Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9898516 www.bgdnes.bg

Убиец, разстрелял дилър,пуснат от пандиза

Осъден е на 15 г., излиза след 9 г. зад решетките

Отношенията между Емил Добруджански и жертвата му Асен Лазаров се влошили заради дълг от 5 бона

Пускат от затвора убиец, разстрелял дилър заради дълг от 5 бона! Магистратите от Софийския градски съд се смиляват над Емил Добруджански, който през 2012 г. разстрелва с 4 куршума своя приятел Асен Лазаров. Това става ясно от определение на съдия Андрей Ангелов, научи "България Днес".

Реклама

Куршумите засвистяват на 17 февруари 2012 година във вход на жилищна кооперация на столичния бул. "Цар Борис III" 60А. Изстрелите пронизват главата, гърба, мишницата и таза на 30-годишния Лазаров, докато се прибира в жилището си. Той е боксьор, познат е на полицията за притежание на наркотици, кражба и закана за убийство.

Криминалистите задържат трима заподозрени, но след разпит пускат двама от тях. На мушката остава 32-годишният тогава Емил Добруджански, познат като Емчо Малкия. По данни на полицията и той, и убитият са били дилъри на хероин и амфетамини. Продавали на територията на 6-о РПУ в продължение на 5 години. В миналото мъжете били приятели, но после отношенията им охладнели. Убийството на Лазаров е било планирано. Като най-вероятен мотив се посочват неуредени финансови взаимоотношения.

Пред ченгетата Добруджански първо е разпитан като свидетел, но се оплита в алибито си и събужда подозрения. Започват да го наблюдават и подслушват. В телефонен разговор с познат екзекуторът сам разказва откъде са минали куршумите, как е използвал памук и лепенки, за да не полепнат барутни частици по ръцете му и как е разглобил и скрил оръжието. Според експерти е стреляно с 9-милиметров "Макаров".

Добруджански е задържан почти два месеца след престъплението - в средата на април. Процесът срещу него започва през 2013 г. Сред свидетелите по делото са крими героят Христо Байков и шофьорът на Сашка Васева Боян Сусанин, които познават жертвата. През 2016 г. е потвърдена окончателната присъда за подсъдимия - 15 години затвор.

През повечето време килърът е под строг режим, едва през есента на м.г. минава на общ. Зад решетките не си губи времето - завършва курс по английски език, изкарва сертификат за рехабилитация на затворници и се възползва от други възможности за квалификация. В началото се изявява като чистач, а в последно време е електротехник.

След като излежава повече от половината си наказание, той се възползва от правото си да поиска условно предсрочно освобождаване. Това става след 9 г. и 2 месеца зад решетките. От работа съкращава още 2 г. и 1 месец, като му остават близо 3 г. и 9 месеца на топло.

Реклама

Заради дългия период, в който му остава да търка нара, от прокуратурата и затворническата администрация възразяват срещу пускането на каторжника и изтъкват, че той не се е поправил достатъчно.

"Съжалявам за постъпката си" е единственото, което Емил Добруджански успява да каже в съдебната зала от вълнение. Въпреки това той успява да омилостиви съда. Магистратите уважават молбата му и му определят изпитателен срок и пробация за оставащия срок на присъдата.

Темида отчита, че рискът от рецидив при осъдения е свален от 41 на 32 точки. Отбелязва се, че това е първото му заточение в панделата. Освен това там няма наказания, а многократно е награждаван. Не може на Добруджански да му бъде отказано предсрочно освобождаване само заради характера на извършеното престъпление, отговаря съдът на прокуратурата. Изтъква се, че семейството на затворника го подкрепя. Той дори е пускан в домашен отпуск и се е връщал в килията.

Вкъщи го чакат малко дете и половинката му. Добруджански е категоричен, че иска да помага на семейството си и да работи, за да изплаща кръвнината на близките на Асен Лазаров.

Предаден от бившата

Бивша приятелка на Емил Добруджански разрушава алибито, което той се опитва да изгради. Пред съда Мая разказва, че заедно с други приятели трябвало да осигурят алибито на подсъдимия, който ги карал да лъжесвидетелстват, че по време на убийството са се намирали в Перник. Версията не минава, защото полицията има свидетелски показания и СРС, които заковават Добруджански за местоположението му по време на престъплението. Освен това Мая посочва пред Темида, че Емил й е признал, че е извършил убийството.

Реклама
Реклама
Реклама