Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9888349 www.bgdnes.bg

Легендата в спортната медицина доктор Михаил Илиев: Отгледах Вальо Великов като лекар

 Ериксен извади късмет с нашия медик, казва бившият треньор на "Лудогорец" Стойчо Стоев

"Отгледах Вальо като лекар, като дете и винаги съм бил горд с него"! Думите, произнесени не без радост, излизат от устата на най-уважавания ни спортен лекар д-р Михаил Илиев, когато говори за колегата си д-р Валентин Великов.

Реклама

Всъщност д-р Илиев е чичо на героя от стадион "Паркен" в Копенхаген, където българският медик и колегите му спасиха живота на футболиста на Дания Кристиан Ериксен. Драмата се разигра по време на мача срещу Финландия от европейското първенство по футбол, когато Ериксен колабира към края на първото полувреме и само спешната намеса на лекарите на двата тима и другите медици спасиха живота на играча.

"Взех го от Герман, момчето имаше голямо желание и работи с огромна любов към професията - казва д-р Илиев. - Може да се каже, че е лекар от кариерата. У нас работи с "Левски" и "Лудогорец", а вече десет години е в антидопинговата комисия на УЕФА. За него това е второ европейско първенство. Във възможностите и познанията му съм убеден отдавна, но сега съм горд не само за него, но и за българската школа в спортната медицина."

"Кристиан Ериксен извади късмет с нашия лекар - категоричен е бившият треньор на "Лудогорец" Стойчо Стоев. - Познавам го от години, винаги е бил амбициозен и отличен професионалист. Самият факт, че Валентин проби до най-високото ниво в спортната медицина и работи за УЕФА говори много за неговите умения. По време на нашата работа в "Лудогорец" за щастие не сме изпадали в критични ситуации като тази, която се разигра на терена в мача между Дания и Финландия. Когато Ериксен падна на тревата и му беше необходима спешна помощ, всички си свършиха работата по възможно най-добрия начин. Нашият национален отбор може и да не се класира за финалите на Евро 2020, но доктор Валентин Великов ни накара да се чувстваме горди като българи."

Новините за страшния инцидент с Ериксен продължават да летят една след друга. Лекарят на националния отбор на Дания Мортен Боесен обяви, че футболистът за кратко е бил мъртъв, след като се срина на терена.

"Беше мъртъв и веднага направихме сърдечна реанимация - обясни Боесен. - Той получи сърдечен арест. Колко близо беше до смъртта? Не знам. Върнахме го след едно дефибрилиране. Това е доста бързо. Не съм кардиолог, така че подробностите за това защо се случи ще получите по-нататък от експертите."

Боесен призна, че наличието на специалисти и най-доброто медицинско оборудване, което е било на разположение на "Паркен", е спасило живота на Ериксен. "Светкавичната реакция беше от решаващо значение", заяви лекарят на датчаните.

Кристиан Ериксен вчера отправи послание от болницата "Ригшо" в Копенхаген, където е настанен. "Благодаря на всички, няма да се предам - казва датският футболист. - Сега се чувствам по-добре, но трябва да разбера какво се случи с мен. Искам да изразя благодарност към всички за това, което сториха за мен."

Реклама
Реклама
Реклама