Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9838724 www.bgdnes.bg

Христо Кидиков, след като пак го отрязаха за парична награда: Останах с пръст в устата

Може и да чакат да си отида, казва легендарният музикант

"Останах с пръст в устата."

Така Христо Кидиков коментира факта, че не е получил наградата за специални заслуги от Министерството на културата.

Причината за това е, че вторият списък с певци и музиканти, в който е Кидика, така и не бе одобрен в Народното събрание. И няма как това да бъде сторено от служебния кабинет.

Реклама

"Може и да не дочакам тези пари - споделя пред "България Днес" Кидиков. - Песимист съм. Както казват в Русия - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем. Може би чакат да си отида от този свят. И тогава чак да се гласува, че и ние да вземем нещо", коментира още Кидиков.

Хитовият музикант много се надява на помощ от държавата. Откакто е настъпила пандемията, Кидиков няма почти никакви участия. Следователно няма и доходи.

"Кандидатствах и за помощ от съюза на музикантите. Вече над половин година чакам да получа 4000 лева. Но едва ли и това ще се случи. Трудно се издържам само с пенсия. Тя не е и висока. Много е зле положението. Но не се оплаквам. Важното е да съм здрав", споделя още пред вестника Кидиков.

Не за пръв път Кидиков изразява недоволството си към Министерството на културата. През февруари той бе забравен от тогавашния министър Боил Банов. И не попадна в първоначалния списък. След като обяви, че е потресен от постъпката на Банов, министърът му се извини и го включи сред наградените.

Кидиков сподели още, че не е успял да се ваксинира. Той имал записан час, но го пропуснал, тъй като имал ангажименти.

Реклама

"Още се чудя за ваксината. Не че няма да се боцна. Само така ще се спасим от лапите на COVID. Но съм зает. Записвам нови песни, които са част от последния ми албум. И се притеснявам да няма някаква странична реакции от ваксината. Затова ще изчакам малко. Като съм готов с албума, веднага отивам да си сложа ваксината.

Изплатиха част от парите

Наградите за изпълнителите от "Златният Орфей" са обещание на кабинета "Борисов 3". Отпуснатите държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията бяха очаквани, но неполучени от февруари досега от 63-ма творци. Постановлението на правителството във връзка с решение на Народното събрание от 25 февруари излиза едва през май, а средства за него така и не са отпуснати до края на мандата. Средствата за наградите са подсигурени от служебното правителство веднага след встъпването му в длъжност. Те вече са преведени накуп на одобрените от първия списък изпълнители. Така артисти като Богдана Карадочева, Марги Хранова, Васил Найденов, Митко Щерев и десетки други вече са получили своите награди.

С постановление № 185 на МС от 10 май са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г. в размер до 280 500 лв. за изплащане на държавни парични награди - за особени заслуги към българската държава и нацията, за срок от 3 години на 40 лица в размер на 500 лева всяка и на 23 лица в размер на 350 лв. всяка - за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

И Фънки, и Роси Кирилова прецакани

Димитър Ковачев-Фънки също ще трябва да почака, за да получи парична награда от министерството. Журиращият в "Като в две капки вода" е част от втория списък музиканти, чиито отличия не са одобрени от Народното събрание.

В списъка освен Фънки са Роберта, Милица Божинова и останалите певци от "Тоника", Иван Несторов-Амебата, членовете на група "Ера", Красимир Гюлмезов, Любомир Денев, Мария Ганева, Елвира Георгиева, Росица Кирилова и други.

Реклама
Реклама
Реклама