Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9842072 www.bgdnes.bg

56-годишната Клавдия Стоилова от София: Парализирах се след ваксина!

10 дни след втората доза започна парене в корема и гърба, не можех да се движа от кръста надолу, казва жената, която е с автоимунно заболяване 

"Парализирах се напълно от кръста надолу, след като си поставих ваксина срещу COVID-19. Имах големи надежди и бях напълно спокойна преди инжектирането, защото исках наистина исках да го направя, а се случи нещо страшно."

Реклама

Това разказа пред "България Днес" 56-годишната Клавдия Стоилова от София. След поставянето на ваксината на "Пфайзер" тя не може да ходи и е диагностицирана с болестта оптикомиелит (рядко автоимунно възпалително заболяване, което засяга предилекционно гръбначния мозък и зрителните нерви - б.а.).

"Като медицинско лице, работещо в системата на здравеопазването - приемен кабинет на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" си поставих 2 дози на ваксината "Пфайзер", последната на 11 февруари 2021 година. Десет дни след това започнаха симптоми, парене в корема и гърба, впоследствие довели до пълна парализа от кръста надолу. Приета бях в отделение по "Неврология" на столична болница, където ми беше проведено лечение. Бяха направени множество тестове за установяване на причината, като беше уведомен и "Пфайзер" за развилата се странична реакция следваксинално. След изписването ми постъпих в лечебно заведение по рехабилитация, където след престой 3 седмици успях да правя самостоятелно стъпки и да раздвижа крайниците си. За съжаление, по време на рехабилитирането ми излезе положителен резултат за болестта оптикомиелит, което изисква скъпоструващо и сложно лечение и поддържаща терапия, което заедно с разходите за рехабилитация са много големи за моето семейство и непосилни за покриване", сподели за неприятната ситуация Стоилова, която е пенсионер по болест 3-та група заради автоимунно заболяване ревматоиден артрит.

Надеждата за жената е в лечението с лекарство, което не се покрива от здравната каса, а през последния месец цената му поскъпва почти тройно - от 160 на 416 лева за кутия.

Парализираната жена и семейството й започват да изпращат писма до Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, обяснявайки спешната нужда от възстановяването на Клавдия. По техни думи се сблъскват или с мълчание, или с отказ от отговорност на държавата.

"Като медицински служител никога не съм била разколебана за работата си в условия на пандемия от коронавирус, особено що се отнася до здравето и живота на най-милото ни, нашето бъдеще - децата. Като служител на здравната система и работещ на първа линия ваксинирал се гражданин и впоследствие пострадал от това моля за помощ за покриването на разходите по моето скъпоструващо лечение, поддържаща терапия и рехабилитация, които ще са необходими оттук насетне за постоянно", апелира дамата, която е в системата на здравеопазването от едно десетилетие.

Реклама

"Искам държавата да се намеси, защото това е извънредна ситуация. И нека да има гласност на случая, за да се предпазят други хора от такива последствия. Сигурна съм, че държавата ни и в частност Министерството на здравеопазването ще се погрижат за българските граждани, пострадали от постваксинални реакции, така, както се грижи за лекуването на острата фаза и на поствирусните усложнения от коронавируса", добави с оптимизъм Стоилова и е готова докрай да търси справедливост за ситуацията, в която е изпаднала.

"Информирани сме за случая и същият е обработен и ескалиран по съответната процедура. Мога да ви уверя, че приемаме много сериозно нежеланите реакции, които потенциално са свързани с нашата ваксина срещу COVID-19 - "Комирнати". Следим отблизо всички подобни събития и събираме съответната информация, която споделяме с регулаторните органи на глобално ниво."

Това отговориха от Pfizer Biopharmaceuticals Group на запитване на "България Днес" дали са запознати с казуса на Клавдия Стоилова.

"Най-новите данни за безопасност за ваксината от Европейската агенция по лекарствата са в съответствие с известния профил на страничните ефекти. Ползите от "Комирнати" за предотвратяване на COVID-19 продължават да надвишават рисковете. Към днешна дата повече от 300 милиона души по света са ваксинирани с нашата ваксина. Важно е да се отбележи, че сериозни нежелани събития, които не са свързани с ваксината, за съжаление е възможно да настъпят със сходна честота като тази при общото население", казаха още от компанията.

Здравното министерство: 

До момента няма сигнал за такава реакция 

"България Днес" отправи запитване и към Министерството на здравеопазването за усложненията при ваксинирата жена.

"Получената от г-жа Стоилова подозирана нежелана реакция е съобщена в Изпълнителна агенция по лекарствата и към притежателя на разрешението за употреба и понастоящем е въведена в Европейската база данни EudraVigilance, където се анализират всички направени съобщения от територията на всички държави членки. Информацията в тази база данни, както и данните, произхождащи от провеждащите се клинични изпитвания и неинтервенционални проучвания за проследяване на безопасността, са средства за търсене на нова, неизвестна информация по съответен въпрос, което се нарича генериране на сигнал. До момента няма генериран сигнал, свързан с връзка на "Комирнати" и поява на автоимунни неврологични заболявания, каквото е диагностицираното при г-жа Стоилова", се казва в позицията на ведомството.

"Въпреки това е важно да се знае, че според плана за управление на риска на ваксината заболяванията с автоимунна генеза са събитие, обект на специален интерес, което означава стриктно активно търсене и проследяване на случаи с проява на автоимунност. Това активно наблюдение е гаранция за бързо откриване на сигнал. До момента няма генериран сигнал за парализа при прилагане на "Комирнати". Данните, които се вземат предвид при генериране на сигнал, са брой наблюдавани случаи в сравнение с рутинно очакваните в тази възрастова група, време на поява на наблюдаваните случаи, наличие на биологична правдоподобност за връзка с подозирания лекарствен продукт, наличие на други причини за възникналото състояние, отзвучаване на симптомите след спиране на подозирания лекарствен продукт и други", добавиха пред вестника от министерството.

Оттам допълниха, че наблюдение и търсене на връзка между ваксини с възникнали автоимунни заболявания се осъществява постоянно.

Въпреки двойното запитване от страна на "България Днес" от здравното министерство не отговориха дали е възможно държавата да помогне за лечението на Стоилова.

Реклама
Реклама
Реклама