Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9912863 www.bgdnes.bg

Заловените българи с хашиш на Ескобар

САЩ дали разрешение за акцията, очакват се още арести

Тоновете дрога с марка "Пабло" тръгнали от Колумбия

Тоновете хашиш, заловени на яхта с български екипаж, са произведени и пакетирани в Колумбия. Това е мнението на италианските разследващи и техните международни партньори, съобщава изданието "Хроники на Кампания".
Както "България Днес" информира във вчерашния брой, през уикенда италианската финансова полиция съобщи, че в морето край Палермо е прихваната яхта, плаваща под американски флаг и с екипаж от трима българи. На борда са открити 6 тона хашиш, чиято цена на черния пазар е около 13 милиона евро.


След анализ на риска за трафик на дрога е преценено, че забелязаната във водите на Средиземно море яхта трябва да бъде проверена. Патрулен кораб поел наблюдението й в морето край Сицилия в продължение на 12 часа. През това време е получено разрешение от САЩ за проверка и тогава военноморските сили и финансовата гвардия са предприели действия по спирането на плавателния съд. Преди това часове наред самолет Atr42-MP го следил от въздуха. При самата акция многоцелевият патрулен кораб P02 Monte Cimone успява да развие максимална скорост, за да настигне яхтата. Пуснатият преди близо 8 години плавателен съд вдига 28,2 възела (над 52 км/час). Екипажът му е съставен от 32 човека, от които 2-ма офицери, а останалите инспектори от финансовата полиция. След качването на борда на яхтата се установило, че там са само българите, а трюмът е пълен с пакети хашиш.

Реклама


Яхтата с дрогата е била конвоирана до пристанище на Палермо, където е поставена под надзор. Започнало е разследване за организирана престъпност, което се води от финансово-икономическата полиция на Палермо.


Стотиците пакети с хашиш са с щампа "Пабло". Това е марка, гарантираща качеството на наркотика, а името й идва от колумбийския наркобарон Пабло Ескобар. Макар той да се занимава само с кокаин, а след смъртта му и ръководеният от него Меделински картел да рухва, марката "Пабло" в последните години се появява на различни места по света. Залавяни са пратки в Испания и Италия.
Съобщението за ареста на яхтата край Палермо дойде в събота, без да се уточнява кога точно е проведена акцията. От видео, пуснато от финансовата полиция, става ясно, че тя е пазена в тайна близо седмица - кадрите по качването на ченгетата на кораба са направени сутринта на миналия понеделник.


Все още няма официална информация дали разследващите имат по-конкретни данни за изпращача и получателя на тоновете хашиш. Очакват се обаче и други арести в Италия, а се проверява пряка връзка със страховитата калабрийска мафия Ндрангета. Вече на няколко пъти са разследвани българи, работещи за нея.
Италианските криминалисти вероятно ще работят по случая и с испанските си колеги. От Иберийския полуостров през миналата година успяха да заловят цяла флотилия от яхти, превозващи хашиш, все с български екипажи. Девет нашенци се озоваха в арести, а бяха конфискувани около 35 тона дрога. Тогава се заговори, че трафикът на хашиш към Европа през Средиземно море е буквално монополизиран от българи. Всички те обаче са товарели наркотика в Мароко. След мегаоперацията, наречена "Голета-Гратил", стана ясно, че граничните власти на Евросъюза държат под око пътя на дрогата от Северна Африка. Вероятно това е една от причините сега заловената пратка да е пропътувала Атлантическия океан и след това Средиземно море. Вероятно курсът не е директен, а дрогата е била пренатоварена в тайна база.


Под нидерландски флаг

При предишен подобен случай италианската полиция задържа двама българи на яхта, пълна с наркотик. Тогава властите намериха 11 тона хашиш на 19-метрова яхта, плаваща под нидерландски флаг. Това стана край бреговете на остров Сицилия. Плавателният съд бе прехванат в международни води близо до град Рагуза.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама