Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9884272 www.bgdnes.bg

Когато сърцето спре на футболния терен

Над 200 трагични случая по време на мач

След гибелта на талант медицинският контрол е затегнат

Капитанът на футболния отбор на Дания Кристиан Ериксен хвърли в ужас целия футболен свят, след като получи сърдечен удар на терена в мача срещу Финландия на започналото европейско първенство. Животът му бе спасен, слава Богу. За жалост, откакто се играе организиран футбол, смъртните случаи по време на мач вече са над 200. Наред с нелепите инциденти сърдечните проблеми са основен причинител на злощастия.

На футболистите вече се правят изключително сериозни медицински прегледи, като се обръща особено внимание на сърцето. За жалост тази практика започва след смърт на терена. Скръбта идва през август 2007 г., когато обещаващият млад защитник на "Севиля" Антонио Пуерта пада просто ей така и въпреки светкавичната намеса на лекарите се оказва, че не може да бъде спасен. По-късно става ясно, че Антонио е имал сериозни кардиологични проблеми, които не са били забелязани навреме.

Реклама

По същите причини си отива и 24-годишният нападател на "Бенфика" Миклош Фехер. От него в родната му Унгария очакват, че ще стане голяма звезда, но уви. Миклош се навежда в центъра на терена първо напред, след това пада като отсечен назад. Оказва се, че е имал сърдечни проблеми и е нямало как да бъде спасен.

Голяма трагедия сполетява Камерун през 2003 г., когато се провежда Купата на Африка. Случаят получава голям отзвук и в Европа, тъй като покосеният Марк Вивиан Фо е играч на "Манчестър Сити". 28-годишният Марк просто пада в центъра на игрището и остава бездиханен, отново защото сърцето му не издържа. Девет години ни делят и от кончината на Пиермарио Мороси, играч на италианския "Ливорно". В мач срещу "Пескара" от Серия "Б" той усеща, че му става зле, присяда на терена, след което поляга и... дотам. Докато го изнасят с носилката, става ясно, че 25-годишното момче си е отишло. Гледката е трагична, футболисти и публика плачат, мачът е прекратен.

Никой филмов сценарист дори не може да се сети за сюжет като този с трагичното участие на шотландеца Фил О'Донъл. 35-годишен, Фил е нещо като легенда на "Мадъруел" и в мача срещу "Дънди Юнайтед" отбелязва красив гол. 30 000 души по трибуните го аплодират гръмко, съотборниците го прегръщат, но никой не осъзнава в първия момент, че всъщност прегръща "пътник". Докато е в центъра на радостта от гола, Фил получава инфаркт и по-късно предава Богу дух в болницата.

Съвсем прясна, от април тази година, е трагедията с 18-гoдишния футбoлиcт Никитa Cидoрoв, който пoчива пo врeмe нa мaч, и тo в ръцeтe нa бaщa cи. В eдин мoмeнт oт cрeщaтa млaдият игрaч нa "Знaмeни трудa" (Oрeхoвo-Зуeвo) ce cривa нa тeрeнa. Прeдвaритeлнитe инфoрмaции coчaт, чe причинaтa зa cмърттa му e мoзъчнa aнeвризмa. Същият отбор явно е преследван от нещо мрачно и тайнствено, тъй като само година по-рано гръм удря на терена Иван Заборовски от техния състав. За щастие след няколко дни в интензивното отделение Иван е изписан.

През 2016 г. шампионатът на Румъния в първата и в долните две дивизии, както и за 19-годишните биват спрени за три дни през май месец заради смъртта на полузащитника на "Динамо" (Букурещ) Патрик Екенг, който колабира на терена по време на срещата с "Виторул". Причината отново е неиздържалото сърце на камерунеца. Само след дни той трябва да играе и във финала за купата на страната срещу "Клуж", но и този двубой е отложен заради инцидента.

В Бразилия още се стряскат от кончината, отново направо на терена, на защитника на "Сао Каетано" Сержино в мача от шампионата срещу гранда "Сао Пауло". 30-годишният футболист почива на място и дори навременна лекарска намеса, сърдечен масаж и дишането уста в уста не помагат животът му да бъде спасен.

Реклама

От главата си патят

Може ли толкова да се зарадваш, че да се пребиеш до смърт на тревата на футболния терен? Ами, явно може. Доказателство е нелепият инцидент с индийския играч Петер Бияксангзуала. Той вкарва гола, очевидно важен, и изразява радостта си със задни салта във въздуха. Но прекалява и на третото пада на главата си. Уж на меко, но получава сериозно увреждане и така и повече не става. Само след два дни умира в болницата, без да дойде в съзнание.

Черепно-мозъчна травма става причина и за гибелта на хърватския футболист Хрвое Кустич. В среща от първенство между неговия "Задар" и "Цибалия" 24-годишният полузащитник се сблъсква със съперник и полита към рекламните пана. Но те са върху бетонен постамент и сблъсъкът с цимента довежда до необратими мозъчни усложнения, завършили със смърт. Злокобното произшествие за хърватския футбол е с дата от 3 април 2008 г. 5 дни по-късно, без да дойде в съзнание, Хрвое почива.

Футболистът на аржентинския "Сан Мартин" Емануел Ортега бива сполетян от същата нелепа участ. В битка за топката в края на полето той бива засилен към рекламните пана от противников играч. Наглед обичайна ситуация, която обаче се оказва с фатални последици. 10 дни след смъртта на Ортега съдбата му последва друг играч от аржентинската Примера "Б" - Кристиан Гомес.

Реклама
Реклама
Реклама