Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9887593 www.bgdnes.bg

Гребци ще се спуснат по Дунава

Древноримски кораб акостира във Видин

Съдът се конструира с реплики на оригинални инструменти

Реконструиран римски кораб от IV век ще хвърли котва в пристанището на Видин и ще остане там за цяла година. В момента гребният плавателен съд се изгражда с реплики на римски инструменти и след като бъде завършен, ще бъде пуснат във водите на Дунава.

Корабът се работи в Германия и е част от проекта "Жив Дунавски Лимес". След като бъде пуснат на вода, ще посети осем различни исторически римски обекта. Един от тях е Видин. Именно там е бил позициониран римският военен лагер Бонония. Там ще бъдат организирани възстановки и семинари на историческа тематика. Главната идея стояща зад проекта е представянето на общото римско минало на страните от Европа.

Реклама

Проектът "Жив Дунавски Лимес" е фокусиран върху съживяване, изследване и опазване на римските обекти по Дунава. Една от целите му е превръщане на реката в бъдещ Европейски културен маршрут. Проектът се фокусира върху България, Сърбия, Румъния и Хърватия.

Гребният плавателен съд от IV век ще бъде конструиран с реплики на римски инструменти. Когато бъде завършен, ще потегли с международен екипаж на борда, сред който се очаква да има и българи.

При изследователската дейност на древния кораб ще бъдат откроени осем национални пилотни обекта, като един от тях е във Видин.

В края на проекта ще бъде организиран круиз с възстановки от Германия до Черно море. Корабът и екипажът му ще спират на всеки обект, за да участват в исторически фестивал. След като всички дестинации бъдат посетени, римският кораб ще бъде на разположение на всеки обект от проекта в продължение на една година. Идеята е да служи за привличане и на по-нататъшни инвестиции.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама