Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9902301 www.bgdnes.bg

Българин задига останките на Чарли Чаплин

Швейцария е разтърсена от мародерското посегателство

За 1,5 млн. нашенецът Ганчо Бургията и полякът Роман Вардас изнудват вдовицата на великия комик

Българинът Ганчо Ганев и полякът Роман Вардас изкопават и задигат останките на великия комик Чарли Чаплин през нощта на 1 срещу 2 март 1978 г. Случката се разиграва в Швейцария, в малкото селце Корсие сюр Веве на брега на Женевското езеро. Похитителите искат откуп от вдовицата на актьора Уна Чаплин, за да върнат ковчега с мъжа й. Тя помага на ченгетата за залавянето им и след няколко месеца полицията ги спипва.

Реклама

Ганчо Ганев е роден в град Девня, област Варна, през 1940 г. След 9 септември 1944 г. баща му става милиционер. Съвсем млад започва работа като стругар в местен завод, където получава прякора Ганчо Бургията. Работническата заплата му се вижда мизерна и започва да прибира по джобовете на колегите си каквото намери. Шефовете му го обвиняват за дребни кражби в работата.

През 60-те години прави няколко опита за бягство през граница, но го залавят и лежи по затворите. Там се запознава с варненеца Христо Иванов-Чашката, осъден за същите престъпления. Години по-късно именно Иванов разказва истинската история на Ганчо Ганев и разбулва мита за Кунчо Кунчев.

Кунчо е старец от Асеновград, който успява да заблуди репортер с интересния си, но неистински разказ през 1992 г. Твърди, че той е човекът, откраднал останките на Чаплин. Историята на дядото е опровергана и от биографията на Уна О'Нийл Чаплин, която излиза през 2000 г. В нея ясно са посочени имената на извършителите.

През 1971 г. Ганев и Иванов решават, че ще бягат от соцрежима в родината. Още същата нощ вземат мотора на бащата на Ганчо и потеглят към Видинско. Тайно минават през границата с Югославия и стигат до Италия. Там ги настаняват в лагер за бежанци. Омитат се и от него и след дни се озовават в Лозана, Швейцария, където пътищата им се разделят.

Ганчо се жени за местно момиче. Бачка като автомонтьор в сервиз на "Рено" в града. Там среща Роман Вардас. На 40 км от нашенеца и поляка се намира имението Маноар де Бан в град Веве, близо до селцето Корсие. Там, заедно с голямата си фамилия живее Чарли Чаплин. Негова съпруга е дъщерята на Нобеловия лауреат за литература Юджийн О'Нийл, Уна Чаплин. Живеят щастливо, докато на Бъдни вечер 1977 г. Чарли Чаплин умира в съня си на 88-годишна възраст. Само два месеца след смъртта му семейството му е покосено от друга трагедия.

Реклама

Ганчо Ганев, на 38 г., и 25-годишният Роман Вардас решават да задигнат останките на великия комик и да изнудват вдовицата. През нощта на 1 срещу 2 март 1978 г. отиват до гроба на Чаплин. Започват да копаят, стигат до ковчега и го задигат заедно с тленните останки на актьора. Влачат саркофага до колата, която са паркирали наблизо. Малко по-късно заравят ковчега в близко царевично поле.

През следващите два месеца Уна и нейният адвокат получават 27 телефонни обаждания от крадците. Те искат 1,5 млн. швейцарски франка, за да върнат тялото на актьора. Заплашват, че ще го изгорят, ако това не стане. Ченгетата веднага започват да следят разговорите на Уна, както и около 200 телефонни кабини в околността. Вдовицата отказва да плати, като един от аргументите й е, че покойният й мъж би намерил тези искания за смешни. Полицията я съветва да се съгласи и да води преговори, за да могат да заловят мародерите. Уна склонява и успява да смъкне сумата наполовина. Започва да работи с ченгетата по залавянето на мерзавците.

На 16 май същата година полицаи сгащват Роман Вардас в една от наблюдаваните от тях телефонни кабини. Той се поддава при разпита и издънва съучастника си Ганчо Ганев. Арестуват и нашенеца, той признава, че са заровили Чаплин в царевично поле съвсем близо до фамилното имение.

След залавянето им е съобщено, че са написали писмо до Уна, в което се разкайват и извиняват за стореното. В крайна сметка жената на актьорът им прощава и оставя случилото се зад гърба си. Уна Чаплин погребва мъжа си за втори път в местното гробище в селцето Корсие сюр Веве, но този път предпазен от стоманобетонна плоча.

Полякът Роман Вардас получава четири години пандела, а нашенецът Ганчо Ганев се измъква само с две, при това условно.

 Децата на актьора харесват България

Многобройните деца на Чарли Чаплин не таят дори капка омраза към България въпреки подвизите на Ганчо Ганев. Наследниците на актьора смятат, че страната ни е прекрасна и са убедени, че ако беше жив баща им, би му харесало в България. Най-малкият син на великия комик, Кристофър Джеймс Чаплин, също е благоразположен към страната ни. Музикантът и композитор на електронна музика бе у нас преди 5 години за арт фестивал. Той споделя, че харесва София и с удоволствие идва в столицата ни.

Реклама
Реклама
Реклама