101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

Приятел
Автор: Лили Ангелова

"След 70 години започват спокойните и хубави години! Тогава децата са пораснали, имате внуци, или ги гледате или те ви гледат и можете да се насладите на неща, които харесвате. Аз цял живот за това се моля - да ми даде Богородица още силици, за да се движа, да имам работа, да плета, рисувам, да оцветявам книжки и да слушам опера. Винаги съм обичала да правя тези неща."

Това признава 101-годишната баба Тодорка Йончева пред "България Днес", на която екипът гостува в столичния жк "Младост". Там баба Дора живее вече пета година със снаха си Пенка и големия си син Димитър.

"Преди това живеех сама в центъра, но те ме взеха, тъй като все пак съм вече на възраст", смее се баба Дора и обяснява, че има и малък син - Кирил, който също много се грижи за нея и е татко на популярната Лили Йончева - перкусионистката, която допреди няколко години работеше в "Ку-ку бенд" със Слави Трифонов.

"Лилето е единствената ми внучка. Другите трима са момчета. Имам и шест правнучета", похвали се възрастната жена, която според думите й е най-щастливата столетница. "Толкова прекрасни години съм живяла. Бедно беше, на купони сме отглеждали децата си, но се събирахме, пеехме, нямаше радио, телефони, перяхме на ръце, а сега внуците са в Англия, Германия, Франция и се виждат по телефона, говорят си, много е различно", смее се баба Дора и се гневи само на телевизиите, които не излъчват опери, рецитали и смислени репортажи.

"Знаете ли как рецитираше Спас Джонев? Ами пот течеше от лицето му! Ами Йорданка Кузманова?! Божеее, прекрасни бяха! А тези турски и индийски филми дето все ни ги дават, омръзнаха ми. Научихме им вече бита, обичаите и вечните им приказки: "Ще си платиш!". Все закани, все плачат, все драми, до гуша ми дойде от тях. А едно време помня как съм гледала няколко пъти Марио Ланца във "Великият Карузо". Душата ми се пълнеше с красота. Всяка неделя слушах предаването на Николай Бинев, който ни запознаваше с културния живот на страната. И синът ми до мен не изпускаше. А сега: гост-водещ и само се сменят гостите и от никого нищо не научавам, само излишни разговори", направи анализ на телевизионната среда възрастната жена.

Баба Дора дели живота си на две – детството, минало в Павликени, и след 38-ата си годишнина, когато идва със съпруга си в София.

"Родена съм в Хотница, близо до Търново, в каруца. Три дни майка ми се мъчила с мен, накрая баща ми впрегнал коня и от студа ли, от друсането на каруцата ли, се раждам на входа на Търново във високосната 20-а година на 29 февруари в студа. И като съм изляла на бял свят, мама е казала: "Пъпната връв я хвърлихме на търновските боклуци, тъз мома кокона ще стане", споделя през смях Дора.

Детството й минава в Павликени и тя е в първия випуск на гимназията. "За съжаление, сега само аз съм жива от всички. Често си мисля колко уважавахме учителите, родителите, всеки час започваше с молитва, ако имахме френски, тя беше на френски език и т.н.", допълва баба Дора и сравнява днешното обучение на учениците. "Сега само техниката знаят, но пък всяко време с технологиите си", казва Тодорка.

Със съпруга си се запознават случайно, още в Павликени. "Той ме харесал и казал, че ще се ожени за мен. И аз нямах против, обичах го, но почина, за съжаление."

Двамата се сдобиват със синове. Когато първият – Димитър, започва да учи в гимназия в столицата, семейството се премества в София, тъй като съпругът на Дора е софиянец. "Аз имам и сестра. Ние с нея сме доста различни. Тя е учителка по акордеон, но за съжаление, няма деца. Те моите я обичат много. Жива е, да, и тя е дълголетна - на 96 е сега", разказва Тодорка.

Когато е на 38 години, започва работа към "Културен отдих и украса" - цял живот е рисувала върху тъкани, кукли, картички. "Напоявахме ги с розово масло, а с колегите толкова се разбирахме, прекрасни години съм имала. Не съм завършила художествено училище, просто се случи една близка моя да сложи моя картина с макове, ей така, по усет ги рисувах и минал човек, който записваше за работа в женски колектив да рисуват. По това време щях да влизам в картографския институт, изпити държах, но когато получих бележка, че са ме взели да рисувам, се отказах от картографията. И не съжалявам. Направих го от сърце. С тази картина започнах. Сега съм я подарила на всичките си внуци и деца за спомен. И една Снежанка с джуджета съм рисувала, един ден, когато синът ми беше в болница и бях много отчаяна, видях я Снежанка и мислено си я оцветих в главата. После си купих моливи и я направих на чертожната дъска на мъжа ми", спомня си началото на художествения си период баба Дора.

Оттогава с прекъсвания, за да гледа внуци и правнуци, тя не е спирала да рисува - върху възглавнички, покривки, плете, шие. "Сега не виждам, не чувам добре и вече съм омръзнала на децата с моите кълбета - все ги моля да ми ги купят и бързо ги свършвам", смее се Дора.

101-годишната жена е изгледала всички деца около себе си. "Едното порасне, дават ми другото и така се застъпват, но толкова съм щастлива от това. Когато Митко отиде в Москва за аспирантура, аз гледах детето, после следващите и за минута не съм се съмнявала - искат ли да помагам, отивам, подавам си молбата за напускане и прекъсвам - я за 3, я за 4 години", казва Дора и уверява, че се моли само и единствено за тях, не за себе си.

"Само за силици да издържа още да им помагам се моля. Едно време всички бяхме така - уважаваме се, усещаш обичта на родителите, но имаш респект от тях. А сега всички се целуват, прегръщат, обичат, а дали наистина е така?", пита се възрастната жена.

Колкото до режима си, г-жа Йончева е категорична, че не се лишава от нищо: "Рядко ям месо, повече млечни продукти, половин чашка винце, ракия не пия. Друго, което съм направила за всички снахи и внучката Лили, е моят рецептурник с всички любими неща за готвене. Много обичах да готвя, но вече го прави снахата. Аз само помагам", смигва на снаха си Пенка баба Дора и допълва: "Иначе все ме питат дали не съм вярваща. Да, такава съм, постила съм цял живот, но се моля на Богородичка за децата, за себе си вече не. Преди пет години ми дадоха някакви хапчета за кръвно, но ги пих малко. Викам си - това тяло не ме обслужва вече, защо аз да го обслужвам. И то ми мина. Сега, като ме заболи нещо, търпя си. Мълча, мълча и хоп, то си минава от само себе си. Но никога не се паникьосвам, това е съветът ми към хората", разказва през смях Тодорка Йончева и се запътва да рисува поредната картина.

Снаха й Пенка: В спорове влизаме, но бързо излизаме

"В спорове влизаме, но бързо излизаме с майка ми Дора. Аз съм първата й снаха.

Докато мъжът ми беше в чужбина, а аз бременна, тя ми беше като втора майка. Посрещна ме от родилния дом, боядиса стаята, изчисти, всичко. Знае се, че всяка домакиня си действа посвоему, и ние не се кръстосваме в кухнята. Ако аз направя манджата, тя - десерта", споделя тайната да се разбира със свекърва си Пенка Йончева. Преди години в соца за двете снимали филм как снаха и свекърва се разбират перфектно и не си "чупят главите" по думите на по-младата жена. 74-годишната жена смята, че баба Дора е столетница, тъй като първо е работила надомно, после има железен режим, който спазва въпреки всичко, което й се случва, и е страшна позитивна. "Успява всички да обгрижи и после мисли за себе си и много бързо отминава всичко негативно и много се шегува", обяснява Пепи и дава пример: "Когато веднъж беше вдигнала пулс 100 и бе в спешното, дойдох да я взема и тя вика: "Пепи, да не си се притеснила, на 90 години първа призовка имам от Господ, хич не ме мисли", а докторите се превиват от смях. После, като излизахме от болницата, каза: "Какво правя аз тук на моите години, та тук са само 70-80-годишни, за тях да се грижат!", смее се на веселия характер на свекърва си Пенка Йончева.

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Майка на две деца се бори за короната Без огромни бомби са участничките в конкурса "Мис Силикон". Това призна организаторката Мариана Маринова. Финалът е на 21 август край брега на морето в Златни пясъци. "Тази година няма момичетата със свръхмного силикон. Липсват такива с по 700 кубика в пазвите. Всички са с нормални количества

Славея Сиракова се изнесе на морето

Славея Сиракова се изнесе на морето

Прекарва цялото лято в къща край Свети Влас Славея Сиракова избяга от София. Дъщерята на спортните легенди Наско Сираков и Илиана Раева се изнесе край морето. Още през май Славея и мъжът й Иван взеха дъщеричката си Емили и се пренесоха на плажа. Семейството е наело къща за цялото лято, научи "България Днес"

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Малена изненада добрия старец и децата в приюта, събрали са провизии за два месеца Десетки са хората, откликнали на призива на отец Иван за помощ след публикация на "България Днес". Сред тях са и редица популярни личности. Не пропусна да даде своя принос и новоизгрялата попфолк звезда Малена. Русото изкушение, което е едва на 17 години

Мария Бакалова купонясва на яхта

Мария Бакалова купонясва на яхта

След престоя у нас актрисата почива на остров Капри с компания След дългия престой у нас Мария Бакалова се отдаде на заслужена почивка, видя "България Днес". Звездата от "Борат 2" показа как купонясва на яхта с приятели. Мария е избрала остров Капри за своята ваканция и е в компанията на свои добри приятели

Най-четени

Най-близките изпратиха Владимир Живков

Най-близките изпратиха Владимир Живков

Най-близкия кръг от роднини и приятели изпратиха сина на Тато Владимир Живков днес по обяд на Централните гробища в София. Автор: България

Синът на Владимир Живков се върна от САЩ да го изпрати

Синът на Владимир Живков се върна от САЩ да го изпрати

Дъщеря му Елизабет и Тодор Славков също се простиха с покойния син на Тато Синът на покойния Владимир Живков се върна от САЩ, за да изпрати татко си в последния му път. Тодор Живков-младши, който е кръстен на своя прочут дядо, успя да прелети хиляди километри, за да присъства на поклонението в горещия неделен ден

Отец Иван:  Умираме от глад!

Отец Иван: Умираме от глад!

Хранителните ни запаси свършиха, нямаме и пари, кахърен е добрият духовник  Гладуване дни наред, никакви финансови средства и напълно изчерпани хранителни запаси. Тежката сянка на мизерията е надвиснала над приюта на отец Иван в монтанското село Якимово. "Позакъсахме за пари. От юни насам, когато започна летният сезон

Почина певецът на "За милиони няма закони"

Почина певецът на "За милиони няма закони"

Ивалин Иванов беше част от дует "Симпатяги", които създадоха вечния хит  Почина изпълнителят на емблематичната песен "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Покойният Ивалин Иванов беше част от дует "Симпатяги", в който пееше заедно с талантливия Пламен Капинчев. "Отиде си колегата ми и приятел Ивалин Иванов. Сбогом, Иво

Орлин Горанов на море с Алекс Раева

Орлин Горанов на море с Алекс Раева

Двамата се забавляват в голяма компания до късно на къмпинг "Арапя" Певецът и телевизионен водещ Орлин Горанов прекарва лятната си ваканция с бившата на Слави - изпълнителката Александра Раева. Това видя репортер на "България Днес" по Черноморието. Двамата разпускат от известно време на къмпинг "Арапя", недалеч от град Царево

Секс като за олимпиада

Секс като за олимпиада

Десетки хиляди кондоми се използват на игрите  В Токио изненадаха с картонени легла, за да се избегне близостта между спортистите  Секс, оргии и връзки за една нощ... Такива легенди се носят от десетилетия за олимпийските игри, като дори спортисти свидетелстват, че в олимпийското село креватните изпълнения се случват безразборно

Силви в Сен Тропе

Силви в Сен Тропе

Бившата съпруга на Рафаел ван дер Ваарт - Силви, се наслаждава на лятото в Сен Тропе. Тя е в компанията на настоящия си мъж Никлас Кастело. Двамата постоянно се закачат във водата. Силви неведнъж се оказа в прегръдките на мъжа си. Тя приковава вниманието с изрязаните бански костюми, които сменя. Силви дълги години бе смятана за една от

Помагат на три сирачета на загинал пилот

Помагат на три сирачета на загинал пилот

Йордан Йорданов почина след катастрофа на "Хемус"  Деца с благотворителен концерт за набиране на средства  Кампания в подкрепа на трите сирачета на загиналия пилот Йордан Йорданов организират деца. На 31 юли от 19 часа в парка на казанлъшкото Голямо Дряново ще се проведе традиционният концерт с участието на талантливи малчугани под надслов

Милитао заби секси мацка

Милитао заби секси мацка

Каролайн свързвана и с Неймар Защитникът на "Реал" (Мадрид) Едер Милитао се похвали с ново гадже. Бразилецът излиза със сексапилната Каролайн Лима. Той сам разкри връзката им със снимка от почивката им в социалните мрежи. Бранителят получи по-дълга ваканция от клуба си заради участието на Копа Америка с екипа на Бразилия

Рууни спипан с три мадами

Рууни спипан с три мадами

Бившият капитан на Англия и "Манчестър Юнайтед" Уейн Рууни пак го загази. Нападателят бе спипан да спи в хотелска стая с три полуголи мадами около него. Снимките изтекоха в таблоидите. Едната от мацките е моделката Тейлър Райън. Другите две са приятелките й Елис Мелвин и Брук Морган. И трите са на по 21 години

Най-коментирани

Бебо Халваджиян на Крит

Бебо Халваджиян на Крит

На остров Крит почива синът на Маги Халваджиян - Бебо. Наследникът на продуцента е в Гърция с ослепителната си половинка Алекс. Блондинката разхожда сексапилното си тяло на екзотичните плажове на острова. На един от фотосите Бебо е награбил здраво жената си, стискайки я за сочното

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Майка на две деца се бори за короната Без огромни бомби са участничките в конкурса "Мис Силикон". Това призна организаторката Мариана Маринова. Финалът е на 21 август край брега на морето в Златни пясъци. "Тази година няма момичетата със свръхмного силикон. Липсват такива с по 700 кубика в пазвите. Всички са с нормални количества

Славея Сиракова се изнесе на морето

Славея Сиракова се изнесе на морето

Прекарва цялото лято в къща край Свети Влас Славея Сиракова избяга от София. Дъщерята на спортните легенди Наско Сираков и Илиана Раева се изнесе край морето. Още през май Славея и мъжът й Иван взеха дъщеричката си Емили и се пренесоха на плажа. Семейството е наело къща за цялото лято, научи "България Днес"

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Малена изненада добрия старец и децата в приюта, събрали са провизии за два месеца Десетки са хората, откликнали на призива на отец Иван за помощ след публикация на "България Днес". Сред тях са и редица популярни личности. Не пропусна да даде своя принос и новоизгрялата попфолк звезда Малена. Русото изкушение, което е едва на 17 години

Мария Бакалова купонясва на яхта

Мария Бакалова купонясва на яхта

След престоя у нас актрисата почива на остров Капри с компания След дългия престой у нас Мария Бакалова се отдаде на заслужена почивка, видя "България Днес". Звездата от "Борат 2" показа как купонясва на яхта с приятели. Мария е избрала остров Капри за своята ваканция и е в компанията на свои добри приятели

Даскал по музика блудства с шест момиченца

Даскал по музика блудства с шест момиченца

Илиян Василев обарвал невръстни ученички Педофилът пускал сексуалните извращения в социалните мрежи Даскалът по музика от Дулово И.В. блудства с шест деца и заснема сексуалните извращения със скрита камера. Това се случва от края на 2014 година до средата на 2015 г. в дома му по време на частни уроци

Стефка Петревска, жив свидетел на феномена: Ванга спаси мама от отвъдното

Стефка Петревска, жив свидетел на феномена: Ванга спаси мама от отвъдното

Пророчицата се яви в съня й преди тежка операция от рак, разказва жената от Първомай Ванга продължава да помага на хората от отвъдното. В това са убедени близки на пророчицата от Петрич, усетили сами нейната сила. Стефка Петревска е сред тези, чиято съдба е да бъдат в най-довереното обкръжение на Ванга

Голямата певица Марги Хранова: Жегата не ми понася!

Голямата певица Марги Хранова: Жегата не ми понася!

Трудно издържам на топлото време, казва и Мишо Белчев Зверските жеги, които заляха страната, се отразяват сериозно и на родните знаменитости. Повечето от тях са на мнение, че слънцето пече повече, отколкото им се иска, а за разходки става само рано сутрин или късно вечер. "Жегата не ми понася. Хич не ми е приятно в това горещо време

Трафикът е нормален на всички ГКПП с Гърция

Трафикът е нормален на всички ГКПП с Гърция

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове с Гърция, съобщават от МВР. Възстановено е от гръцките гранични власти пропускането на всички превозни средства през ГКПП "Ексохи", съпределен на българския пункт "Илинден". През ГКПП "Маказа"/ "Нимфея" се пропускат автомобили до 3,5 тона

Юмейхо специалистът Валентин Мирчев: Помагам при 150 болести

Юмейхо специалистът Валентин Мирчев: Помагам при 150 болести

Разболява ни нарушеното равновесие на тялото Кой е той Валентин Мирчев има пета степен юмейхо, издадена от центъра за превантивна медицина в Токио, Япония. Занимава се с юмейхо повече от десет години. Това е японски лечебен метод, чиято цел е да увеличи жизнените сили на организма чрез завръщане към природата

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

"Тъй като виждам, че се спекулира кога точно е избран кандидатът за министър-председател на “Има такъв народ”, т.е. бил е друг, а г-н Пламен Николов е избран в последния момент, аз ще ви кажа тайминга. Защото, както се досещате, имам информация от първо лице. Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици

Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем"

Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем"

Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г. Негов съперник в неделя ще бъде Карен Хачанов (Рус), който победи 6:3

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Това кога черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, цитиран от БТА

Каниджа съди бившата и сина

Каниджа съди бившата и сина

Аржентинската футболна легенда Клаудио Каниджа ще съди бившата си съпруга Мариана Нанис и сина си Александър. Той и адвокатът му са подготвили молба за процес. Причината е в непрестанните обиди, които Мариана и детето му сипят по адрес на настоящата му половинка София Бонели. Двамата не спират да я хулят

Нова моделка за Санчес

Нова моделка за Санчес

Нападателят на "Интер" Алексис Санчес има ново гадже. Никак не изненадващо, той отново е с моделка. Този път чилиецът попадна в плен на красотата на рускинята Катарина Сафарова. Двамата били забелязани заедно първо в Милано, а след това и в Барселона няколко дни по-късно. Новата любима на Санчес е на 22 години

Надя на Коцето хвърчи по задачи

Надя на Коцето хвърчи по задачи

Красивата съпруга на фолкидола Константин - Надя, не знае лятна отпуска. Блондинката бе изловена от топпапараците на "България Днес" да тича из центъра на София по задачи, като хвърчеше и на токчета, и на четири гуми. Хубавицата не обикаля салони за красота и бутици, а помага на Коцето с бизнес делата му

Водят снаха на Стилиян Петров

Водят снаха на Стилиян Петров

Бившият капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров скоро ще се радва на снаха. Големият му син Стилиян-младши го запозна с първата си сериозна приятелка, научи "България Днес". Нейна снимка може да видите за първи път в българска медия. Девойката е в инстаграм с името Дейзи Пулън. Тя е на 18 години

Бейл остана без номер в "Реал" (М)

Бейл остана без номер в "Реал" (М)

"Реал" (Мадрид) не смята да разчита на Гарет Бейл през следващия сезон. За това красноречиво говори фактът, че уелсецът остана без номер в "белия балет". Фланелката с №11, която той носеше през цялото време на "Сантяго Бернабеу", бе дадена на Марко Асенсио. Бейл не се е разделял с нея от трансфера си в "кралския клуб" през 2013 година

2,94 млн. евро си осигури "Лудогорец"

2,94 млн. евро си осигури "Лудогорец"

Победата с 3:1 над "Мура" осигурява на "Лудогорец" почти 3 млн. евро от наградните фондове на УЕФА. Сумата може да набъбне още при успех и срещу "Олимпиакос" в третия предварителен кръг на Шампионската лига. Футболистите на литовския треньор Валдас Дамбраускас минаха през трудни моменти срещу словенския си съперник

Миладинов изпревари Чад льо Кло

Миладинов изпревари Чад льо Кло

Йосиф Миладинов изпревари една от най-големите звезди на световното плуване Чад льо Кло в предварителните серии на 100 м бътерфлай. Българинът спечели шеста серия, а до него беше южноамериканецът. 18-годишният талант завърши за 51,28 сек, с което се класира за полуфинала с шесто време. Битката за влизане на финала е в ранните часове тази сутрин