близки, познати и служители в общината. Предвид продължилия 2 г. процес и характера на обвиненията, съдия Елена Маврова намира 30 бона за справедлив размер на обезщетението. Тя отхвърля иска до пълния му размер, но присъжда още 2 хил. лв. за разноски и адвокатски хонорар. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Продължава с политиката

Въпреки главоболията с Темида Георги Славов отново се включва в политиката. След като е дългогодишен областен координатор на ГЕРБ и управлява три мандата, на местните избори през 2019 г. от партията издигат друг кандидат. Така Славов преминава в редиците на проекта на Цветан Цветанов "Републиканци за България" и на изборите тази пролет се пробва като водач на листа.

Реклама
Реклама
Реклама