Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9888404 www.bgdnes.bg

Диска и Американеца осъждат България за акцията срещу тях

Взимат по 3 хил. евро за унизително отношение

Маскирани ченгета проснали по очи Георги Илиев-Диска и Георги Ганчев-Американеца и им насочили оръжие

България е осъдена в Страсбург по жалби на двама търновски бизнесмени, подсъдими за лихварство и данъчни престъпления. По 3 хил. евро обезщетение е присъдено на Георги Илиев-Диска и Георги Ганчев-Американеца за унизително отношение на силите на реда по време на акцията срещу тях. Това става ясно от решение на Европейския съд по правата на човека, видя "България Днес".

Реклама

Действията се разиграват в ранните часове на 18 април 2011 г. В 6,30 ч. се звъни на звънеца на семейство Илиеви в старопрестолния град. Съпругата на Диска – Красимира, вижда жена през шпионката. "Кой е?", пита домакинята. "Има пожар. Отвори вратата!", отвръща непознатата. Докато отваря, в жилището нахлуват няколко спецагенти с качулки, насочват оръжията си към нея и я избутват. "Къде е той?", викат тежковъоръжените униформени.

Когато Георги Илиев се появява, те го просват с лице на земята, слагат му белезници и насочат дулата на оръжията си към него. Диска остава така до идването на следователя. Междувременно свидетел на гледката става 19-годишната му дъщеря Симонета. Тя започва да плаче и да крещи, че баща й не е престъпник.

Диска е пуснат още същата вечер. От въпросния ден съпругата му се жалва, че е започнала да получава хипертонични пристъпи, а на щерка му й се налага да приема лекарства против тревожност.

Подобни са действията на полицията в дома на семейство Ганчеви в Присово, където Американеца живее със съпругата си Тереза, двамата им непълнолетни синове и майка си. В 6,20 ч. се чука на входната врата. Съпругата отваря и вижда няколко спецченгета с качулки, които нахлуват в къщата, насочвайки оръжията си към нея. "Къде е той?", интересуват се органите на реда. Когато идва, Американеца е положен с лице на земята, щракнати са му белезници и е държан на мушката на оръжията. Униформените позволяват на Тереза да се облече, но това става в присъствието на полицай. След акцията жената се жалва от проблеми със съня и сърцебиене, а съпругът й - от повтарящи се главоболия.

Илиеви пускат иск за 35 хил. евро, а Ганчеви - за 23 500 евро. Европейските магистрати отчитат, че при разрешението за акцията съдът не е съобразил чистите досиета на Диска и Американеца, това, че те са заподозрени за ненасилствени престъпления, както и че живеят в семейни жилища.

Освен това Съдът в Страсбург се съгласява с оплакванията, че вътрешното законодателство не предоставя ефективно средство за защита на накърнените права. Това е така, защото дисциплинарно производство по Закона за МВР може да бъде инициирано само от министъра или от началника на участващите полицаи. Не се предвижда малтретирани от полицията да бъдат страна, която да може да обжалва отказ за налагане на санкция. Затова магистратите признават, че са нарушени правата на роднините на подсъдимите, но на тях не присъждат обезщетение.

Двамата бизнесмени са обвинени за участие в престъпна организация за незаконни финансови дейности заедно с други хора. През 2015 г. са свалени част от обвиненията срещу Американеца. През 2018 г. Диска е оправдан от спецсъда за участие в банда, но го признава за виновен за лихварство. Получава 3 г. затвор, обжалва и делото все още виси на втора инстанция.

Реклама
Реклама
Реклама