Пак скандал с "Бургас и морето"

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Пак скандал с "Бургас и морето"

Всичко е нагласено и предварително решено! - категоричен е Данчо Караджов

Кълна се в децата си, че на мен поне никой не е влиял, казва Дани Милев от журито

Нов скандал се завихри покрай конкурса "Бургас и морето". Тази година легендарният Данчо Караджов обяви, че конкурсът е опорочен, а победителят предварително известен. Песента, която изпълнява самият Караджов, не бе допусната до финално участие в конкурса.

"Аз много, много отдавна не участвам в такъв тип формати като "Бургас и морето". Говоря още от времената на "Златният Орфей", от "Мелодия на годината", в които така или иначе съм взимал всяка година участие. И ето за какво става въпрос - дали съм огорчен, че моята песен не се класира за финала? Не, отдавна това не ме касае, но може би на моя китарист Жоро Янакиев му е по-тъжно като композитор, както и на Сашо Мариновски, който също участва в него. Както казах, от години не участвам в конкурси, но не можах да откажа на колегите този път."

Това сподели сензационно пред "България Днес" големият музикант Данчо Караджов, който няма собствено обяснение защо песента му не мина през ситото на журито.

"Аз съм печелил три пъти радиоконкурса "Пролет" и поне още три пъти са ме ощетявали през годините. Така че, нали ви казвам, много ми е неприятно да коментирам подобни "състезания", уточни Данчо, който бе категоричен, че повече за нищо на света няма да участва в подобни конкурси с "жури и комисии".

"Що се касае до изпяването, след като съм приключил в студиото, разбира се, че като професионалист ще изслушам крайния вариант на песента. Но и на мен ми е странно кой зъл гений измисля тези регламенти и правила на този конкурс", сподели още Данчо Караджов.

При засилен интерес премина кампанията по набиране на предложения и подготовката на финалния етап на националния конкурс за песен "Бургас и морето". Почти 60 песни бяха заявени за участие от автори от цялата страна. Традиционно селекционната комисия на конкурса избира 12 финалисти, които прозвучават на живо на сцената на Летния театър. По изключение, тъй като миналата година бе нулева, тази година песните ще бъдат 15. Решението бе взето в името на стойностните творби, които са създали българските музиканти и като реверанс за пропуснатото поради пандемията миналата година. След гласуването на подборна комисия в състав: Тони Димитрова, Атанас Стоянов, братя Аргирови, Дани Милев, Веселин Пренеров, Димитър Маджаров, Руслан Карагьозов, Светослав Михайлов и Цанислав Петков, бяха избрани 15-те песни. Както всяка година, така и тази "Бургас и морето" отново не бе подминат от скандал. Според слуховете вече бил ясен и победителят в конкурса. Това е песента на Боян Михайлов, син на отишлата си без време Ваня Костова с нейната песен - "Откривам те". Текстът е на Пламен Бочев. Самият изпълнител не пожела да коментира мълвата. Освен от предначертания финал недоволни участници споделиха пред "България Днес" и че са разочаровани от регламента за участие, който позволява автор на музика, на текст, на аранжимента, както и изпълнител да участват в състезанието с повече от един текст.

"Не е редно това. Така се въртят едни и същи хора, които не дават право на по-млади за участие. Не е проблем да се помисли по въпроса, след като си спечелил в конкурса, следващата година да нямаш право да участваш. Сега по правилата ти автоматично ставаш жури следващата година. И така едни и същи хора си се въртят в затворен кръг - едната година печели един, другата година второ място, третата година, за да не е навън. И кой ще загуби в крайна сметка? Самият конкурс, защото на хората ще им омръзне да гледат едни и същи хора", сподели пред вестника и Жоро Янакиев, китарист на "Сигнал", който решил за първи път да участва с песен на фестивала.

"За никого не е добре това еднообразие. Но така или иначе ние песента ще си я пуснем - ще я видят хората, няма да си разплета чорапите, я", сподели Янакиев.

Според Димитър Маджаров, който е директор "Летни театър, фестивали и концерти" към община Бургас, правилата за участие в конкурса са създадени от достатъчен брой общественици и хора с принос в изкуството. Организатор на "Бургас и морето" е община Бургас. Финалът на конкурса е на 31 юли на сцената в Летния театър на Бургас.

През годините и други изпълнители са се съмнявали в коректността на избраните песни за финалисти в конкурса. Това се случи с Кичка Бодурова, която през 2015 г. се отказа от последващо участие в състезанието с думите:

"Отново в родината и за кой ли път - сблъсък с хора без съвест, злоба и непрофесионален морал. "Компетентно" жури и специално поставен председател Митко Щерев не хареса песента на Развигор Попов, която аз изпълнявам и не я допусна да стигне до сцената, на която аз всяка година имам концерти и мои фенове идват от всички краища на страната", сподели бургазлийката Кичка Бодурова.

Емблемата на естрадната музика Стефан Диомов също се отказа от конкурса именно заради вихрените скандали, които всяка година се вият, като не подминаха и 2021 г.

"Много дълго време бях директор на фестивала, изморих се от нещата, които чувах. Но тази година ще имаме посмъртна вечер, посветена на Ваня Костова, и тя ще е на 1 август в Летния театър. На нея ще пеят "Тоника", внучката на певицата - Ванеса, Разградската филхармония с Левон Манукян и други", сподели ни Стефан Диомов.

Дани Милев, член на журито:

Просто спазваме правилата!

- Г-н Милев, хората недоволстват от това, че спечелихте в конкурса, а тази година сте жури, вие не се ли притеснявате от това?

- Правилата са такива. Предишната година, понеже нямаше конкурс, организаторите ми се обадиха да напиша песен, но аз им казах, че съм в журито, защото съм победител миналата година, а те явно бяха забравили, та се притесниха (смее се). Но аз съм взимал наградата на "Бургас и морето" много пъти. Правилата не забраняват и многократно участие на Светльо Лобошки, който участва по този регламент, и не виждам нищо осъдително в това. Самият аз съм участвал в конкурса с песен на композитора Иван Кутиков по текст на Живко Колев, тогава бях съучастник в музиката, изпях я и направих аранжимента. Но тази прекрасна песен не беше харесана от селекционната комисия в Бургас. Аз не се нараних вътрешно, защото изкуството е субективна категория - на един едно му харесва, на друг друго. Но после песента есента я дадох на фестивала "София пее" и тя спечели първата награда. Какво да кажа сега? Това е конкурс, винаги ще има недоволни.

- То не е до нехаресването на песента, а до това, че един композитор или изпълнител може да участва с пет песни например. Кому е нужно това?

- Такива са правилата! Има и друго нещо - понякога и на мен ми се е случвало да съм направил различни песни за различни хора и за моя изненада те да участват в конкурса с две-три мои песни, които се конкурират една с друга. И това също не е ок, разбирате ли? Както и това да напишеш специална песен за изпълнител на конкурса и освен с твоята той да участва и с песен на някой друг. Много са различни казусите.

- Не може да не разпознавате гласове на известни певци, когато ги изслушвате?

- Разбира се, че е така. Гласове като на Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Мариана Попова, Боян Михайлов се разпознават, това е ясно. Но ние не знаем в какви екипи участват те. Ние, журито, всъщност получаваме песните, изтегляме си ги и ги слушаме по къщите си. Никой не е седял до мен да ми каже - чуй тази песен, която сигурно е на този или онзи. Кълна се в децата си, че на мен никой не се е осмелил да ми въздейства нито първия път, когато бях жури, нито сега.

- Защо не се сменят тези регламенти, от кого зависи?

- От общината, има си председател, общественици. Не зависи от мен.

- Как велик певец като Данчо Караджов не се класира?

- Аз съм много близък с Данчо, но когато някои певци дават песни, които да участват в "Бургас и морето", има и такива амбициозни композитори или аранжори, които казват: "Ето сега Данчо Караджов като ми е солист и ще вземем наградата". Е, да, ама не. Искам да кажа на всички колеги - да чуят крайният вариант и да се уверят, че това нещо ги представя правилно. Изразих се доста възпитано. Това, което бяха дали за Данчо, не беше подходящо за неговото голямо име. Защото Данчо Караджов е велик български певец. И повече няма да кажа. То всъщност и Деян Ангелов-Икебаната отпадна, и той също е много талантлив. Но пък в сравнение с тези големи музиканти има и хора, които си дават недовършени песни, които няма как да се състезават с професионално направени песни. Това е конкурс. Имаше и един човек, който беше дал текст, записан на телефон без никаква мелодия с "тири-ри-рам", а това нормално ли е? Каква е тази самооценка на някой, който дава песен, сравнена с големите български наши певци? Това не е ли също обидно? Има и друго, което също не е маловажно. Да видим как певците ще изпълнят песните си на живо. Защото понякога присъствието на човека на сцената не отговаря на това, което е на записа. И пак ще има сърдити, като ги отрежем. Но такъв е животът - веднъж печелиш, веднъж губиш.

Ирен Онтева не може да прежали Христо Сираков

Ирен Онтева не може да прежали Христо Сираков

Красавицата почете бившата си изгора година след кончината му  Година след кончината на Христо Сираков родният хайлайф мълчи, забравил един от най-колоритните си членове. Не и Ирен Онтева - тя го почете. "Толкова е трудно да го забравиш... Нека благодарните спомени да оцеляват във време на скръб. Когато Обичаш, паметта се превръща в Съкровище

Нели Рангелова завърши книгата си

Нели Рангелова завърши книгата си

Почти пред приключване на книгата си е певицата Нели Рангелова. Изпълнителката, която само преди дни навърши 63 години, нaпрaви пикaнтнo признaниe в нея, че преди години е имала забранена любов с девера на колежката си Мими Иванова - Юрeк Рибинcки. "Зaтoвa винaги cъм ce шeгувaлa c Мими Ивaнoвa, чe cъм й мaлкo бaджaнaчкa", смее се Нели

Теодора Бургазлиева: 4 години щастие с теб!

Теодора Бургазлиева: 4 години щастие с теб!

Четири години брачен живот отпразнува Мис България 2002 Теодора Бургазлиева в Щатите. "Най-хубавото нещо, което някога ми се е случвало, е да се влюбя в теб - Симеон Иванов", написа в инстаграма си Теди. Двамата посетиха любим ресторант на Силвестър Сталоун и хапнаха отбрани специалитети. "Обичам те", отвърна съпругът й

Соня Васи загуби любимото куче

Соня Васи загуби любимото куче

"Още една звезда на небето - нашият Белчо си отиде от този свят за всички, които го обичаха. Благодаря ти, почивай в мир, Белче, ще ни липсваш." Това написа актрисата и певица Соня Васи от Калифорния, където от години живее. Първата българка, красила корицата на американския "Плейбой", бе осиновила Белчо от нашенски приют преди много години

Най-четени

Славена Вътова със секси ризка

Славена Вътова със секси ризка

На кафе и минерална вода седна Славена Вътова. Облечена със секси бяла ризка над спортен клин и бюстие, миската събра погледите на случайните минувачи. Снимки: България

Голямата певица Тони Димитрова: 
Най-после ме оцениха и в София

Голямата певица Тони Димитрова: Най-после ме оцениха и в София

Петя Буюклиева не иска да дели наградата си с бургаската звезда и Марги Хранова "За мен е истински празник да участвам в софийски конкурс. Най-накрая да ме оценят и тук", каза с усмивка на устата си голямата наша певица Тони Димитрова. Изпълнителката на "Ах, морето" подели първото място на XI "Международен фестивал за поп и рок музика София" с

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Скандални снимки на Соня от "Игри на волята" се появиха в интернет. Фотосите на силиконовата гръд на 43-годишната мадама обикалят из мрежата. Бюстът на Соня наистина е внушителен. Тя има стотици кубици силикон в гърдите си. Соня работи на държавна длъжност. Тя е част от племето на

Миски закриват сезона на дините

Миски закриват сезона на дините

Изпращаме лятото с горещите Дениз и Дора Хапвайте повече от сочния плод и се топлете взаимно, пожелават красивите моделки Снимки: Ивайлов ПЕТРОВ Сезонът на дините закриха край морето две миски. Две от най-красивите моделки у нас - еротичната и огнена плеймейтка Дениз Хайрула и победителката от конкурса на Слави Трифонов "Мис Левски Г" Дора

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Мога да се справям с всякакви ситуации, казва ММА звездата Кой е той Българският ММА боец Руси Минев има страховития прякор Рамбо. Той записа изключително важна победа в Хърватия над Абраха Саломон Ааре. Двамата се изправиха в полуфинал на турнира на FNC - "Армагедон 2". Минев е част от спортния клуб "Армеец"

Момиче на 26 г. спасява девет души

Момиче на 26 г. спасява девет души

Стилияна Попова три пъти дарява кръвна плазма Не се чувствам герой, ако трябва да се сравня с лекар на първа линия, казва младата жена  Стилияна е само на 26 години, но е направила добро като за цял живот. Младата майка от пловдивското село Строево тази година три пъти е дарила реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19 и е помогнала на 9

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

13 г. след кръвопролитието в "Западен парк" Промених се и тръгвам по по-добър път, казва Николай Арабаджиев Абитуриент, който е убил, разчленил и закопал приятел, е пуснат от затвора. Николай Арабаджиев е на косъм от свободата, след като първата инстанция решава да го освободи предсрочно от килията

Милиционер убива две касиерки и авер за 100 бона

Милиционер убива две касиерки и авер за 100 бона

Кървава трагедия разтриса Толбухин в началото на 80-те г. на XX век Майор Живко Димитров опитва да инсценира смъртта си, но неуспешно Милиционерът Живко Димитров разстрелва две касиерки от Универсалния магазин и свой познат в гр. Добрич (по това време гр. Толбухин) и отмъква 100 бона. Опитва да инсценира смъртта си

Джуджи хапва с дружки

Джуджи хапва с дружки

На вкусна трапеза в столичен ресторант седна да похапне Джуджи. Деляна Маринова, както е истинското име на бившата водеща при Гала, си прекара повече от добре заедно с две свои приятелки и не спря да говори и се смее по време на целия обяд. Снимки: "България

Деси Цонева на винце

Деси Цонева на винце

На винце и спагети се отдаде Деси Цонева. Дъщерята на легендата Митко Цонев отмори в центъра на София със своя приятелка и демонстрира добра форма и настроение. снимки: България

Най-коментирани

Ирен Онтева не може да прежали Христо Сираков

Ирен Онтева не може да прежали Христо Сираков

Красавицата почете бившата си изгора година след кончината му  Година след кончината на Христо Сираков родният хайлайф мълчи, забравил един от най-колоритните си членове. Не и Ирен Онтева - тя го почете. "Толкова е трудно да го забравиш... Нека благодарните спомени да оцеляват във време на скръб. Когато Обичаш, паметта се превръща в Съкровище

Меси си намери къща

Меси си намери къща

След известен престой в хотел в Париж семейството на Лионел Меси най-накрая си намери жилище във френската столица. Звездното попълнение на "Пари Сен Жермен", съпругата му и трите им деца ще живеят в имение в западното предградие "Ньой сюр Сен", което се намира на около 20 км от тренировъчната база на клуба, твърди радио Монте Карло

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Виктория Фазлийска с интерес научи, че на пожарникарите не им е позволено да имат брада, мустаци и пиърсинги. Тази забрана не е просто за да изглеждат по-добре. Пожарникарите носят кислородни маски и според правилата за безопасност лицето не трябва да има никакви наранявания, пиърсинги или косми, така че маската да пасва плътно

Бившата на Хълк излива мъката си

Бившата на Хълк излива мъката си

Реки от сълзи и емоции в Латинска Америка отприщи новината, че футболната звезда на "Атлетико" (Минейро) Хълк ще има дете от племенницата на бившата си съпруга. Изоставената Иран Анхело и Хълк имат три деца и 12-годишен брак, като се разделят преди година. Причината е племенничката на Иран - Камила Анхело

Нели Рангелова завърши книгата си

Нели Рангелова завърши книгата си

Почти пред приключване на книгата си е певицата Нели Рангелова. Изпълнителката, която само преди дни навърши 63 години, нaпрaви пикaнтнo признaниe в нея, че преди години е имала забранена любов с девера на колежката си Мими Иванова - Юрeк Рибинcки. "Зaтoвa винaги cъм ce шeгувaлa c Мими Ивaнoвa, чe cъм й мaлкo бaджaнaчкa", смее се Нели

Теодора Бургазлиева: 4 години щастие с теб!

Теодора Бургазлиева: 4 години щастие с теб!

Четири години брачен живот отпразнува Мис България 2002 Теодора Бургазлиева в Щатите. "Най-хубавото нещо, което някога ми се е случвало, е да се влюбя в теб - Симеон Иванов", написа в инстаграма си Теди. Двамата посетиха любим ресторант на Силвестър Сталоун и хапнаха отбрани специалитети. "Обичам те", отвърна съпругът й

Рой Кийн изритан пиян от кръчма

Рой Кийн изритан пиян от кръчма

Ни в клин, ни в ръкав, футболната легенда на Ирландия и "Манчестър Юнайтед" Рой Кийн си призна, че като младеж е бил изхвърлян от кръчма заради пиянство. Самият Кийн не казва по какъв повод прави разкритието. Но обяснява случката и дори я илюстрира със снимка. "С един приятел отидохме в нощен клуб в родния ни Корк

Соня Васи загуби любимото куче

Соня Васи загуби любимото куче

"Още една звезда на небето - нашият Белчо си отиде от този свят за всички, които го обичаха. Благодаря ти, почивай в мир, Белче, ще ни липсваш." Това написа актрисата и певица Соня Васи от Калифорния, където от години живее. Първата българка, красила корицата на американския "Плейбой", бе осиновила Белчо от нашенски приют преди много години

Моника В.: "Вирусът да се ш*ба!"

Моника В.: "Вирусът да се ш*ба!"

Мръснобяла развлечена тениска и червени чизми над коляното по голи бедра - това е новата визия на Моника Валериева. Стайлингът обаче не е най-важен - надписът на тениската й е доста колоритен. На щампата на английски пише Fuck the Virus, което преведено значи "Вирусът да се

Сержи Роберто вярва в чудеса:
"Барса" има сили за титлата!

Сержи Роберто вярва в чудеса: "Барса" има сили за титлата!

В "Барселона" има поне един човек, който вярва в чудеса. Името му е Сержи Роберто. Полузащитникът на каталунците не приема пораженческото настроение, обхванало почти всички в клуба след поредицата слаби мачове от началото на новия сезон. "Барса" завърши 0:0 като гост на "Кадис" в мач от първенството и това стана причина за още критики към отбора и

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Чак в специализиран магазин за кафе се занесе Бебо Халваджиян, за да си купи качествена напитка. Наследникът на продуцента Магърдич дълго избира какъв сорт да си поръча, след което зорко надзираваше как се опакова поръчката му. Снимки: България

Актьор на раздумка пред блока

Актьор на раздумка пред блока

На раздумка пред блока излезе Георги Новаков. Пременен със синя блуза и с цигара в ръка, актьорът, играл както в "Записки по българските въстания", така и в "Под прикритие", си похортува със свой познат, след което се прибра вкъщи. Снимки: България

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимацията, оцеляват, заяви д-р Георгри Миндов в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Половината от тях загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. Миндов коментира, че "Делта" вариантът заразява и се разпространява много бързо и е по-агресивен

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 са новите случаи с COVID-19 за последното денонощие, съобщава Единният информационен портал. Това означава с 985 повече от вчера. Направени са 20 996 теста, тоест положителните проби са 8,74%. Общо направените тестове у нас досега са 4 679 511. Потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията са 489 423

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Галъп" пишат, че ИТН губи подкрепата на избирателите. Според тях Слави е загубил първото място и му дават от второ до четвърто. Явно това е предизвикало гнева на Слави, за да избухне той така във фейсбук: Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

Облечен в стилна бяла ризка и дънки, Николай Василев обикаля из София. Неосъщественият премиер от първия кабинет на Слави има офис в центъра на столицата и не спира да върти бизнеса си. Снимки: България

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньорът на "Локомотив" (Пловдив) крачи с жена си по софийските улици, не пропусна да забележи всевиждащото око на "България Днес". Двамата обиколиха безмълвно софийските улици, след което си заминаха за Пловдив. Снимки: България

Актьор си проверява колата

Актьор си проверява колата

Проверка на налягането на гумите си прави Емил Марков, видя "България Днес". Актьорът от "Откраднат живот" бе забелязан на бензиностанция на магистралата, където зареди колата си, но не поиска помощ от персонала, а сам прегледа гумите й. След това плати сметката и заедно със съпругата си Албена Павлова седнаха в кафето наблизо

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

Звездата на българската атлетика Ивет Лалова отбеляза с пост във фейсбук 8-ата годишнина от брака си с италианеца Симоне Колио. "8 години като г-жа Колио. Най-красивите години в живота ми. Честита годишнина Симоне Колио", написа спринтьорката в социалната

Джуджи хапва с дружки

Джуджи хапва с дружки

На вкусна трапеза в столичен ресторант седна да похапне Джуджи. Деляна Маринова, както е истинското име на бившата водеща при Гала, си прекара повече от добре заедно с две свои приятелки и не спря да говори и се смее по време на целия обяд. Снимки: "България