Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9884685 www.bgdnes.bg

Агент и ченге с присъди за рекет

Измъкват се с условни след споразумение

"Жоро от ДАНС", "Цено от НСБОП" и Боби Кучето признават за изнудване на иракчанин

С условни присъди за рекет се измъкват агент от ДАНС, ченге от "Национална полиция" и техен авер! Пред специализирания съд дансаджията Георги Георгиев, полицаят Цено Филипов и съучастникът им Борис Рангелов - Боби Кучето се признават за престъпна банда за изнудване по случай от началото на 2016 г.

Реклама

Тогава те са задържани като организирана група, действала в продължение на година. Прокуратурата разкрива, че тримата са поискали 30 хиляди евро от иракчанина Махмуд Али Мехмед, като в замяна му обещали да му осигурят чадър на канал за трафик на бежанци от Турция за Сърбия през България. За плащането на тлъстата сума определили срок от 14 дни, а като бонус искали по 2 хил. евро месечно от незаконния бизнес с прекарване на мигрантите.

Освен за рекетьорска банда Боби Кучето се сдобива с обвинения за отвличане. Погнат е, че принудил Мехмед да се качи в колата му, с която го откарал на среща с държавните служители, за да им даде парите. Подпуканият като похитител е заловен на летище София, докато се готви да духне.

Разследващите посочват, че агентът и ченгето отишли в заведение, което държи иракчанинът. До интернет кафето в столичния кв. "Овча купел" стигнали със служебен автомобил на Държавна агенция "Национална сигурност" - "Опел Астра". Чужденецът бил заплашен, че ако не се съгласи на предложената схема, ще бъде арестуван или ще го пратят в бежански лагер. Според прокуратурата двамата служители на силовите структури имали вътрешна информация, че Мехмед се занимава с каналджийство. Решават да използват служебните данни, за да го заплашват, но чужденецът се оплаква в ДАНС.

Рекетьорите са заковани от специални разузнавателни средства (СРС) и сами падат в капана. Оказва се, че когато е отвлечен за срещата, Мехмед вече е бил окичен с микрофони от колегите на "Жоро и Цено". По този начин разследващите се сдобиват с важни козове. В деня, в който трябвало да приберат 30-те хилядарки в евро, изнудвачите не се появили. Мехмед напразно ги чакал с белязани банкноти.

След като триото попада зад решетките, защитата им заявява, че няма никакви доказателства. Практика е службите да използват "момчета от улицата" при свои операции. Рангелов можело да си мисли, че им съдейства, посочва защитникът му. Той предполага, че поради лошия си български иракчанинът може да не се е изразил правилно в показанията си.

Пред ченгетата Мехмед разказал, че Рангелов му подвикнал от колата да спре, като после го "тръшнал" на седалката. Юристите контрират, че малко хора биха употребили точно този глагол и съзират намеса на униформените при писането на протокола. Защитниците искат сведения - по какъв начин са свързани тримата обвинени и защо периодът на действие на групата започва от началото на 2015 г., при положение че развръзката е през декември.

Реклама

Процесът влиза в съда през есента 2018 г. След 15 насрочени заседания при съдия Аделина Иванова, делото е поето от колегата й Пламен Евгениев. От съдебната система не става ясна причината за рестарта. От лятото на м.г. са произнесени още толкова определения. След близо 3 г. влачене пред Темида тримата подсъдими решават да се признаят за виновни и да приключват с разкарването си до сградата на столичната ул. "Черковна".

Със сделката, одобрена от съда, Георги Георгиев получава 1 г. и половина условно с 3-годишен изпитателен срок. За толкова се договаря и Цено Филипов. Борис Рангелов получава 2 г. с 3-годишен изпитателен срок. Неговото наказание е по-тежко заради допълнителното обвинение за отвличане на рекетирания каналджия. Тримата ще трябва да платят над 13 бона разноски по делото.

Споразумението има характер на влязла в сила присъда. По този начин изнудвачите няма да лежат в затвора, освен ако не извършат престъпление в изпитателения срок.

Авер на убит от "Чуковете"

Замесен с убития Борис Борисов - Боби Белята от "Чуковете" се оказва рекетьорът и похитител Боби Кучето.

Преди години Борис Рангелов се подвизава като треньор и навигатор на автомобилния състезател Боби Белята. Докато е подсъдим по делото срещу дилърите на Таки и Исуса, Борисов е гръмнат край затвора в Казичене. Това става през февруари 2015 г. Заради смъртта му магистратите прекратяват делото срещу Боби Белята.

Реклама
Реклама
Реклама