Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9915037 www.bgdnes.bg

Яхтата с хашиша купена от турски курорт

Британското разузнаване надушило пратката

Българите останали без гориво край Аликанте

Британското разузнаване е "надушило" товара от 6 тона хашиш, който бе открит на яхта с български екипаж край Палермо. В следенето на плавателния съд са се включили службите на няколко държави, включително и родната полиция.

Разработката е започнала, след като Националната агенция срещу престъпността на Обединеното кралство открива, че в турските средиземноморски курорти действа мощна българска престъпна организация, която се занимава с придобиване на яхти, предназначени за трафик на кокаин и хашиш. През май миналата година мафиотите купили две супер бързи платноходки, на които продължително време преправяли двигателите, за да увеличат мощността им.

Реклама

Това съобщава телевизията на Сеута, испански анклав в Мароко. По информацията, получена от "британското ФБР", което бе създадено преди няколко години и пое част от задачите на Скотланд Ярд и Ми-5, започват да работят италианската и българската полиция, испанският Център за разузнаване срещу тероризма и организираната престъпност (CITKO) и подразделението за наркотици на португалския Морски център за анализ и операции (MAOC (N)). Само няколко дни след като започват да следят турските брегове, от курорта Фетие потегля едната яхта, за която службите установяват, че е с 3-членен български екипаж. Тя е поставена под въздушно и сателитно наблюдение. Плавателният съд прекосява Средиземно море, но край Аликанте остава без гориво. Тогава двама от българите слизат на брега и в испанския град пълнят туби, за да напълнят резервоара и да продължат плаването си. В информацията на Сеута тв не се посочва, къде са били натоварени 6-те тона хашиш. Както вчера "България Днес" съобщи, наркотикът идва от Колумбия и пакетите са с марка "Пабло", щампа на името на наркобарона Пабло Ескобар, която гарантира неговото качество. След транспортирането през Атлантическия океан вероятно пренатоварването на дрогата на българската яхта е станало в някое от пристанищата в Северна Африка, ползвани за разпределяне на контрабанда.

След Западното Средиземноморие яхтата обръща курса си отново на изток. Тъй като тя плава под американски флаг, междувременно е поискано разрешение от САЩ за предстояща операция. Когато плавателният съд наближава остров Сицилия, италианският многоцелеви патрулен кораб P02 Monte Cimone поема наблюдението. Часове наред самолет Atr42-MP го следил от въздуха. Съвсем близо до Палермо службите вземат решение да щурмуват и Monte Cimone с пълна газ приближава яхтата. Българите опитват да избягат, но въпреки усилените двигатели тежкият товар им пречи да се измъкнат на преследвача, вдигащ над 28 възела скорост.

Яхтата с дрогата впоследствие е конвоирана до пристанището на Палермо, където е поставена под надзор. Разследването се води от финансово-икономическата полиция на Палермо. До момента имената на българите не се съобщават. След предстоящия съдебен процес освен лишаване от свобода ги грозят и много солени глоби.

Все още няма официална информация дали разследващите имат по-конкретни данни за изпращача и получателя на тоновете хашиш и дали в случая е замесена калабрийската мафия Ндрангета.

Баснословни глоби

Глоба от 15 милиона евро поиска испанската прокуратура за двама българи, заловени да пренасят хашиш. Те бяха заловени на 20-метрова платноходна яхта в Средиземно море. Освен тлъстата глоба държавното обвинение пледира за ефективна присъда лишаване от свобода за срок от по 6 години и 9 месеца за всеки от българите. Според разследващите нашенците са получили 20-метровата ветроходна яхта в Алжир. Предоставена им е от мащабна криминална структура, за да пренесат 4 тона хашиш, с които в крайна сметка българите са заловени. Проследяването на лодката започва, когато тя отплава под холандски флаг към Африка. На връщане към Европа два дни по-късно българите са атакувани от кораб на испанските власти на 80 мили южно от Балеарските острови.

Реклама
Реклама
Реклама