Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9915262 www.bgdnes.bg

Нов обвинителен акт срещу Митьо Очите

Спецпрокуратурата го внася рекордно бързо

За трети път Темида подхваща Димитър Желязков - Митьо Очите като престъпен бос на банда за рекет. След като процесът се затлачи заради законовите изисквания около екстрадицията на кримигероя от Турция, спецпрокуратурата внася нов обвинителен акт. Това се случва в петък, когато е образувано новото наказателно производство, потвърждават за "България Днес" от Специализирания наказателен съд.

Внасянето на новото дело в съда става рекордно бързо - само броени дни, откакто разследващите получават обратно многобройните томове с доказателства срещу Очите и компания. Доколко е преработен обвинителният акт и какви конкретни престъпления са включени в него, ще стане ясно в съдебната зала.

Реклама

Ремонтът на обвинителния акт се наложи заради пречки Желязков да бъде съден по част от повдигнатите му обвинения. Той беше задържан през август 2018 г. в Истанбул, а според Закона за екстрадициите и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) екстрадираното лице може да бъде съдено само за престъпления, за които е позволено предаването му.

Прокуратурата го иска за ръководство на престъпна банда и три палежа - на казино, автомобил и вендинг машина, в съучастие с други подсъдими. Турските власти екстрадират несебърския Ал Капоне, но у нас той се сдобива и с обвинения за изнудване на бизнесмени и собственици на погребални агенции, както и за разпространение на наркотици. Това поражда спор между страните в процеса, а защитата иска спиране на делото. Налага се тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да пише молба до турските власти, с която иска позволение Очите да бъде съден и по останалите обвинения. Отговорът се бави с месеци и години. Такова решение взима Шестнадесети съд за тежки престъпления в Истанбул. През ноември м.г. той постановява, че поисканото съгласие е "приемливо", но актът все още не е окончателен, защото се обжалва пред Върховния съд.

Междувременно процесът у нас срещу Очите и още 12 души е връщан веднъж за преработка заради допуснати нарушения. Открити са несъответствия във функциите, които според прокуратурата са изпълнявали членовете на групата. На едно място един е посочен като помагач, на друго - като съизвършител. След като получават делото, разследващите пак го внасят за броени дни. Според защитата то не се различава особено от първото.

Докато текат разправиите с турските съдебни власти, се налага още един рестарт на процеса. Той е по повод отвод на съдебна заседателка, която е ползвала услугите на представител на защитата.

На 11 юни т.г. магистратите от Апелативния спецсъд откриват съществен проблем - пет от обвиненията за изнудване срещу Желязков са изпуснати и не са включени нито в молбата за екстрадиция, нито в молбата за даване на съгласие. Откритието кара съдиите да преценят, че изготвяне на нова молба и евентуалното й одобрение от Турция съвсем могат да се проточат във времето.

Въпреки връщането на делото мерките на подсъдимите остават непроменени. Очите продължава да е под стража в болницата към затвора. Компания зад решетките му правят още трима от аверите му, а останалите са пуснати по-рано с по-леки мерки. за Митьо Очите магистратите са категорични, че ако не е на топло, може да се укрие или да извърши престъпление. Дори под домашен арест можел да контролира престъпната група, опасяват се съдиите.

Реклама
Реклама
Реклама