Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9903806 www.bgdnes.bg

Министър Кацаров: Още лятото може да има пик на коронавируса

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавируса в България може да има още през лятото. Той остро разкритикува предишните управляващи за липсата на информация и анализи за разпространението на заразата у нас, което не позволява да се направят обосновани прогнози. 

В интервю за "Събуди се" по "Нова телевизия" министърът каза, че експертите очакват пик през есента. Но дали ще е така, не може да се прецени, защото във ведомството няма аналитични доклади. Д-р Кацаров е възложил на Центъра за обществено здраве да направи доклад. В понеделник ще има презентация от частна фирма за разпространението на заразата през последната година.

Реклама

Пак в понеделник ще има нови правила за анализирането на пробите, за да не се забавя с месеци информацията за инфектирани българи с нови варианти на коронавируса, както се случи с индийския вариант. 10% от пробите ще се секвенират,  смисълът да се изолира веднага заразеният, заяви д-р Кацаров.

Той каза, че основна задача е "да подготвим здравната система за нов пик".

Министърът информира, че за затягане на мерките се готвят прозрачни правила. Те ще съдържат ясни  формулировки при какви показатели ще се налагат ограничения.

Запитан кой ще е първото място, което ще затвори, министърът отвърна: "Ще се  затварят се най-рисковите места, които е възможно да се затворят".

Ако не искаме нищо да се затваря, трябва да се ваксинираме, призова д-р Кацаров.

                                                                                                                                                              

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама