Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9887770 www.bgdnes.bg

25 лева ни спасяват от COVID в чужбина

Не всички застрахователи покриват заразяване извън България

Искат полица "Отмяна на пътуване" за внезапно заболели

Надя Панкова

25 лева могат да ни спасят при заразяване с коронавирус в чужбина. Това е средната такса за застраховка, която покрива разходи при заболяване извън България - от направата на PCR тест до настаняване в чуждестранна болница.

Полицата става особено актуална с началото на летния сезон и отпуските, по време на които голяма част от българите предпочитат да почиват извън страната. Поради тази причина застрахователи все повече предлагат на клиентите си възможност да закупят полица за защита от коронавирус при пътуване в чужбина, но не всички го правят. Вероятно част от пътуващите предполагат, че рутинната медицинска застраховка предлага покриване на разходите и при заразяване с COVID-19, като невинаги е така. Затова от бранша препоръчват изрично всеки да попита застрахователната компания дали в цената й влиза и коронавирусът.

Реклама

Генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова разказва, че срещу 25 лева може да се направи застраховка, покриваща разходи извън страната до 10 000 лева при заболяване от коронавирус. Според експерти от бранша обаче все още не е предвидена полица за внезапно заболели преди уговорено пътуване или пък за внезапно принудително карантиниране за заболял близък. Затова и застрахователи настояват да се въведе полица "Отмяна на пътуване", тъй като все още няма как да бъдат покрити от компаниите вече направени разходи от клиентите за предварителни резервации или хотели.

От бранша препоръчват и при практикуване на екстремни спортове да се предупредят застрахователите, тъй като при евентуално нараняване от скално катерене или водни ски няма да бъдат покрити разходите за лечение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама