Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9883273 www.bgdnes.bg

Ериксен спира с футбола

Звездата на Дания Кристиан Ериксен се пребори за живота си, но най-вероятно повече никога няма да играе футбол на професионално ниво. Такава прогноза направи британското светило в кардиологията професор Санджай Шарма.

Ужасният инцидент с Ериксен се случи в края на първото полувреме на мача срещу Финландия на Евро 2020. Халфът на "Интер" получи сърдечен удар на терена и се бореше за живота пред очите на милиони зрители и десетки хиляди на стадиона в Копенхаген. Ериксен бе върнат от отвъдното единствено благодарение на блестящата намеса на медицинския екип. Другите двама герои бяха капитанът на Дания Симон Кяер и реферът на мача Антъни Тейлър, който моментално спря играта и повика екипа. От своя страна Кяер е помогнал на своя съотборник да не си глътне езика, като неговата намеса също е била изключително важна.

Реклама

Капитанът построи стена от играчи около Ериксен, която скри безжизнения футболист от камерите и очите на феновете, което помогна на медиците да свършат работата си. По-късно той успокояваше и изпадналата в шок приятелка на своя приятел и колега. През това време играчи и фенове ронеха сълзи и се молеха за спасението на футболиста на "Интер".

Ериксен бе изнесен от терена на носилка с параван и някъде тогава милиони си отдъхнаха - звездата на "червения динамит" вече бе в съзнание. "Ясно е, че той е получил сърдечен пристъп, но това е напълно необяснимо - каза проф. Шарма пред "Скай". - Върнаха го страшно бързо, страхотна работа на екипа на мястото. А това е най-трудната работа от всички. Когато вече си в обстановката на болницата, с всичката налична апаратура и специалисти, си в сигурни ръце. Най-трудното е свършено на игрището. Аз познавам човека лично, но и като медицинско лице мога да потвърдя, че той беше с едни от най-добрите кондиционни показатели в "Тотнъм". Хората в Италия също не са открили никакви проблеми на изследванията му, а там също правят такива по два пъти на сезон. Ако той все още се състезаваше в Англия, това е краят на кариерата му. Няма как да мине през протокола за спорта, изработен преди 8 години. След такъв пристъп спираш с професионалния спорт. Няма гаранции, че натоварванията ще бъдат понесени от сърцето и тялото. Не съм убеден как е в другите страни, но съм на 99 процента сигурен, че Кристиан няма да играе повече професионален футбол. Това е твърде жалко, разбира се, но остава встрани от най-важното. А то е, че един човешки живот бе спасен."

Халфът ще остане поне няколко дни в болница, за да се установи каква точно е причината за сърдечния удар. На сутринта след инцидента той е говорил с хора от датския лагер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама