Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9884056 www.bgdnes.bg

8 болници с библиотеки

Здравните заведения стартират кампания за набиране на книги

Детска хирургия моли за таблет за малчугани след операция

Надя Панкова

Осем болници стартираха кампания, за да направят часовете на своите пациенти на легло по-приятни - с книга в ръка. По инициатива на Института за здравни активности и технологии се организира инициатива за набиране на детски книжки за малките пациенти в Пловдивско и Смолян. Болниците са организирали библиотеки във всяко от здравните заведения, но рафтовете им засега стоят празни. "Всеки, попадал някога в болница, знае, че часовете там текат по-бавно - далеч от близките, в непозната среда, в тревожни мисли и често без никакви възможности да се разсееш от реалността", аргументират се от института. В акцията за търсене на книги за малките пациенти са включени Клиниката по педиатрия към УМБАЛ "Св. Георги" и болница "Св.Пантелеймон" в Пловдив, както и ВМА в града на тепетата, болниците в Асеновград и Първомай. В Смолян пък участва болница "Братан Шукеров", а в Златоград - "Проф. д-р Асен Шопов". Книжки за децата търсят и от болницата в град Раковски. Всеки може да дари книга от личната си библиотека или да я купи и изпрати в кампанията, като приоритет са съвременни книги за пациенти от 3 г. до 16 години, казват от института. "Не изпращайте стари издания, които дълго време са живели в библиотеката ти, защото интензивният живот в болницата няма да им понесе и за жалост няма да влязат в употреба. А книгите имат суперсилата да направят престоя в болницата по-лек", аргументират се от института.

Оттам призовават и за друго дарение - таблет за интензивното отделение на детската хирургия в "Св. Георги" в Пловдив. Там малките пациенти прекарват много повече дни във възстановяване от операции и имат нужда и от игри, обучение и връзка със семействата си от болничното легло.

"Дните, прекарани в болница, са трудни за всеки човек, но могат да бъдат поне малко по-леки с книга, която да отвлече вниманието далеч от болничното легло", призовават още от института.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама