Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9848953 www.bgdnes.bg

Алек Алексиев пред "България Днес": Лорина бе приета в ужасна болница в Москва

След всички молби и писма да я преместят правителството не се погрижи за нея, покрусен е братовчед й

Сериозни упреци към българското консулство в Москва отправя Алек Алексиев по повод кончината на братовчедка си Лорина Камбурова.

Реклама

По думите на актьора 29-годишната Лорина първоначално е настанена в "отвратителна" болница, в която не са успели да й помогнат. Самият актьор изрази опасенията си пред "България Днес", че българското правителството не е приело проблемите на Лорина присърце и не е успяло да подпомогне лечението на младата българка чрез своевременно настаняване в пулмологична болница в Москва.

"Лори първо е била в някаква отвратителна болница. Не знам защо някой не успя да я премести в по-добро лечебно заведение въпреки многократните ни настоявания. Самото правителство трябваше да се погрижи. Писали сме писма, помолихме ги в коя болница да бъде преместена Лорина, но тя не беше. Носиха й дрехи и неща от първа необходимост, но не я преместиха. Лорина беше в ужасяващо място, там сигурно е нямало и прозорци. Не знам, дори не мога да си представя какво е било", разказва още звездата от "Откраднат живот".

Алексиев признава, че преместването на Лорина в болница, която се занимава с пулмологични проблеми в Москва, е станало късно и след много молби.

"България Днес" потърси отговор от посолството ни в руската столица. От там отговориха лаконично пред вестника:

"Потърсете близките й! Ние няма какво да кажем!".

Реклама

По-късно от външно министерство коментираха така ситуацията. "Посолството ни в Москва е направило всичко възможно в рамките на своите правомощия и компетенции, за да бъде облекчено състоянието на актрисата Лорина Камбурова и да й бъде осигурено адекватно лечение в Русия. Още на 15 април 2021 г., два дни след приемането на й в болница в Звенигород, посланикът ни Атанас Кръстин се е обърнал с писмо към министъра на здравеопазването на Московска област с молба за пълно съдействие. Посолството ни е получило уверения от министъра, че на българската гражданка ще бъде оказана пълна медицинска помощ. Представители на посолството ни всеки ден са контактували с лекарите, с Лорина Камбурова и с най-близките й роднини и неколкократно са я посещавали, за да я снабдят с най-необходими вещи и продукти. Посолството изцяло бе ангажирано и с осигуряване на възможност за бързо и безпрепятствено извършване на необходимите процедури и изпращане на тленните й останки до България на опечалените роднини".

На въпроса дали мисли, че Лорина би могла да бъде жива, ако е получила своевременно качествена медицинска помощ, Алек отговаря: "Не мога да го твърдя, това е много деликатно. Аз също съм си задавал този въпрос, но гледам да не търся отговор, защото не мисля, че сме толкова компетентни. Това би звучало като много сериозно обвинение както към лекари, така и към консула може би. Няма как да знам... Не съм бил на място и не съм видял нищо със собствените си очи, за да мога да коментирам. Това, което трябваше да се направи, е тя да бъде преместена".

Според разказите на популярния актьор тя се е заразила с коронавирус именно в лечебното заведение, в което е била настанена първоначално. При първия й прием актрисата не е била болна от ковид.

"Лорина е влязла в болница заради белодробните си проблеми, имала е лоша сатурация. Може би нямаше да има промяна и това е бил пътят й, може би и да беше в най-добрата болница в света, която и да е тя, пак нямаше да се оправи. Но идеята на нашия живот е ние да се опитваме, да търсим варианти, да се опитаме да променим ситуацията чрез решаване на дадени проблеми. Има проблем с болницата, дайте да я сменим, това е, което е могло да се направи."

Алек допълва, че и самите те нямат достатъчно информация относно здравето на Лорина през последните два месеца. Актьорът споделя пред "България Днес", че кампанията за набиране на средства за прибирането на тленните останки на братовчедка му е прекратена. Той признава, че всички разходи са поети от семейството и никой не е търсил финансова помощ.

"Ние спряхме кампанията. Не сме искали никакви пари, не е нещо, с което не можем да се справим. Това е било инициатива, която помолихме да спрат. Не е било търсено и никой от семейството не е молил за финансова помощ", допълва Алек Алексиев.

Погребват актрисата във Варна

Тъжната история на Лорина Камбурова завършва в родния й град Варна, където нелепо отишлата си актриса ще бъде погребана.

"Погребението ще бъде във Варна през уикенда. Там са погребани и майка й и баща й. Нейната баба живее там, вуйчо й също. Чакаме тялото да пристигне. Вуйчо й е в Москва, за да се погрижи за Лорина и транспортирането", разкрива Алексиев.

Актьорът призова всички, които искат да си вземат последно сбогом с Лорина Камбурова, да отидат във Варна.

Реклама
Реклама
Реклама