Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9872331 www.bgdnes.bg

Кристиян Николов заедно с Явор Бахаров бори наредба срещу дрогата

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков - Кристиян Николов, се присъединява към Явор Бахаров в делото за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици. То се води във Върховния административен съд (ВАС), съобщава сайтътъ lex.bg

Актьорът Бахаров още миналата година поиска от ВАС да отмени осем текста от наредбата. За разлика от него Кристиян Николов желае тя да бъде отменена напълно. Правният интерес на Николов за присъединяване към делото е обусловен от процеса срещу него за смъртта на известния журналист. Под влиянието на наркотични вещества той помете джипа на Милен Цветков, което доведе до гибелта му на Великден 2020 г. Явор Бахаров съшо бе хванат да шофира дрогиран.

Реклама

Основните аргументи в жалбите и на двамата са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху водача. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс (НК) няма въведен минимум. Освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им.

"Безспорно в такива хипотези рискът от осъществяване на наказателна репресия над невинни лица е сериозен", заявява в жалбата си Кристиан Николов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама