Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9887754 www.bgdnes.bg

Хиляди килограми прежда за деца в нужда

Събрани са над 200 000 лв. в полза на благотворителни кампании

Над 30 сърцати жени дават надежда и създават мечти 

Хиляди килограми прежда минава през ръцете на десетки сърцати жени, за да помогнат на деца в нужда!

Изцяло онлайн през фейсбук групата "С вяра в доброто - подари надежда" преди 6 години няколко жени започват да плетат играчки, одеяла и други предмети напълно безвъзмездно. А единствената цел е сумата от творенията да отива в помощ на деца в нужда и с тежки заболявания!

Реклама

Няколко години по-късно равносметката е безброй подпомогнати малки герои, хиляди дарители, килограми прежда и събрани над 200 000 лв. в полза на благотворителни кампании.

"За инициативата разбрах в една от големите плетачески групи. Създателката на нашата благотворителна група Марияна Гелева беше попаднала на апел за помощ за детенце, болно от левкемия, и тъй като не разполагала със средства, които да дари директно, й дошла идеята да помоли още плетачки да се включат в изплитането на едно одеяло, което да се продаде на благотворителен търг. Споделяйки идеята си, веднага бива подкрепена от десетки жени, одеялото бързо става факт, продава се на търг за болното детенце и това е стартът и на нашата кауза, създаването на групата и страницата ни. Всички, които са в нея, разбират, че с умението си да плетат може да се помогне не на едно или на две деца, а на стотици. Когато прочетох, че канят всички, които желаят да се включат благотворително в "Плетем за българските деца", веднага се включих и аз", коментира пред "България Днес" Магдалена Делева, една от дамите, които плетат безвъзмездно вече няколко години, за да дадат надежда и мечти на деца в нужда.

Дамата споделя, че в каузата всяко дете в нужда да е с усмивка на лице се включват над 30 жени от цяла България, които плетат ежедневно, като понякога за големи базари се събират над 50 жени.

"Никога не сме броили колко кампании сме подкрепили, сигурно вече са над сто, а може би повече, не зная и колко плетива сме изплели. Това е доста време, много труд, много благотворителни продажби, хиляди килограми прежда е минала през ръцете на сърцатите жени. Хиляди дарители са си закупили от нашите плетива. Последната равносметка, която си направихме, е, че сме успели да съберем около 200 000 лв. в полза на благотворителните кампании, но тази сума е една капка в океана от добрина. Българинът е добър човек и състрадателен и е спасил много детски животи, а и не само детски. Последната година и половина е по-трудно заради създалата се COVID ситуация, а и много хора останаха без работа, без доходи, но въпреки всичко намират начин да даряват", добавя още Делева, която освен плетене развива малък семеен бизнес.

В момента жените плетат основно играчки, защото интересът към тях е най-голям, а една играчка може да отнеме от няколко дни до две седмици. Създавани са по рисунки на деца, като творческите идеи са безгранични, а единственото, от което се нуждаят плетачките, е прежда и много цветове.

Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да го направи с дарителски SMS с текст DMS PLETEM на номер 17 777 за трите мобилни оператора.

Със събраните средства дамите закупуват прежда, с която ще създават още приказни герои, които ще се продадат благотворително в полза на малки и големи герои.

Реклама
Реклама
Реклама