Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9891815 www.bgdnes.bg

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Искам да имам ангажименти и като модел

КОЯ Е ТЯ

Васка Джурова е новата носителка на титлата "Кралица на София". Конкурсът за красота се завърна след ограничаване на мерките и в събота вечерта бе короновано 21-годишното момиче. Тя е родом от Гоце Делчев и е студентка по фармация в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

- Честита награда! Какви бяха първите ви емоции?

- Бях толкова щастлива, че не можех да повярвам какво се случва. Еуфорията и изненадата бяха наистина големи за мен. Не очаквах, че така хубаво за мен ще се развият нещата, и това много ме зарадва?

Реклама

- С какво впечатлихте журито и публиката, за да грабнете титлата?

- Мисля, че успях с това, че съм лъчезарна и естествена.

- Как протече конкурсът? В какви етапи дефилирахте и какво показахте?

- В първия етап дефилирахме със спортни екипи. Във втория бяхме по бански костюми, като на всяка от нас се предостави възможност да разкаже за себе си, представяйки се на журито. А третият етап премина, като дефилирахме с рокли на Стоян Радичев. Това бе любимият ми етап, тъй като роклите бяха наистина уникални и се чувствах прекрасно.

- Кое е най-важното, което ви описва?

- На 21 години съм и изучавам фармация в Софийския университет. През свободното си време обичам да спортувам и да чета книги. Като цяло обожавам да се състезавам. Битката ми е в кръвта. Правя го за себе си и се представям в различни предизвикателства. Обичам да се впускам в най-различни приключения. Участвала съм и в други конкурси, но не за красота. Като например за есе. Едно от тях бе за крилатата фраза на Левски "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме". Тогава спечелих трето място.

- Защо избрахте фармацията?

- Още от 7-и клас много обичам химията и биологията. Оттогава се явявам на много олимпиади през годините, включително и областни кръгове. Бях много добра в училище по тези предмети и затова реших да продължа да се занимавам с това и занапред.

- С какво ви привлича фармацията и в коя определена сфера в нея искате да се развивате?

- Интересно ми е как се случват нещата с приготвянето на лекарствата. Разбира се, бих искала, като завърша, да имам възможността да работя във фармацевтична компания, да правя най-различни лекарства, а някой ден да успея да създам и мое.

- Вероятно за болести, за които до този момент не е откриван лек?

Реклама

- Да, точно за такива. Сега съм във втори курс и имахме упражнение за това как се приготвя аспирин. На мен ми бе изключително интересно и се надявам занапред да мога да създам лекарство, с което да подпомогна фармацията в световен план, не само в България. Още не знам за каква точно болест, защото ми предстоят четири години до завършването и след това ще се съсредоточа по-сериозно и по-задълбочено.

- Как ви се струва възможността за собствен фармацевтичен бизнес?

- Това също съм го мислела. Времето ще покаже. Не съм решила все още и каква да бъде специализацията ми. Най-вероятно ще реша в последната година на обучението ми.

- Как решихте да се явите на конкурса за кралица на София?

- Години наред исках, но не събирах достатъчно смелост. А сега придобих повече кураж.

- Гласували ли сте досега на избори?

- Да! Смятам, че всеки трябва да гласува, дори да не е в родното си място.

- Работите ли сега?

- Не, изцяло съм се фокусирала върху сесията ми в момента. Това е една от най-трудните години във фармацията и искам да си взема всички изпити. През лятото ще потърся. Бих искал да имам много участия и ангажименти като модел. Благодаря на "Кралица на София", че сбъднаха една от мечтите ми и ме накараха да се почувствам буквално като кралица. Вечерта бе приказна!

Реклама
Реклама
Реклама