Проф. Орлин Събев от БАН: Ваксините са победили пандемиите

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Проф.Орлин Събев

Проф.Орлин Събев

И в миналото не са вярвали на властта и лекарите

КОЙ Е ТОЙ

Проф. дин Орлин Събев е изследовател в Института за балканистика с Център по тракология при БАН, секция "Култура на Балканите". Авторът на множество научни изследвания издаде наскоро книгата "Танцът на холерата", която разглежда в основата си избухването на голямата холерна епидемия в Цариград през 1865 г. Трудът е провокиран от пандемията от коронавирус и има за цел да изследва как обществата в предишни векове са се справяли със заразите.

- Защо се насочихте към изследване на холерата, проф. Събев?

- Трудът беше провокиран от пандемия от коронавирус. Като историк се заинтересувах как човечеството е реагирало при предходни пандемии от други болести с епидемичен характер. Особено през XIX в. хората по света са страдали много от холера, която е била бичът на века. Преди това чумата е била такава. Холерата се пренася от Индия и Бангладеш, обхващайки целия свят. Тогава чумата реално изчезва. Исках да разбера какви мерки са предприемали тогава обществата, как са се борили и лекували, какво е било нивото на медицината по онова време, как те са разгадавали механизма на предаването на болестта и как са се справяли с лечението. Това е процес, отнемащ много време. Когато прочетем какво е ставало през XIX в., ще разберем, че много от нещата са идентични със сегашната пандемия като отговор на обществото срещу нея.

- Кои са те?

- Има много интересни паралели. Така например първата пандемия от холера през 1817 г. в район Бенгалия - на границата между Индия и Бангладеш, според някои сведения тръгва от местен пазар. Както се знае, и за сегашната пандемия от COVID-19 също се твърди, че е започнал от пазара в Ухан. Също така, когато се появява пандемията от холера, тя обхваща повече Азия, докато втората, която е през 20-те и 30-те години на XIX в., стига и Европа. През 1828 -1832 г. цяла Европа, включително България, страда от холера. Тогава се появяват и първите конспиративни теории, че холерата е нарочно създадена и донесена от Азия болест с цел "световното правителство" да намали нарастващата популация на планетата. Знаем и за сегашните конспиративни теории, които звучат по абсолютно същия начин.

- Доказателства откривате ли във вашето изследване?

- Не, няма такива, разбира се. Хората винаги са били подозрителни, че управляващите елити са се мъчили да наложат своята власт над тях и да контролират процесите на бърз демографски бум, когато се наблюдава такъв. Много силно е било подозрението и към лекарите. Масово населението е смятало, че те едва ли не са слугували на управляващите и са се опитвали да доубият пациентите, заболели от холера, вместо да ги лекуват. Но това е обяснимо, защото травмиращите гледки на изнасяни от болницата трупове и масовите погребения са впечатлявали както сега, така и тогава населението, а хората не са очаквали, че подобно нещо може да ги застигне. Но подобно обяснение няма нищо общо с действителността.

Така или иначе човечеството живее в природна среда, в която се случват природни неконтролируеми от нас процеси и в крайна сметка те му напомнят, че човек не може да владее природата, а да живее в хармония с нея.

- Каква е есенцията от вашето проучване? Кое е най-важното, което получихте като резултат?

- Трябваше да се събере много информация, тъй като нямаше реално изследване върху историята на холерните епидемии у нас. Има частични статии. А ако има подобно изследване за това как в минали векове са се справяли със здравните кризи, то хората, които са отговорно за справяне с настоящата и бъдещи пандемии, биха били много по-подготвени и биха избегнали допускането на грешки, правени преди. Така то ще бъде полезно както за управляващите, така и за медицинските власти и населението. И при чумата, и при холерата е замирал стопанският живот, хората са бягали на по-спокойни и здравословни места от големите градове, затваряли са се вкъщи. И съответно търговците са търпели големи загуби. Тогава смъртността е била много по-висока спрямо сега. В пика на холерната епидемия тя достига 70% от населението. Но трябва да отчетем, че тогавашното развитие на статистиката съвсем не е било напреднало толкова, колкото в наши дни. Тогава медицината въобще не е подозирала, че може да има заразени, които да изкарват болестта без симптоми. А днес ние отчитаме и тях.

През XIX в. няма развита система от болници, а най-вече такива за войниците. За населението има благотворителни лечебни места в църкви и манастири. При пандемия властите организират временни палаткови болници за бедните болни, защото се е смятало, че богатите имат средства да си платят лечението.

- По-вярващите търсят спасение в чудотворни икони и упованието в Бог. Има сведения за чудодейната икона на Св. Богородица Троеручица в Троянския манастир, която спасила миряните по време на чумната епидемия. Какви сведения събрахте във вашето изследване?

- Написал съм както за този случай, така и цяла глава в книгата за това как епидемиите се отразяват във фолколора, литературата, изобразителното изкуство, вярванията. Има и много стенописи в храмове у нас. Това е много интересно, включил съм цветни фотографии на такива. Оказва се, че освен традиционни сцени в храма място намират и нови, свързани с апокалипсиса. Образът на смъртта е изобразен като скелет, яхнал кон и държащ коса. Той може да се види в сцената "Колелото на живота" в Преображенския манастир край Велико Търново и в Троянския манастир. Има го в църкви. Навлиза в стенописното ни изкуство през XIX в. под влияние от западноевропейски църкви, изобразяващи още от Средновековието оплакване на починали от чума и гробища. Могат да се открият още в села в Дупнишко, Самоковско, Благоевградско.

- Спасявала ли е вярата човешки животи по време на епидемии?

- Да. Тя има много важно значение най-вече за поддържане на духа. Дори известни медицински специалисти през XIX в. като Стоян Чомаков или Васил Караконовски, които са работили в Цариград, при холерни теми нашите вестници са се допитвали до тях и те са писали статии, с които информират населението как да се предпазват и лекуват. Винаги са подчертавали, че едно от важните условия да не попадне човек сред заболелите е да не се страхува. А това, което ги опазва от страха, е дълбоката вяра в Бога. Различни обреди са се изпълнявани срещу болестите. Една от най-известните чумни колонии е във Виена. Сега хората там палеха свещи пред нея с молитви да се предпазят от новата епидемия от коронавирус. И до днес хората търсят надежда и упование пред паметници още дори от Средновековието, свързани с предишни пандемии. Дори песента "Корона чао, чао" е един заклинателен акт да се пропъди короната, както преди са се правили литийни шествия и молитви във всички религиозни общности.

- Кое е най-важното обобщение?

- Най-важното е, че човек трябва да се учи от миналото си, за да се справя с настоящи и бъдещи предизвикателства. Ето защо той трябва да го познава, четейки много книги и изследвания. Затова исках да покажа на сегашните и идните поколения, че изживяваното от нас се е случвало многократно и не трябва да се губи надежда. В крайна сметка човек се развива и върви напред, защото се бори с предизвикателствата. Точно заради тези пандемии са открити ваксините срещу чумата, холерата, тифа, жълтата треска. Първоначално са приемани от обществото с твърде голямо недоверие, но постепенно започва ваксинация и със сигурност холерата е победена в развития свят благодарение на ваксинацията, включително и в България. По време на Първата световна война нашите войници масово са ваксинирани срещу холерата, както и цивилното население. Последният случай на холера у нас е отчетен 1921 година. Оттогава досега 100 години нямаме такъв случай у нас. Поуката от книгата е за всички, които имат някакви съмнения относно масовото ваксиниране.

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Майка на две деца се бори за короната Без огромни бомби са участничките в конкурса "Мис Силикон". Това призна организаторката Мариана Маринова. Финалът е на 21 август край брега на морето в Златни пясъци. "Тази година няма момичетата със свръхмного силикон. Липсват такива с по 700 кубика в пазвите. Всички са с нормални количества

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Малена изненада добрия старец и децата в приюта, събрали са провизии за два месеца Десетки са хората, откликнали на призива на отец Иван за помощ след публикация на "България Днес". Сред тях са и редица популярни личности. Не пропусна да даде своя принос и новоизгрялата попфолк звезда Малена. Русото изкушение, което е едва на 17 години

Стефка Петревска, жив свидетел на феномена: Ванга спаси мама от отвъдното

Стефка Петревска, жив свидетел на феномена: Ванга спаси мама от отвъдното

Пророчицата се яви в съня й преди тежка операция от рак, разказва жената от Първомай Ванга продължава да помага на хората от отвъдното. В това са убедени близки на пророчицата от Петрич, усетили сами нейната сила. Стефка Петревска е сред тези, чиято съдба е да бъдат в най-довереното обкръжение на Ванга

Голямата певица Марги Хранова: Жегата не ми понася!

Голямата певица Марги Хранова: Жегата не ми понася!

Трудно издържам на топлото време, казва и Мишо Белчев Зверските жеги, които заляха страната, се отразяват сериозно и на родните знаменитости. Повечето от тях са на мнение, че слънцето пече повече, отколкото им се иска, а за разходки става само рано сутрин или късно вечер. "Жегата не ми понася. Хич не ми е приятно в това горещо време

Най-четени

Най-близките изпратиха Владимир Живков

Най-близките изпратиха Владимир Живков

Най-близкия кръг от роднини и приятели изпратиха сина на Тато Владимир Живков днес по обяд на Централните гробища в София. Автор: България

Синът на Владимир Живков се върна от САЩ да го изпрати

Синът на Владимир Живков се върна от САЩ да го изпрати

Дъщеря му Елизабет и Тодор Славков също се простиха с покойния син на Тато Синът на покойния Владимир Живков се върна от САЩ, за да изпрати татко си в последния му път. Тодор Живков-младши, който е кръстен на своя прочут дядо, успя да прелети хиляди километри, за да присъства на поклонението в горещия неделен ден

Отец Иван:  Умираме от глад!

Отец Иван: Умираме от глад!

Хранителните ни запаси свършиха, нямаме и пари, кахърен е добрият духовник  Гладуване дни наред, никакви финансови средства и напълно изчерпани хранителни запаси. Тежката сянка на мизерията е надвиснала над приюта на отец Иван в монтанското село Якимово. "Позакъсахме за пари. От юни насам, когато започна летният сезон

Почина певецът на "За милиони няма закони"

Почина певецът на "За милиони няма закони"

Ивалин Иванов беше част от дует "Симпатяги", които създадоха вечния хит  Почина изпълнителят на емблематичната песен "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Покойният Ивалин Иванов беше част от дует "Симпатяги", в който пееше заедно с талантливия Пламен Капинчев. "Отиде си колегата ми и приятел Ивалин Иванов. Сбогом, Иво

Орлин Горанов на море с Алекс Раева

Орлин Горанов на море с Алекс Раева

Двамата се забавляват в голяма компания до късно на къмпинг "Арапя" Певецът и телевизионен водещ Орлин Горанов прекарва лятната си ваканция с бившата на Слави - изпълнителката Александра Раева. Това видя репортер на "България Днес" по Черноморието. Двамата разпускат от известно време на къмпинг "Арапя", недалеч от град Царево

Секс като за олимпиада

Секс като за олимпиада

Десетки хиляди кондоми се използват на игрите  В Токио изненадаха с картонени легла, за да се избегне близостта между спортистите  Секс, оргии и връзки за една нощ... Такива легенди се носят от десетилетия за олимпийските игри, като дори спортисти свидетелстват, че в олимпийското село креватните изпълнения се случват безразборно

Силви в Сен Тропе

Силви в Сен Тропе

Бившата съпруга на Рафаел ван дер Ваарт - Силви, се наслаждава на лятото в Сен Тропе. Тя е в компанията на настоящия си мъж Никлас Кастело. Двамата постоянно се закачат във водата. Силви неведнъж се оказа в прегръдките на мъжа си. Тя приковава вниманието с изрязаните бански костюми, които сменя. Силви дълги години бе смятана за една от

Помагат на три сирачета на загинал пилот

Помагат на три сирачета на загинал пилот

Йордан Йорданов почина след катастрофа на "Хемус"  Деца с благотворителен концерт за набиране на средства  Кампания в подкрепа на трите сирачета на загиналия пилот Йордан Йорданов организират деца. На 31 юли от 19 часа в парка на казанлъшкото Голямо Дряново ще се проведе традиционният концерт с участието на талантливи малчугани под надслов

Милитао заби секси мацка

Милитао заби секси мацка

Каролайн свързвана и с Неймар Защитникът на "Реал" (Мадрид) Едер Милитао се похвали с ново гадже. Бразилецът излиза със сексапилната Каролайн Лима. Той сам разкри връзката им със снимка от почивката им в социалните мрежи. Бранителят получи по-дълга ваканция от клуба си заради участието на Копа Америка с екипа на Бразилия

Рууни спипан с три мадами

Рууни спипан с три мадами

Бившият капитан на Англия и "Манчестър Юнайтед" Уейн Рууни пак го загази. Нападателят бе спипан да спи в хотелска стая с три полуголи мадами около него. Снимките изтекоха в таблоидите. Едната от мацките е моделката Тейлър Райън. Другите две са приятелките й Елис Мелвин и Брук Морган. И трите са на по 21 години

Най-коментирани

Бебо Халваджиян на Крит

Бебо Халваджиян на Крит

На остров Крит почива синът на Маги Халваджиян - Бебо. Наследникът на продуцента е в Гърция с ослепителната си половинка Алекс. Блондинката разхожда сексапилното си тяло на екзотичните плажове на острова. На един от фотосите Бебо е награбил здраво жената си, стискайки я за сочното

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Майка на две деца се бори за короната Без огромни бомби са участничките в конкурса "Мис Силикон". Това призна организаторката Мариана Маринова. Финалът е на 21 август край брега на морето в Златни пясъци. "Тази година няма момичетата със свръхмного силикон. Липсват такива с по 700 кубика в пазвите. Всички са с нормални количества

Славея Сиракова се изнесе на морето

Славея Сиракова се изнесе на морето

Прекарва цялото лято в къща край Свети Влас Славея Сиракова избяга от София. Дъщерята на спортните легенди Наско Сираков и Илиана Раева се изнесе край морето. Още през май Славея и мъжът й Иван взеха дъщеричката си Емили и се пренесоха на плажа. Семейството е наело къща за цялото лято, научи "България Днес"

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Малена изненада добрия старец и децата в приюта, събрали са провизии за два месеца Десетки са хората, откликнали на призива на отец Иван за помощ след публикация на "България Днес". Сред тях са и редица популярни личности. Не пропусна да даде своя принос и новоизгрялата попфолк звезда Малена. Русото изкушение, което е едва на 17 години

Мария Бакалова купонясва на яхта

Мария Бакалова купонясва на яхта

След престоя у нас актрисата почива на остров Капри с компания След дългия престой у нас Мария Бакалова се отдаде на заслужена почивка, видя "България Днес". Звездата от "Борат 2" показа как купонясва на яхта с приятели. Мария е избрала остров Капри за своята ваканция и е в компанията на свои добри приятели

Даскал по музика блудства с шест момиченца

Даскал по музика блудства с шест момиченца

Илиян Василев обарвал невръстни ученички Педофилът пускал сексуалните извращения в социалните мрежи Даскалът по музика от Дулово И.В. блудства с шест деца и заснема сексуалните извращения със скрита камера. Това се случва от края на 2014 година до средата на 2015 г. в дома му по време на частни уроци

Стефка Петревска, жив свидетел на феномена: Ванга спаси мама от отвъдното

Стефка Петревска, жив свидетел на феномена: Ванга спаси мама от отвъдното

Пророчицата се яви в съня й преди тежка операция от рак, разказва жената от Първомай Ванга продължава да помага на хората от отвъдното. В това са убедени близки на пророчицата от Петрич, усетили сами нейната сила. Стефка Петревска е сред тези, чиято съдба е да бъдат в най-довереното обкръжение на Ванга

Голямата певица Марги Хранова: Жегата не ми понася!

Голямата певица Марги Хранова: Жегата не ми понася!

Трудно издържам на топлото време, казва и Мишо Белчев Зверските жеги, които заляха страната, се отразяват сериозно и на родните знаменитости. Повечето от тях са на мнение, че слънцето пече повече, отколкото им се иска, а за разходки става само рано сутрин или късно вечер. "Жегата не ми понася. Хич не ми е приятно в това горещо време

Трафикът е нормален на всички ГКПП с Гърция

Трафикът е нормален на всички ГКПП с Гърция

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове с Гърция, съобщават от МВР. Възстановено е от гръцките гранични власти пропускането на всички превозни средства през ГКПП "Ексохи", съпределен на българския пункт "Илинден". През ГКПП "Маказа"/ "Нимфея" се пропускат автомобили до 3,5 тона

Юмейхо специалистът Валентин Мирчев: Помагам при 150 болести

Юмейхо специалистът Валентин Мирчев: Помагам при 150 болести

Разболява ни нарушеното равновесие на тялото Кой е той Валентин Мирчев има пета степен юмейхо, издадена от центъра за превантивна медицина в Токио, Япония. Занимава се с юмейхо повече от десет години. Това е японски лечебен метод, чиято цел е да увеличи жизнените сили на организма чрез завръщане към природата

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

"Тъй като виждам, че се спекулира кога точно е избран кандидатът за министър-председател на “Има такъв народ”, т.е. бил е друг, а г-н Пламен Николов е избран в последния момент, аз ще ви кажа тайминга. Защото, както се досещате, имам информация от първо лице. Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици

Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем"

Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем"

Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г. Негов съперник в неделя ще бъде Карен Хачанов (Рус), който победи 6:3

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Това кога черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, цитиран от БТА

Каниджа съди бившата и сина

Каниджа съди бившата и сина

Аржентинската футболна легенда Клаудио Каниджа ще съди бившата си съпруга Мариана Нанис и сина си Александър. Той и адвокатът му са подготвили молба за процес. Причината е в непрестанните обиди, които Мариана и детето му сипят по адрес на настоящата му половинка София Бонели. Двамата не спират да я хулят

Нова моделка за Санчес

Нова моделка за Санчес

Нападателят на "Интер" Алексис Санчес има ново гадже. Никак не изненадващо, той отново е с моделка. Този път чилиецът попадна в плен на красотата на рускинята Катарина Сафарова. Двамата били забелязани заедно първо в Милано, а след това и в Барселона няколко дни по-късно. Новата любима на Санчес е на 22 години

Надя на Коцето хвърчи по задачи

Надя на Коцето хвърчи по задачи

Красивата съпруга на фолкидола Константин - Надя, не знае лятна отпуска. Блондинката бе изловена от топпапараците на "България Днес" да тича из центъра на София по задачи, като хвърчеше и на токчета, и на четири гуми. Хубавицата не обикаля салони за красота и бутици, а помага на Коцето с бизнес делата му

Водят снаха на Стилиян Петров

Водят снаха на Стилиян Петров

Бившият капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров скоро ще се радва на снаха. Големият му син Стилиян-младши го запозна с първата си сериозна приятелка, научи "България Днес". Нейна снимка може да видите за първи път в българска медия. Девойката е в инстаграм с името Дейзи Пулън. Тя е на 18 години

Бейл остана без номер в "Реал" (М)

Бейл остана без номер в "Реал" (М)

"Реал" (Мадрид) не смята да разчита на Гарет Бейл през следващия сезон. За това красноречиво говори фактът, че уелсецът остана без номер в "белия балет". Фланелката с №11, която той носеше през цялото време на "Сантяго Бернабеу", бе дадена на Марко Асенсио. Бейл не се е разделял с нея от трансфера си в "кралския клуб" през 2013 година

2,94 млн. евро си осигури "Лудогорец"

2,94 млн. евро си осигури "Лудогорец"

Победата с 3:1 над "Мура" осигурява на "Лудогорец" почти 3 млн. евро от наградните фондове на УЕФА. Сумата може да набъбне още при успех и срещу "Олимпиакос" в третия предварителен кръг на Шампионската лига. Футболистите на литовския треньор Валдас Дамбраускас минаха през трудни моменти срещу словенския си съперник

Миладинов изпревари Чад льо Кло

Миладинов изпревари Чад льо Кло

Йосиф Миладинов изпревари една от най-големите звезди на световното плуване Чад льо Кло в предварителните серии на 100 м бътерфлай. Българинът спечели шеста серия, а до него беше южноамериканецът. 18-годишният талант завърши за 51,28 сек, с което се класира за полуфинала с шесто време. Битката за влизане на финала е в ранните часове тази сутрин