Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9878409 www.bgdnes.bg

Пубери с лопати убиват пазач

Жестоките деца от село Бистрица

Охранителят Иван Капчин издъхва, докато един от тийнейджърите спи до него

Тримата тийнейджъри - Калоян Лилов, Дамян Стефанов и Борислав Бонев, измъчват в продължение на 2-3 часа пазача на язовира до софийското село Бистрица - Иван Капчин. От тежките травми от побоя 54-годишният охранител издъхва, докато Дамян спокойно спи до него. Това се случва на 5 октомври 2010 г. През 2014 година Дамян и Борислав са осъдени на 7 и 6 г. затвор при строг режим, а Калоян получава 5 години килия при общ режим.

Тримата ученици - Калоян, на 15 години, Дамян и Борислав, на по 17, отиват на язовира до софийското село Бистрица на 5 октомври 2010 г. да пият бира и да се веселят.

Реклама

"И друг път сме правили купони там, тъй като бащата на Дамян беше шефът на комплекса", разказва Борислав пред криминалисти.

На язовира в скромна къща живее 54-годишния Иван Капчин, нает да охранява мястото. Той живее сам и няма семейство. Момчетата го познават добре и знаят, че зад внушителната му фигура се крие спокойна душа. Те не един път са се възползвали от това в миналото и го тормозили. Но този ден се оказва фатален за пазача.

Момчетата се веселят и купонът е в разгара си, но им свършва пиячката. Борислав отива към близкия магазин да купи бира. Там среща съученика си Михаил. Казва му, че са се събрали край язовира и го кани да отиде с него. Двамата се запътват натам и когато пристигат, заварват потресаваща гледка.

"Когато се върнах с Михаил, другите вече биеха Капчин в къщичката. Обиждаха го с "боклук" и "от теб нищо не става". Калоян му скачаше върху гърдите, а той дори не се защитаваше. От Дамян и Калоян знам, че са биели и друг път пазача. Той живееше там и получаваше заплата от бащата на Дамян", разказва Борислав по време на разследването.

Калоян и Дамян налагат ожесточено пазача с лопати и дъски. Те знаели, че Капчин няма да им отвърне. Охранителят е на земята, свит на кълбо, без да се опитва да отвърне на жестокостта на двамата побойници. Мъчението продължава 2-3 часа, придружено с множество обиди и ругатни. Михаил страни от побоя, но и не прави нищо, за да го прекрати.

"С Калоян си тръгнахме по някое време, а Капчин лежеше на земята, дишаше тежко и трепереше. Дамян остана да спи там. В къщата имаше няколко дюшека. На сутринта той видял, че Капчин е починал, и казал на баща си. Той се е обадил в полицията", споделя при разпит Борислав. Лекарите установяват, че смъртта е настъпила бавно и мъчително от тежка гръдна травма и развили се вследствие на побоя затруднения в дишането, сърдечно-съдова недостатъчност и травматичен шок.

Реклама

Дни по-късно децата убийци още не са заловени. Те не показват никакво разкаяние, даже се връщат в къщата, където издъхва Капчин, и си правят парти. Там се събират Калоян, Михаил, Благовест, Дамян и две момичета.

Борислав си припомня с неприязън: "Благовест беше оставил едни пари на масата. По едно време той и Калоян ме обвиниха, че съм ги взел, започнаха да ме бият. Удряха ме с метални палки и юмруци. Искаха да си призная, че съм ги откраднал. По едно време Калоян си призна, но не спряха да ме бият. Накараха ме да се съблека гол. Тогава се хвърлих върху прозореца и избягах. Беше около 1-2 часа през нощта. Тичах около половин километър до стопанството на селото. Там има конна база, в която работех по-рано. По това време в нея нощуваше и работеше мъж. Той ме видя в какво състояние съм. Казах му, че сме пили край язовира и са се случили разни неща. Имах останали работни дрехи там. Облякох ги и се прибрах вкъщи. Разказах на майка ми какво се е случило и с нея отидохме в болница, където ме освидетелстваха. После дойдоха полицаи и ме разпитаха. Така всичко се разбра."

От залавянето на момчетата до присъдите минават 4 години. Магистратите излизат с решения през 2014 година. Дамян Стефанов получава 7 години зад решетките при строг режим, Борислав Бонев 6 г. при строг режим. Калоян Лилов се отървава с най-малката присъда - 5 години пандела при общ режим.

Едни от последните думи на Борислав, преди да влезе в кауша, са: "Съжалявам много. Като се сетя за случката, ми става гадно. Вече не се срещам с никого от тази компания."

Делото се точи 4 години

Четири години се точи делото за убийството на Иван Капчин, тримата извършители си прехвърлят вината. Съдът не може да установи,, кой каква вина има и до каква степен е допринесъл за смъртта на пазача. Борислав Бонев твърди до последно, че почти не е участвал в побоя: "За да не страня от другите, го ритнах няколко пъти в задника."

Реклама
Реклама
Реклама