Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9914853 www.bgdnes.bg

Хумористът и футболен запалянко Венци Мартинов: В Перник и Симитли можем да станем европейски шампиони

Лапалайнен да дойде да играе в България

КОЙ Е ТОЙ

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия), специалност "Естрадна и телевизионна режисура". Отбил военната си служба в Ансамбъла на строителни войски при ГУСВ в София като хуморист имитатор.

- Венци, ти си известен в цялата вселена с любовта си към футбола. Гледаш ли мачовете от европейското първенство?

Реклама

- С удоволствие ги гледам, от много години, та дори от миналата ера. Този път ми е много интересно, защото срещите се играят в най-различни страни. Това е много хубаво, защото така е единственият начин България да стане европейски шампион.

- Как си го представяш?

- Можем да си представим как би изглеждал един такъв наш мач за европейско първенство. Може да играем на стадионите в Симитли и Перник, защото там противникът ни няма да има никакви шансове. Прави ми изключително добро впечатление, че на стадионите е приятно и се спазва дистанция, тоест трудно може да се организира голяма агитка. Това ще е добре дошло за нашата полиция и организаторите. Ето, в Унгария стадионът беше пълен и видяха голям зор. Друго си е да няма хора - тихо и кротко. А ние сме свикнали у нас да няма много зрители по мачовете. Дори и един човек да няма, усещането ще е, че играем в България. Харесва ми много също, че голяма част от различните отбори приличат на нашия "Лудогорец". Швейцарци почти няма, но има всякакви други народности. Както казва един мой приятел - там няма само българи. Получава се така, че един роден клуб дава международен пример на държавите. В това отношение ми харесва и отборът на Германия, който преди години нямаше нищо общо със сегашния състав.

- Казваш, че няма българи на европейското първенство, но там са нашите близки съседи от Северна Македония.

- Всъщност, ако погледнем от тази гледна точка, аз бъркам и реално има българи, които защитават една провинция на България. Това е добър знак и в бъдеще може да се увеличи териториално нашето първенство. Говорейки за съседи, виждам, че тези на юг - Турция, изглеждат сякаш поиграха за здраве и разнообразие с цел туризъм (турците загубиха и трите си мача в предварителната група с голова разлика 1:8 - б.р.).

- Кой според теб ще вдигне купата в края на надпреварата?

Реклама

- Не мога да преценя кой точно може да стане европейски шампион, защото знаем как започват и свършват след това Португалия и Германия. Други започват силно като Италия и Франция, а после не им се получава работата. Може само да гадаем в това отношение.

- Кой е твоят фаворит?

- Засега мога да кажа, че от тези, които наблюдавам, харесвам отбора на Италия. Може би защото го асоциирам с Тоскана, пици, Сицилия и мафия - все неща, които са близо до българина. Като индивидуалности следя някои футболисти. И понеже ми е вроден хумористичният поглед към нещата в живота, ми допада финландският футболист Ласи Лапалайнен. Ако дойде да играе в България, ще бъде истинско удоволствие, особено когато му се скандира името.

- Каква е позицията ти за ВАР системата? За или против си видеотехнологиите в съвременния футбол?

- По принцип този начин на действие е правилен. ВАР представлява едно малко футболно Лаура Кьовеши (първият европейски главен прокурор - б.р.), което изкъсо наблюдава нещата и раздава правосъдие. Затова мисля, че има голямо бъдеще, и виждаме, че в Европа нещата си вървят.

- Имаш ли някакви емблематични спомени от минали европейски първенства?

- Спомням си с голяма любов последния мач на България в групата на европейското първенство в Англия през 1996 година. Бях на стадион "Сейнт Джеймсис парк" в Нюкясъл, където гледах нашите на живо срещу Франция. Беше изключително приятно и вълнуващо преживяване. Имаше публика от цял свят, която ни подкрепяше нас. За съжаление, мачът завърши зле и паднахме с 1:3. Имаше неточности в нашите удари, Любо Пенев не беше точен по едно време (вкара си автогол - б.р.). Както се казва - мирисал съм европейско първенство на живо и знам какво голямо удоволствие е за истинските фенове на футбола.

- Как е правилно да се гледа мач от европейско първенство по футбол?

- В момента сме в пандемична обстановка. Това означава голям телевизор, голяма маса, голямо ядене и само един човек гледа - аз. Има абсолютна дистанция и другите фенове са далеч. Спазваме дисциплина! За да е толкова тиха и приятна атмосферата, допринася и това, че футболистите от нашия национален отбор също гледат мачовете по телевизията. Иначе би било по-емоционално с крясъци и викове.

Реклама
Реклама
Реклама