Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9874654 www.bgdnes.bg

Купата се прибра в Търново!

"Ето го звездния миг! Купата е в ръцете на капитана Николай Донев. Трофея връчва президентът на БФС Димитър Ларгов, след като "Етър" победи "Левски" в София с 1:0, попадението отбеляза Байчев още в 18-ата минута. "Виолетовите" са заслуженият първенец на страната." Думите на митичния коментатор Николай Колев-Мичмана, произнесени на 9 юни 1991 г., звучат на стадион "Ивайло" точно 30 години по-късно.

Треньорът Георги Василев, извел "виолетовите" до първия и единствен трофей от първенството, вдига купата над главата си! Досега в клубната витрина бе само реплика на купата, която бе направена преди няколко години със средства, събрани от феновете.

Реклама

Истинската купа се оказа доста по-тежка от познатото копие. Някои от ветераните на "Етър" с изненада разбраха, че не е никак лесно да я вдигнат в чест на успеха от преди 30 години. 

В този момент по-възрастните привърженици, изпълнили централната трибуна, се връщат назад в годините като с машина на времето. Разказват се спомени за паметната 1991 г., когато любимият им отбор се окичва със златните медали. Мнозина бършат сълзи по доброто старо време. Момчетата от школата на клуба, които дефилират по пистата в деня на паметната годишнина, гледат с блеснали очи героите. За тях са слушали само от своите родители, но са израснали с историите за незабравими победи. 

А на терена има какво да се види! За бенефисния мач между славните ветерани на "Етър", триумфирали през 1991 г., се изправят футболистите на "Берое", станали шампиони на страната през 1986 г. В състава на домакините са трима от златния национален отбор на Димитър Пенев, стигнал до полуфинал на световното първенсво в САЩ '94. В защита е Цанко Цветанов, в средата на терена пасове раздава Илиян Киряков, а в нападение е Бончо Генчев. Звезди има и в състава на гостите от "Берое". На вратата пази Ивко Ганчев, а в предни позиции са Васил Драголов и Мюмюн Кашмер. Дори и далеч от златните си футболни години, играчите на стадион "Ивайло" доказват, че този спорт не е стихотворение, което може да се забрави.

"Етър" излиза напред в резултата с попадение на Тодор Колев, но Мюмюн Кашмер бързо изравнява. Почивката идва при резултат 1:1. Но емоциите по трибуните не стихват. На полувремето пред зрителите са представени книгите "Трифон Иванов - Железния" и "Те играха за "Етър". Опашка от почитатели се извива пред щанда с ценните футболни издания, а авторите едва смогват да дадат автограф на всеки от желаещите да научи историята на големия Туньо. От сектора с най-запалените привърженици на "болярите" се чуват възгласи: Шампионската купа се прибра у дома! Това пеят привържениците на "Етър" на стадион "Ивайло", 30 години след като любимият им отбор триумфира с титлата. 

През втората част отборите на "Етър" и "Берое" си разменят по още един гол за крайното 2:2. Следват дузпи, в които домакините са по-точни и печелят бенефисния мач за радост на своите привърженици. В една трудна година за футбола във Велико Търново надеждата, че славните времена ще се върнат, отново е жива.

Киряков с рекорд

Илиян Киряков държи рекорда по най-много изиграни минути в шампионския отбор на "Етър". Той е изиграл общо 2688 минути в 30 мача през сезон 1990-1991 г. Отбелязал е 8 гола. Втори е Сашо Димов с 2590 минути в 30 мача.

Най-много голове е вкарал Бончо Генчев. Той има 15 попадения в 27 мача. Единственият чужденец в състава е украинецът Игор Кислов. Той записва 21 мача и вкарва 4 гола за "болярите", помагайки на отбора да стане шампион за първи и единствен път в своята история. 

Реклама
Реклама
Реклама