Пилот катапултира бос с 1000 км/ч

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Георги Стоянов-Гецата / Снимки: Любомир Пръвчев

Георги Стоянов-Гецата / Снимки: Любомир Пръвчев

Георги Стоянов-Гецата е истинско чудо в авиацията

Христо Лазаров целува парашута, самолетът му се забива на 30 метра до него

Същинско военно чудо в родната авиация е Георги Стоянов-Гецата. Пилотът оцелява, след като катапултира бос през нощта със самолет МиГ-19 при скорост от 1000 км/ч.

Историята му е една от многото, приключили с щастлив край на родни пилоти, успели да се катапултират от самолети при повреди или други непредвидени обстоятелства. Те са запечатани в книгата на доайена на родния парашутизъм о.з. полковник Любомир Пръвчев. Надеждата на цяла България часове след новината за падналия в Черно море МиГ-29 беше, че пилотът майор Валентин Терзиев е успял по същия начин да се катапултира успешно и спаси, но това не се е случило за съжаление.

Не един или два са случаите в небето, които по щастлива случайност или не са давали втори живот на летците.

Катапултирането на Георги Стоянов-Гецата е на 17 април 1963 г. Летецът изпълнявал полетна задача през нощта при т.нар. прости метеорологични условия на авиационен език. Към края на полета самолетът МиГ-19 става неуправляем. На височина от 2500 метра и скорост от 1000 км/ч се налага катапултиране, което е ръчно по онова време, далеч от сегашните автоматични технологии. Гецата издърпва скобата и фанарът изпада. Но точно тогава не се задейства пиропатронът, който служи за изхвърляне на седалката заедно с пилота във въздуха.

Стоянов не губи присъствие на духа. Той отсъединява привързващите го колани към седалката и благодарение на голямата си физическа сила успява да се прехвърли странично през левия борд и да напусне кабината. След като подава тялото си навън, мощният въздушен поток буквално го изсмукал. Вече извън самолета, Стоянов ръчно разтваря парашута и се спасява. Още във въздуха вижда, че е без обувки, но за такъв здравеняк като него приземяването с боси крака остава без сериозни последствия. Дрехите му били разкъсани, а някои части буквално ответи от силната въздушна струя.

"Благодарен съм на родителите ми, че са ме създали и отгледали физически здрав и силен", на няколко пъти споделя Стоянов пред Любомир Пръвчев. Георги е изпълнил така скока си, че теорията трудно може да обясни как е възможно при такава скорост на полета пилотът да прелети, без да се удари в крилото или опашните плоскости на самолета.

След задължителния период за възстановяване Георги Стоянов продължава успешно да лети в транспортната авиация.

Щастлива развръзка застига шест години по-късно и Христо Лазаров. Едва на 25 години, той лети на общо седем типа самолети във военната и гражданска авиация с общ нальот от почти 12 хиляди часа. Само за сравнение в мащаба на летателните часове - падналият с МиГ-29 в Черно море майор Валентин Терзиев е имал... 12 часа и 50 минути нальот от началото на 2021 година, както и всички в авиобаза "Граф Игнатиево", по думите на нейния командир ген. Николай Русев.

На 3 април 1969 г. Лазаров катапултира на 2-3 км от същата авиобаза. Едва на 700 метра височина след излитане и двата двигателя на самолета отказват. Решението е взето светкавично, а ръководителят на полетите не отговаря на докладването от пилота. За изключително краткото време Христо Лазаров не успява да свали кислородната маска, бонето и останала част от екипировката. Падането е болезнено, а при него летецът чупи прешлен и е целият в синини.

"Първото обзело ме чувство на земята бе на голяма радост от това, че съм жив, но то веднага беше помрачено от съжалението, че не успях да спася самолета, който се бе забил в земята на около 30 метра пред мен. Продължих да лежа на земята, тъй като изпитвах адски болки. Единственото, което направих, е, че придърпах купола на парашута и го целунах, защото благодарение на него бях жив", споделя оживелият авиатор.

Втори живот живее и роденият във великотърновското село Никюп Здравко Величков, който има общо 6500 летателни часа във военната и гражданската авиация. Катапултирането му става на 27 ноември 1971 г. през деня след излитане от летище Доброславци. При изпълнение на сложен лупинг във въздуха усеща удар по самолета и кормилата престават да следват командите, подавани чрез лоста за управление. На височина от 2300 м и скорост от 800 км/ч решението за катапултиране е мигновено и без да има време за докладване.

"Потърсих ръчката за отваряне на парашута с напипване, понеже не виждах нищо, но нея я нямаше. Какво ли не си помислих през това време - мисли за жена ми и детето ми, което очаквахме... Пред невиждащите ми очи се яви образът на майка, която загина, когато бях на 15 години", споделя пилотът.

Надеждата на Величков е да падне на баира и да се "сурне" по склона. Аналогията е с руски пилот, който по време на войната скача принудително, но парашутът му не се отваря. За щастие пада върху склон с дебела снежна покривка, сурва се по склона и остава жив въпреки многото контузии.

"И в този момент парашутът ми се отвори автоматично. Оказа се, че заради силното въртене ключалката за закопчаване на коланите на парашута ми се е изместила до шията ми, а ръчката за разтваряне на парашута е отишла на гърба ми. Преди мен с този самолет и парашут бе летял по-едър колега и затова коланите на парашута бяха разхлабени за моя ръст. Вината ми бе, че не ги бях прогонил с мисълта, че "на мен няма да се случи нищо лошо", връща лентата назад пилотът.

Падането е високо в старопланинския балкан край свогенското село Брезов дол и е благополучно. Летецът се разминава с много силни болки в очите и вижда много трудно. Здравко се приземява с парашута на малка поляна, заобиколена от отвесни скали с дълбочина 30-40 метра.

Тръгвайки да търси най-близкото населено място, Величков прави грешка, прибирайки парашута, и така дошлият да го издирва вертолет не го забелязва. Вместо това е открит от сащисани балканджии край високопланинското село, които тогава варят ракия. За момент Здравко презаредил пистолета си, спомняйки си историята как овчари гонели катапултирал се колега, вземайки го за вражески шпионин. Хората се оказват добронамерени и с уазка го закарват до село Елисейна, където е прегледан в поликлиниката.

След това продължават пътя към летището, по време на което засичат аварийно-спасителната служба. Всички негови колеги военнослужещи го прегръщат от радост, след като не били сигурни дали е оцелял след това падане.

Сталоун пак в България

Сталоун пак в България

Холивудската знаменитост Силвестър Сталоун отново ще снима в България. Слай ще пристигне у нас за снимките на четвърта част на лентата "Непобедимите". Това обяви изпълнителният директор на "Ню Бояна" Ярив Лернер. Сталоун се очаква да пристигне в София през октомври. Вероятно заедно с него ще дойде и Терминатора Арнолд Шварценегер

Рок икона кани Иво Димчев на бира

Рок икона кани Иво Димчев на бира

Рок иконата Майкъл Стайп покани нашенеца Иво Димчев да се видят на по бира. Вокалистът на легендарната американска група R.E.M. е изпратил писмо до родния музикант. За това разкри самият Димчев. "От два дни слушал песните ми и ги намирал за много красиви. Искал да пием бира и да си говорим, ако съм в Ню Йорк или Берлин. Казах му, че няма грижи

Борис и Кари Джонсън очакват второто си дете след тежка загуба наскоро

Борис и Кари Джонсън очакват второто си дете след тежка загуба наскоро

Съпругата на премиера Борис Джонсън Кари обяви в профила си в Instagram, че е бременна с второто им дете. Кари Джонсън признава, че е претърпяла спонтанен аборт по-рано тази година, което е разбило сърцето ѝ. Тя каза, че очаква да роди това бебе през декември. Кари Джонсън пише: „Чувствам се невероятно благословена, че отново съм бременна

Григор започва от II кръг във Вашингтон

Григор започва от II кръг във Вашингтон

Григор Димитров ще играе направо във втория кръг на турнира във Вашингтон.  Нашият тенисист е поставен под номер 4 и очаква съперник от Беларус - Егор Герасимов или Иля Ивашка.  При двойките Димитров и Томи Пол ще срещнат Сам Куери и Джак Сок

Най-четени

Най-близките изпратиха Владимир Живков

Най-близките изпратиха Владимир Живков

Най-близкия кръг от роднини и приятели изпратиха сина на Тато Владимир Живков днес по обяд на Централните гробища в София. Автор: България

Синът на Владимир Живков се върна от САЩ да го изпрати

Синът на Владимир Живков се върна от САЩ да го изпрати

Дъщеря му Елизабет и Тодор Славков също се простиха с покойния син на Тато Синът на покойния Владимир Живков се върна от САЩ, за да изпрати татко си в последния му път. Тодор Живков-младши, който е кръстен на своя прочут дядо, успя да прелети хиляди километри, за да присъства на поклонението в горещия неделен ден

Отец Иван:  Умираме от глад!

Отец Иван: Умираме от глад!

Хранителните ни запаси свършиха, нямаме и пари, кахърен е добрият духовник  Гладуване дни наред, никакви финансови средства и напълно изчерпани хранителни запаси. Тежката сянка на мизерията е надвиснала над приюта на отец Иван в монтанското село Якимово. "Позакъсахме за пари. От юни насам, когато започна летният сезон

Почина певецът на "За милиони няма закони"

Почина певецът на "За милиони няма закони"

Ивалин Иванов беше част от дует "Симпатяги", които създадоха вечния хит  Почина изпълнителят на емблематичната песен "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Покойният Ивалин Иванов беше част от дует "Симпатяги", в който пееше заедно с талантливия Пламен Капинчев. "Отиде си колегата ми и приятел Ивалин Иванов. Сбогом, Иво

Орлин Горанов на море с Алекс Раева

Орлин Горанов на море с Алекс Раева

Двамата се забавляват в голяма компания до късно на къмпинг "Арапя" Певецът и телевизионен водещ Орлин Горанов прекарва лятната си ваканция с бившата на Слави - изпълнителката Александра Раева. Това видя репортер на "България Днес" по Черноморието. Двамата разпускат от известно време на къмпинг "Арапя", недалеч от град Царево

Секс като за олимпиада

Секс като за олимпиада

Десетки хиляди кондоми се използват на игрите  В Токио изненадаха с картонени легла, за да се избегне близостта между спортистите  Секс, оргии и връзки за една нощ... Такива легенди се носят от десетилетия за олимпийските игри, като дори спортисти свидетелстват, че в олимпийското село креватните изпълнения се случват безразборно

Силви в Сен Тропе

Силви в Сен Тропе

Бившата съпруга на Рафаел ван дер Ваарт - Силви, се наслаждава на лятото в Сен Тропе. Тя е в компанията на настоящия си мъж Никлас Кастело. Двамата постоянно се закачат във водата. Силви неведнъж се оказа в прегръдките на мъжа си. Тя приковава вниманието с изрязаните бански костюми, които сменя. Силви дълги години бе смятана за една от

Помагат на три сирачета на загинал пилот

Помагат на три сирачета на загинал пилот

Йордан Йорданов почина след катастрофа на "Хемус"  Деца с благотворителен концерт за набиране на средства  Кампания в подкрепа на трите сирачета на загиналия пилот Йордан Йорданов организират деца. На 31 юли от 19 часа в парка на казанлъшкото Голямо Дряново ще се проведе традиционният концерт с участието на талантливи малчугани под надслов

Милитао заби секси мацка

Милитао заби секси мацка

Каролайн свързвана и с Неймар Защитникът на "Реал" (Мадрид) Едер Милитао се похвали с ново гадже. Бразилецът излиза със сексапилната Каролайн Лима. Той сам разкри връзката им със снимка от почивката им в социалните мрежи. Бранителят получи по-дълга ваканция от клуба си заради участието на Копа Америка с екипа на Бразилия

Рууни спипан с три мадами

Рууни спипан с три мадами

Бившият капитан на Англия и "Манчестър Юнайтед" Уейн Рууни пак го загази. Нападателят бе спипан да спи в хотелска стая с три полуголи мадами около него. Снимките изтекоха в таблоидите. Едната от мацките е моделката Тейлър Райън. Другите две са приятелките й Елис Мелвин и Брук Морган. И трите са на по 21 години

Най-коментирани

Сталоун пак в България

Сталоун пак в България

Холивудската знаменитост Силвестър Сталоун отново ще снима в България. Слай ще пристигне у нас за снимките на четвърта част на лентата "Непобедимите". Това обяви изпълнителният директор на "Ню Бояна" Ярив Лернер. Сталоун се очаква да пристигне в София през октомври. Вероятно заедно с него ще дойде и Терминатора Арнолд Шварценегер

Рок икона кани Иво Димчев на бира

Рок икона кани Иво Димчев на бира

Рок иконата Майкъл Стайп покани нашенеца Иво Димчев да се видят на по бира. Вокалистът на легендарната американска група R.E.M. е изпратил писмо до родния музикант. За това разкри самият Димчев. "От два дни слушал песните ми и ги намирал за много красиви. Искал да пием бира и да си говорим, ако съм в Ню Йорк или Берлин. Казах му, че няма грижи

Борис и Кари Джонсън очакват второто си дете след тежка загуба наскоро

Борис и Кари Джонсън очакват второто си дете след тежка загуба наскоро

Съпругата на премиера Борис Джонсън Кари обяви в профила си в Instagram, че е бременна с второто им дете. Кари Джонсън признава, че е претърпяла спонтанен аборт по-рано тази година, което е разбило сърцето ѝ. Тя каза, че очаква да роди това бебе през декември. Кари Джонсън пише: „Чувствам се невероятно благословена, че отново съм бременна

Григор започва от II кръг във Вашингтон

Григор започва от II кръг във Вашингтон

Григор Димитров ще играе направо във втория кръг на турнира във Вашингтон.  Нашият тенисист е поставен под номер 4 и очаква съперник от Беларус - Егор Герасимов или Иля Ивашка.  При двойките Димитров и Томи Пол ще срещнат Сам Куери и Джак Сок

Бебо Халваджиян на Крит

Бебо Халваджиян на Крит

На остров Крит почива синът на Маги Халваджиян - Бебо. Наследникът на продуцента е в Гърция с ослепителната си половинка Алекс. Блондинката разхожда сексапилното си тяло на екзотичните плажове на острова. На един от фотосите Бебо е награбил здраво жената си, стискайки я за сочното

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Без огромни бюстове на Мис Силикон

Майка на две деца се бори за короната Без огромни бомби са участничките в конкурса "Мис Силикон". Това призна организаторката Мариана Маринова. Финалът е на 21 август край брега на морето в Златни пясъци. "Тази година няма момичетата със свръхмного силикон. Липсват такива с по 700 кубика в пазвите. Всички са с нормални количества

Славея Сиракова се изнесе на морето

Славея Сиракова се изнесе на морето

Прекарва цялото лято в къща край Свети Влас Славея Сиракова избяга от София. Дъщерята на спортните легенди Наско Сираков и Илиана Раева се изнесе край морето. Още през май Славея и мъжът й Иван взеха дъщеричката си Емили и се пренесоха на плажа. Семейството е наело къща за цялото лято, научи "България Днес"

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Фолкпевица пече мъфини на отец Иван

Малена изненада добрия старец и децата в приюта, събрали са провизии за два месеца Десетки са хората, откликнали на призива на отец Иван за помощ след публикация на "България Днес". Сред тях са и редица популярни личности. Не пропусна да даде своя принос и новоизгрялата попфолк звезда Малена. Русото изкушение, което е едва на 17 години

Мария Бакалова купонясва на яхта

Мария Бакалова купонясва на яхта

След престоя у нас актрисата почива на остров Капри с компания След дългия престой у нас Мария Бакалова се отдаде на заслужена почивка, видя "България Днес". Звездата от "Борат 2" показа как купонясва на яхта с приятели. Мария е избрала остров Капри за своята ваканция и е в компанията на свои добри приятели

Даскал по музика блудства с шест момиченца

Даскал по музика блудства с шест момиченца

Илиян Василев обарвал невръстни ученички Педофилът пускал сексуалните извращения в социалните мрежи Даскалът по музика от Дулово И.В. блудства с шест деца и заснема сексуалните извращения със скрита камера. Това се случва от края на 2014 година до средата на 2015 г. в дома му по време на частни уроци

Борис и Кари Джонсън очакват второто си дете след тежка загуба наскоро

Борис и Кари Джонсън очакват второто си дете след тежка загуба наскоро

Съпругата на премиера Борис Джонсън Кари обяви в профила си в Instagram, че е бременна с второто им дете. Кари Джонсън признава, че е претърпяла спонтанен аборт по-рано тази година, което е разбило сърцето ѝ. Тя каза, че очаква да роди това бебе през декември. Кари Джонсън пише: „Чувствам се невероятно благословена, че отново съм бременна

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

"Тъй като виждам, че се спекулира кога точно е избран кандидатът за министър-председател на “Има такъв народ”, т.е. бил е друг, а г-н Пламен Николов е избран в последния момент, аз ще ви кажа тайминга. Защото, както се досещате, имам информация от първо лице. Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици

Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем"

Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем"

Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г. Негов съперник в неделя ще бъде Карен Хачанов (Рус), който победи 6:3

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Това кога черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, цитиран от БТА

Каниджа съди бившата и сина

Каниджа съди бившата и сина

Аржентинската футболна легенда Клаудио Каниджа ще съди бившата си съпруга Мариана Нанис и сина си Александър. Той и адвокатът му са подготвили молба за процес. Причината е в непрестанните обиди, които Мариана и детето му сипят по адрес на настоящата му половинка София Бонели. Двамата не спират да я хулят

Нова моделка за Санчес

Нова моделка за Санчес

Нападателят на "Интер" Алексис Санчес има ново гадже. Никак не изненадващо, той отново е с моделка. Този път чилиецът попадна в плен на красотата на рускинята Катарина Сафарова. Двамата били забелязани заедно първо в Милано, а след това и в Барселона няколко дни по-късно. Новата любима на Санчес е на 22 години

Надя на Коцето хвърчи по задачи

Надя на Коцето хвърчи по задачи

Красивата съпруга на фолкидола Константин - Надя, не знае лятна отпуска. Блондинката бе изловена от топпапараците на "България Днес" да тича из центъра на София по задачи, като хвърчеше и на токчета, и на четири гуми. Хубавицата не обикаля салони за красота и бутици, а помага на Коцето с бизнес делата му

Водят снаха на Стилиян Петров

Водят снаха на Стилиян Петров

Бившият капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров скоро ще се радва на снаха. Големият му син Стилиян-младши го запозна с първата си сериозна приятелка, научи "България Днес". Нейна снимка може да видите за първи път в българска медия. Девойката е в инстаграм с името Дейзи Пулън. Тя е на 18 години

Бейл остана без номер в "Реал" (М)

Бейл остана без номер в "Реал" (М)

"Реал" (Мадрид) не смята да разчита на Гарет Бейл през следващия сезон. За това красноречиво говори фактът, че уелсецът остана без номер в "белия балет". Фланелката с №11, която той носеше през цялото време на "Сантяго Бернабеу", бе дадена на Марко Асенсио. Бейл не се е разделял с нея от трансфера си в "кралския клуб" през 2013 година

2,94 млн. евро си осигури "Лудогорец"

2,94 млн. евро си осигури "Лудогорец"

Победата с 3:1 над "Мура" осигурява на "Лудогорец" почти 3 млн. евро от наградните фондове на УЕФА. Сумата може да набъбне още при успех и срещу "Олимпиакос" в третия предварителен кръг на Шампионската лига. Футболистите на литовския треньор Валдас Дамбраускас минаха през трудни моменти срещу словенския си съперник