Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9901343 www.bgdnes.bg

Деца гинат на игрища и катерушки

Паднали врати, ток по огради и шахти отнемат животи

Футболна врата, тежаща 70 кг. падна върху тригодишно дете. Случката се разиграва в Асеновград преди две седмици, когато по-голям батко в опит да хване топката се хваща за вратата и тя пада върху малкия Макси. Пострадалото дете няколко дена е в тежко състояние, все още е в болница.
Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира след случая и нареди проверки. В съобщението на ВАП се казва, че те се налагат спешно, като по закон са задължение на кметовете на общините.


Не са ли много закъснели тези поредни проверки, питат българските гражданите. Разтърсващият случай в Асеновград съвсем не е първият подобен от последните години. Малкият Макси, макар и бавно, вече се възстановява от тежките травми, но не така благосклонна бе съдбата за 12-годишния Асен от село Градежница.

Реклама

През 2017 г. момчето загива нелепо, премазано от футболна врата, която чупи врата му, докато играе на игрището с приятели. Уплашените му другари бягат, а линейка идва чак след 40 минути - твърде късно. По ирония на съдбата Асен загива на любимото си място - момчето е запалено по футбола. Оказва се, че игрището е общинско и запустяло. Било е заградено да не се влиза, но само от едната страна. Децата са се промъквали тайно нощем от другата.

Четири години преди нелепата смърт на Асен футболна врата убиец отнема живота на 6-годишно момченце в училищен двор във Велико Търново. Лошо закрепеното съоръжение се стоварва с цялата си тежест върху Красимир и той умира на място. По думите на директора металната конструкция е била махната известно време преди това, за да се обезопаси игрището за децата, а след това върната отново от лицензираната фирма, отговаряща за нея. Миналата година общината бе осъдена да заплати обезщетение от 140 хил. лв. на родителите на малкия Краси. Пo дeлoтo бeзcпoрнo e уcтaнoвeнo, чe нacтъпилият инцидeнт e в рeзултaт нa бeздeйcтвиeтo нa длъжнocтни лицa oт Oбщинa Вeликo Търнoвo, кoитo нe ca прeдприeли нeoбхoдимитe дeйcтвия зa включвaнe нa мини игрищeтo в cпиcъкa нa oбeктитe, пoдлeжaщи нa кoнтрoл пo вcякo врeмe.


През 2013 г. в училищен двор загива и 10-годишният Ангел от село Копривлен. Ученикът отива да вземе излязла от игрището топка, промушвайки се през мрежата около игрището. Докоснал желязната ограда и паднал, покосен от токов удар. В оградата се е опрял скъсан кабел, по който протичало електричество. Двама души бяха обвинени за смъртта на детето. Към наказателна отговорност са привлечени двамата ел. монтьори в местното електроразпределително дружество. Два месеца преди фаталния инцидент те не само не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма.


Метална врата на входа на спортно игрище се стоварва върху дете в Пазарджик през 2019 г. 5-годишното момченце се размина с травми по главата и счупена ключица. През 2015 година ученик от Разлог изпада в кома, отново след затискане от метална врата по време на игра в училищен двор.


Отново в Пазарджик през 2018 г. електрически стълб пада върху две деца, като за щастие те се разминават само с леки травми и сериозна уплаха. При този случай отговорност поема общината.


Ударено от ток от баскетболен кош бе и дете на 10 години в село Миндя през септември миналата година. Момчето се хванало за метална част, по която протичал ток от близката улична лампа. Детето е с изгаряния по ръцете, прието е в болница със слаб пулс и намалено съдържание на кислород в кръвта. Съоръжението, което е едно от любимите места за игра на децата в селото, е монтирано преди 18 години. В основата му е мантинела, върху нея е закрепен баскетболният кош, а над него - уличната лампа. Лампата и баскетболният кош бяха отстранени и заменени с оригинален стълб за улично осветление и професионален кош.

Реклама


Детските площадки с примамливите за малчуганите катерушки, люлки и пързалки също крият капани. Така в Русе 7-годишно се сдоби с 13 шева след падане от необезопасена пързалка. Оказа се, че нея я е стопанисвал частен обект - близко кафене.
Дете удря лошо главата си по време на игра на детска площадка и в столичния квартал "Гоце Делчев". Три години преди инцидента майката е подала сигнал за опасната катерушка до Столична община, обясни тя. Тогава зам.-кметът на район "Триадица" обеща в ефир детската площадка да бъде ремонтирана в най-кратки срокове.
През 2017 г. дете пострада и на въртележка в парк "Заимов", след което се оказа, че съоръжението е било повод за спорове многократно през годините. Инцидентът се е случва, когато 3-годишно момиченце се качва на люлката. По-късно родителите му твърдят, че то е изпаднало от една от количките, но детето няма сериозни наранявания. Кметът на район "Оборище" тогава обясни пред медиите, че от 2012 година това съоръжение е абсолютно незаконно и се правят непрекъснати постъпления за премахване на люлката и винаги се оформя гражданска активност, която се бори за въртележката.
Един от последните нелепи инциденти отне живота на 16-годишен на софийския булевард "Иван Гешов". Момчето загина при токов удар, стъпвайки върху шахта с мокра обувка. От Столична община обясниха, че причината за фаталния инцидент е неправилно извършено захранване към частен обект в близост. Заради оголен кабел от захранването на частния обект е протекъл ток по металната рамка на шахтата. Започнаха масова акция срещу незаконните търговски обекти и всички павилиони около мястото на инцидента. Оказа се, че има павилиони без разрешение за поставяне.


Преди няма и месец 9-годишно дете пострада сериозно, след като падна в шахта на улица в Несебър. Момиченцето попада във водопроводна шахта, докато играе с братовчедка си на улицата. Инцидентът става на улицата, която е в ремонт заради подмяна на водопроводната мрежа в района. Очаква се ремонтът да приключи в края на този месец, а от ВиК Ц Бургас, обясниха, че мястото около ремонтните дейности е обезопасено, но мястото е негодно за игра на малки деца.
12-годишно дете получава сериозна травма на главата след удар в ниско поставена до тротоар информационна табела в благоевградския квартал "Струмско" през изминалата пролет. Информационната табела е била поставена между улицата и тротоара на височина не повече от метър. При преминаване на улицата и преди да се качи на тротоара, 12-годишното момче удря жестоко главата си в нея и бива настанено в "Пирогов". Жители от квартала твърдят, че са подавали сигнали неведнъж. Според общината табелата стои там повече от 10 години. След инцидента табелата веднага е премахната.
Сигнали за опасни съоръжения по детски площадки и игрища трябва да се подават незабавно, след като бъдат установени. Колкото повече и по-коректни са те, толкова по-бързо общината ще предприеме действия, за да може да нелепите инциденти да не се повтарят.

Реклама
Реклама
Реклама