Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9912018 www.bgdnes.bg

160 лева глоба за отказ от преброяване

Броят ни тоалетните, питат ни дали сме почивали на Слънчака

Проучват дали ходим на работа с метро или трамвай

Надя Панкова

Детенце, мама и татко вкъщи ли са? Само ако родителите ги няма у дома, домакинството ви няма да получи глоба за отказ от преброяване. Тази есен от 7 септември до 3 октомври цяла България ще бъде преброена. Отказ от преброяване ще струва 160 лева глоба, но преброителите няма да имат право да изискват от малолетни и непълнолетни лица да предоставят данни за семейството и жилището ви. Това става ясно от основния закон за преброяване 2021 г. Отказ да подават данни на преброители и контрольори се позволява и на тежко болни и на военни, които са на мисии. Всички други обаче наесен ще трябва да отговарят на всевъзможни въпроси, щом преброителите влязат през вратата на жилището. Освен колко членове има домакинството, колко деца има в семейството и каква работа имат всички вкъщи, преброителите ще смаят нацията с доста атрактивни питания, установи проверка на "България Днес" за предстоящото броене. Гражданите ще бъдат разпитвани с какво ходят до работното си място - метро, трамвай, кола, автобус, тролей, тротинетка, както и къде се намира офисът им. Ще трябва да се предоставят дори имената на фирмите, които са наели всеки на работа, както и длъжността, която заемат в съответната компания.


От 7 септември българите ще трябва да разкрият нивото си на грамотност, вероизповеданието си, да се определят от какъв етнос са и какъв е майчиният им език, както и да разкажат колко деца имат, дали са женени, разведени или самотни. Драма с полово неориентираните, каквато е модата напоследък, назрява отсега, защото всеки ще е длъжен да определи от какъв пол е. В противен случай отново ще получи 160 лева санкция. В "разпита" ще се включат и въпроси дали последно сме летували на Слънчака или в Дубай, като трябва да се внимава с отговорите, особено пред половинките. Причината - в списъка с въпроси е залегнало и питане какви отношения има в семейството. И ако се изпуснете, че сте били на Миконос, а жена ви не знае...
Влязат ли веднъж преброители в дома ви, то не очаквайте, че ще стоят в една стая. Обиколки ще се правят за анализ на броя тоалетни и бани в дома ви, дали имате кухня и каква е тя, както и дали имате достъп до вода от чешмата. Преброителите по закон са длъжни да огледат и отражението на финансовите възможности в дома ви - така наречената в закона "материална осигуреност" ще изясни колко инчов екран на телевизора сте си позволили и дали гледате телевизия на кожен или на платнен диван.

Реклама


Сградите ще се оглеждат пък дали са санирани, имат ли асансьори и колко на брой, както и кога са построени. Ще бъдат броени мазетата, гаражите и таваните в блока. Такива въпроси - за състоянието на местообитанията, ще се задават и за други места, включени в списъка на преброителите - "хижи, колиби, бараки, каравани, плаващи къщи, хамбари, мелници", пише още в закона. Сред част от гражданите буди недоумение изразът от закона "както и друг вид подслон, използван за обитаване към критичния момент на преброяването", тъй като из социалните мрежи тръгнаха спекулации и дори майтапи, че ще ни броят и ако сме на палатка край Дунава или лежим под скъпарски балдахин на плажа. Преброяване освен там ще има в бежанските центрове, местата за временно настаняване, старческите домове, центровете от семеен тип за дечица с недъзи и социалните домове. Дипломати, чуждестранни военни на мисия у нас, както и пътници, акостирали в България по време на круиз, няма да попадат под въпросите на преброителите.
Всеки от тях пък се задължава да пази в тайна личните данни и информацията за дома ви. В противен случай го грози глоба от 2000 до 6000 лв. Преброител, който откаже да изпълни задължението си и пропусне някой щекотлив въпрос, получава санкция от 500 до 1000 лв. В закона обаче никъде няма опция за наказание при евентуално представяне на неверни данни от страна на преброяваните. Затова, ако искате да сте създател на лекарство срещу коронавирус, плеймейтка, милионер от "Уолстрийт" или топмодел, от 7 септември до 3 октомври е вашият шанс!

Смятат ни първо през 1880 година

На 7 септември 2021 година започва 18-ото поред преброяване на населението в историята на страната. Веднага след Освобождението със закон е постановено преброяване на населението от 13 декември 1880 година. Според различни източници самото преброяване е осъществено навръх Нова година - 1 януари 1881 г., или в нейното навечерие - 31 декември 1880 г.
Последното преброяване на българското население и условията, в които то живее, бе през 2011 година, като за пръв път се използва и електронно, и физическо преброяване. Тогава над 40% от нацията избра да се пресметне по електронен път. През есента отново ще имаме тази възможност, като преброяването по интернет ще е от 7 до 17 септември.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама