Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9869807 www.bgdnes.bg

Осъден селски кмет драпа за поста си

Йото Добрев подава оставка, но пак се кандидатира, съдът умува

ЦИК му разрешава, защото не бил физически зад решетките

Бивш кмет ще се опита да се върне в кабинета си, след като го е напуснал заради присъда. По казуса кашата е пълна и в момента е в съда.
До тази пролет Йото Добрев е кмет на плевенското село Ясен, което има около 2500 души население. Населеното място е географското средище между три града - общински центрове - Плевен, Долни Дъбник и Долна Митрополия. На местните избори през 2019-та Добрев, който е издигнат от ВМРО, успява да стане кмет, като на балотажа взима три гласа повече от опонента си от ГЕРБ. На 4 февруари тази година обаче Добрев се сдобива с присъда. Пред Районния съд в Плевен той се признава за виновен за това, че в качеството на длъжностно лице - кмет на село Ясен, при условията на продължавано престъпление, на няколко пъти съставил официални документи - нотариални заверки на подписи върху декларации и пълномощни, в които удостоверил неверни обстоятелства и изявления. Част от бумагите представляват пълномощни за търговия със земеделски имоти. На Добрев е наложено наказание една година лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок. Съдебното заседание всъщност започва с предложение от прокурорката да се одобри споразумение с подсъдимия, с което да бъде наказан само с пробация. Съдията отказва да парафира споразумението и изказва ред съображения, че за престъплението трябва да бъде наложена условна присъда, както и става.
Йото Добрев подава оставка и на 11 февруари Общинската избирателна комисия прекратява правомощията му. Пред местни медии той обяснява решението си с "лични мотиви", но в решението на ОИК – Плевен, се уточнява, че е базирано на чл. 42, ал. 1, т.4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Текстът гласи, че пълномощията на кмет се прекратяват предсрочно, "когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер".
Назначени са предсрочни избори за 27 юни. За участие в тях ВМРО отново предлага Йото Добрев. ОИК разглежда казуса. Комисията се базира на чл. 397 от Изборния кодекс, в който се казва, че право да бъдат избирани за кметове имат хора, които "не изтърпяват наказание лишаване от свобода". Комисията преценява, че законодателят не е уточнил дали лишаването от свобода трябва да е ефективно или отложено, и преценява, че и условната присъда се води затвор. При гласуване на кандидатурата се стига до 6 на 7 гласа, а е нужно квалифицирано мнозинство. Нерешеният казус продължава към ЦИК. Комисията преценява, че тъй като Добрев в момента не е физически зад решетките, може да отиде на избори. При гласуването се стига до куриоз. Отново е нужно квалифицирано мнозинство, но за пускането на екскмета във вота гласуват 8, а против 4. Така един глас не достига, за да може Йото Добрев да участва на предсрочните избори. Един от адвокатите му, Вари Бельов, обясни пред "България Днес", че решението на ЦИК вече е обжалвано пред Върховния административен съд, но все още се чака произнасяне.
Случаят прилича на казуса с кмета на Калояново. Георги Георгиев беше осъден в рамките на дни, след като беше арестуван за това, че шофира дрогиран. След споразумение между прокуратурата и защитата на Георгиев Районният съд в Пловдив му наложи 8 месеца "лишаване от свобода" условно с 3 години изпитателен срок. Кметът остана на поста си въпреки разпоредбите на закона. При гласуване в ОИК на Калояново 7 са за предсрочно прекратяване на пълномощията на Георгиев, а четирима са против. Решението трябва да бъде взето с квалифицирано мнозинство, така че един глас не достига да се прекратят пълномощията. ЦИК обаче праща писмо до ОИК – Калояново, с което ги подсеща да спазят закона, и преди дни се стига до ново гласуване. Този път 10 членове на ОИК – Калояново, гласуват за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета и няма нито един против.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама