Пак скандал с "Бургас и морето"

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Пак скандал с "Бургас и морето"

Всичко е нагласено и предварително решено! - категоричен е Данчо Караджов

Кълна се в децата си, че на мен поне никой не е влиял, казва Дани Милев от журито

Нов скандал се завихри покрай конкурса "Бургас и морето". Тази година легендарният Данчо Караджов обяви, че конкурсът е опорочен, а победителят предварително известен. Песента, която изпълнява самият Караджов, не бе допусната до финално участие в конкурса.

"Аз много, много отдавна не участвам в такъв тип формати като "Бургас и морето". Говоря още от времената на "Златният Орфей", от "Мелодия на годината", в които така или иначе съм взимал всяка година участие. И ето за какво става въпрос - дали съм огорчен, че моята песен не се класира за финала? Не, отдавна това не ме касае, но може би на моя китарист Жоро Янакиев му е по-тъжно като композитор, както и на Сашо Мариновски, който също участва в него. Както казах, от години не участвам в конкурси, но не можах да откажа на колегите този път."

Това сподели сензационно пред "България Днес" големият музикант Данчо Караджов, който няма собствено обяснение защо песента му не мина през ситото на журито.

"Аз съм печелил три пъти радиоконкурса "Пролет" и поне още три пъти са ме ощетявали през годините. Така че, нали ви казвам, много ми е неприятно да коментирам подобни "състезания", уточни Данчо, който бе категоричен, че повече за нищо на света няма да участва в подобни конкурси с "жури и комисии".

"Що се касае до изпяването, след като съм приключил в студиото, разбира се, че като професионалист ще изслушам крайния вариант на песента. Но и на мен ми е странно кой зъл гений измисля тези регламенти и правила на този конкурс", сподели още Данчо Караджов.

При засилен интерес премина кампанията по набиране на предложения и подготовката на финалния етап на националния конкурс за песен "Бургас и морето". Почти 60 песни бяха заявени за участие от автори от цялата страна. Традиционно селекционната комисия на конкурса избира 12 финалисти, които прозвучават на живо на сцената на Летния театър. По изключение, тъй като миналата година бе нулева, тази година песните ще бъдат 15. Решението бе взето в името на стойностните творби, които са създали българските музиканти и като реверанс за пропуснатото поради пандемията миналата година. След гласуването на подборна комисия в състав: Тони Димитрова, Атанас Стоянов, братя Аргирови, Дани Милев, Веселин Пренеров, Димитър Маджаров, Руслан Карагьозов, Светослав Михайлов и Цанислав Петков, бяха избрани 15-те песни. Както всяка година, така и тази "Бургас и морето" отново не бе подминат от скандал. Според слуховете вече бил ясен и победителят в конкурса. Това е песента на Боян Михайлов, син на отишлата си без време Ваня Костова с нейната песен - "Откривам те". Текстът е на Пламен Бочев. Самият изпълнител не пожела да коментира мълвата. Освен от предначертания финал недоволни участници споделиха пред "България Днес" и че са разочаровани от регламента за участие, който позволява автор на музика, на текст, на аранжимента, както и изпълнител да участват в състезанието с повече от един текст.

"Не е редно това. Така се въртят едни и същи хора, които не дават право на по-млади за участие. Не е проблем да се помисли по въпроса, след като си спечелил в конкурса, следващата година да нямаш право да участваш. Сега по правилата ти автоматично ставаш жури следващата година. И така едни и същи хора си се въртят в затворен кръг - едната година печели един, другата година второ място, третата година, за да не е навън. И кой ще загуби в крайна сметка? Самият конкурс, защото на хората ще им омръзне да гледат едни и същи хора", сподели пред вестника и Жоро Янакиев, китарист на "Сигнал", който решил за първи път да участва с песен на фестивала.

"За никого не е добре това еднообразие. Но така или иначе ние песента ще си я пуснем - ще я видят хората, няма да си разплета чорапите, я", сподели Янакиев.

Според Димитър Маджаров, който е директор "Летни театър, фестивали и концерти" към община Бургас, правилата за участие в конкурса са създадени от достатъчен брой общественици и хора с принос в изкуството. Организатор на "Бургас и морето" е община Бургас. Финалът на конкурса е на 31 юли на сцената в Летния театър на Бургас.

През годините и други изпълнители са се съмнявали в коректността на избраните песни за финалисти в конкурса. Това се случи с Кичка Бодурова, която през 2015 г. се отказа от последващо участие в състезанието с думите:

"Отново в родината и за кой ли път - сблъсък с хора без съвест, злоба и непрофесионален морал. "Компетентно" жури и специално поставен председател Митко Щерев не хареса песента на Развигор Попов, която аз изпълнявам и не я допусна да стигне до сцената, на която аз всяка година имам концерти и мои фенове идват от всички краища на страната", сподели бургазлийката Кичка Бодурова.

Емблемата на естрадната музика Стефан Диомов също се отказа от конкурса именно заради вихрените скандали, които всяка година се вият, като не подминаха и 2021 г.

"Много дълго време бях директор на фестивала, изморих се от нещата, които чувах. Но тази година ще имаме посмъртна вечер, посветена на Ваня Костова, и тя ще е на 1 август в Летния театър. На нея ще пеят "Тоника", внучката на певицата - Ванеса, Разградската филхармония с Левон Манукян и други", сподели ни Стефан Диомов.

Дани Милев, член на журито:

Просто спазваме правилата!

- Г-н Милев, хората недоволстват от това, че спечелихте в конкурса, а тази година сте жури, вие не се ли притеснявате от това?

- Правилата са такива. Предишната година, понеже нямаше конкурс, организаторите ми се обадиха да напиша песен, но аз им казах, че съм в журито, защото съм победител миналата година, а те явно бяха забравили, та се притесниха (смее се). Но аз съм взимал наградата на "Бургас и морето" много пъти. Правилата не забраняват и многократно участие на Светльо Лобошки, който участва по този регламент, и не виждам нищо осъдително в това. Самият аз съм участвал в конкурса с песен на композитора Иван Кутиков по текст на Живко Колев, тогава бях съучастник в музиката, изпях я и направих аранжимента. Но тази прекрасна песен не беше харесана от селекционната комисия в Бургас. Аз не се нараних вътрешно, защото изкуството е субективна категория - на един едно му харесва, на друг друго. Но после песента есента я дадох на фестивала "София пее" и тя спечели първата награда. Какво да кажа сега? Това е конкурс, винаги ще има недоволни.

- То не е до нехаресването на песента, а до това, че един композитор или изпълнител може да участва с пет песни например. Кому е нужно това?

- Такива са правилата! Има и друго нещо - понякога и на мен ми се е случвало да съм направил различни песни за различни хора и за моя изненада те да участват в конкурса с две-три мои песни, които се конкурират една с друга. И това също не е ок, разбирате ли? Както и това да напишеш специална песен за изпълнител на конкурса и освен с твоята той да участва и с песен на някой друг. Много са различни казусите.

- Не може да не разпознавате гласове на известни певци, когато ги изслушвате?

- Разбира се, че е така. Гласове като на Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Мариана Попова, Боян Михайлов се разпознават, това е ясно. Но ние не знаем в какви екипи участват те. Ние, журито, всъщност получаваме песните, изтегляме си ги и ги слушаме по къщите си. Никой не е седял до мен да ми каже - чуй тази песен, която сигурно е на този или онзи. Кълна се в децата си, че на мен никой не се е осмелил да ми въздейства нито първия път, когато бях жури, нито сега.

- Защо не се сменят тези регламенти, от кого зависи?

- От общината, има си председател, общественици. Не зависи от мен.

- Как велик певец като Данчо Караджов не се класира?

- Аз съм много близък с Данчо, но когато някои певци дават песни, които да участват в "Бургас и морето", има и такива амбициозни композитори или аранжори, които казват: "Ето сега Данчо Караджов като ми е солист и ще вземем наградата". Е, да, ама не. Искам да кажа на всички колеги - да чуят крайният вариант и да се уверят, че това нещо ги представя правилно. Изразих се доста възпитано. Това, което бяха дали за Данчо, не беше подходящо за неговото голямо име. Защото Данчо Караджов е велик български певец. И повече няма да кажа. То всъщност и Деян Ангелов-Икебаната отпадна, и той също е много талантлив. Но пък в сравнение с тези големи музиканти има и хора, които си дават недовършени песни, които няма как да се състезават с професионално направени песни. Това е конкурс. Имаше и един човек, който беше дал текст, записан на телефон без никаква мелодия с "тири-ри-рам", а това нормално ли е? Каква е тази самооценка на някой, който дава песен, сравнена с големите български наши певци? Това не е ли също обидно? Има и друго, което също не е маловажно. Да видим как певците ще изпълнят песните си на живо. Защото понякога присъствието на човека на сцената не отговаря на това, което е на записа. И пак ще има сърдити, като ги отрежем. Но такъв е животът - веднъж печелиш, веднъж губиш.

Тончо е загубен без жена си

Тончо е загубен без жена си

Публично в любов на жена си Нели се обясни Тончо Токмакчиев навръх Антоновден. "Без нея съм загубен. Не мога да се справя с нищо вкъщи. Не знам дали съм мъж под чехъл, но ако е "да", то моето с Нели е удоволствие", сподели в интервю

Детето на Део катери дърво

Детето на Део катери дърво

"От 30 години не съм виждал дете да се катери на дърво. Браво!", хвалят Део за това, че позволява и насърчава детето си да се катери на дърво. Синът на Део е "кацнал" наистина високо, има къде 3 метра от земята, но Део контролира ситуацията и следи зорко движенията на

Преслава навърши пълнолетие

Преслава навърши пълнолетие

Преслава навърши пълнолетие... на сцената. Певачката отбелязва точно 18 години, откакто грабна микрофона. По този повод (а и за да не гази киша и поледица у нас) Преслава е на екзотична ваканция в Тайланд, къде се сдоби с балони за годишнината и поздрави

Опашка от кръводарители за блъснатото от автобус момиче в "Пирогов"

Опашка от кръводарители за блъснатото от автобус момиче в "Пирогов"

Опашка от кръводарители се заформи, след спешен призив на болница "Пирогов", съобщи "Би Ти Ви". От лечебното заведение се обърнаха с призив към гражданите за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Посочва се, че "Пирогов" се нуждае всеки ден от кръв и кръвни продукти, за да оказва своевременна помощ на пациенти,но в този момент

Най-четени

Станислава Генчева, жена на комика от "Шоуто на Слави": Развод с Краси Радков? Глупости!

Станислава Генчева, жена на комика от "Шоуто на Слави": Развод с Краси Радков? Глупости!

Семейството ни заедно с детето е пълно, казва красивата журналистка и актриса "Какъв развод с Краси? Глупости! Семейстото ни е пълно." Така красивата журналистка и водеща Станислава Генчева опроверга плъзналите слухове за развод със съпруга й - актьорът Краси Радков. Според медиите двамата са разделени още от лятото

Хубавата Халиме е най-точната ловджийка

Хубавата Халиме е най-точната ловджийка

От 2 г. ходи професионално на излети  Пушката ми е тежка и мъжете ме гледат странно, но хобито ми харесва, казва младата жена  Халиме Сосой е най-хубавата и талантлива ловджийка! Около това мнение се обединяват авджиите в Североизточна България за 30-годишната дама от разградското село Севар. Младата жена още няма отстреляни големи екземпляри като

Актрисата Ернестина Шинова: 800 лв. ми е сметката за газ

Актрисата Ернестина Шинова: 800 лв. ми е сметката за газ

Съседи в Бояна плащат по 3 бона, половинката на Слабаков зове за помощи за отопление 800 лв. за газ за отоплението през декември е платила Ернестина Шинова. Актрисата е шашната от високата сметка. Половинката на евродепутата Андрей Слабаков пресметна пред "България Днес", че увеличението на сметката й е близо 300% от всички досега

100 лв. за торта от премиершата

100 лв. за торта от премиершата

Цени не за всеки джоб в сладкарницата в столицата  Чийзкейкът с боровинки и лимон е най-скъп, ябълковата с подправки - най-евтина  Около стотина лева трябва да броите за торта, направена в сладкарницата на премиершата Линда Петкова, показа проверка на "България Днес". Заведението за сладкиши в столицата предлага огромно разнообразие от изкушения

Затворници чакат Андре Токев да им готви

Затворници чакат Андре Токев да им готви

Готвачът ще лежи в общежитие, може да излезе предсрочно още през юни За пържени картофи, бутчета и риба със зеленчуци отсега се облизват зад решетките Вкусна мусака, сочна риба със зеленчуци, хрупкави пържени картофи, апетитни пилешки бутчета, ароматна наденица с гарнитура и макарони, в които най-сетне да има истинско и качествено сирене

Най-жестокото тийнейджърско убийство в Пловдив

Най-жестокото тийнейджърско убийство в Пловдив

Антония и Мария душат Маргарита половин час Момичетата довършват жертвата с бухалка, излежават нищожните си присъди, в момента не се знае къде са През 2004 г. Пловдив е разтърсен от едно от най-хладнокръвните тийнейджърски убийства в криминалната история на града. Двете 14-годишни момичета Мария Дръндарова и Антония Матева безпощадно удушават

Мариана Векилска живее в апартамент без врати

Мариана Векилска живее в апартамент без врати

Известната телевизионерка издаде в "Черешката на тортата", че от няколко години е премахнала всички врати на апартамента си. Причината е, че бившата съпруга на радиоводещия Симеон Колев е разположила огромна камина в центъра на хола. Тя не била свързана с радиатори, тъй като те щели да загрозят интериора

Зара с чанта само за ваксинирани

Зара с чанта само за ваксинирани

Чанта за ваксинирани си купи Зара. Бившата брадърка, която в момента живее в Дубай, се похвали с новия си аксесоар. Чантата отдалеч обяснява, че собственикът й е ваксиниран, и дори имитира опаковка на лекарства. Самата Зара изкара наскоро COVID-19, въпреки че е ваксинирана. Благодарение на имунизацията родената във Варна мадама премина леко през

Искра Ангелова с наушници

Искра Ангелова с наушници

Със свежи наушници в минусовите температури се разхожда Искра Радева, установиха горещите папараци на "България Днес". Водещата, за която се говори, че скоро пак ще се върне на екран, обиколи София със своя приятелка и не спря да говори. Снимки: България

Еранухи Пехливанян е разчленена за 65 бона

Еранухи Пехливанян е разчленена за 65 бона

Убийците с пълни самопризнания Дебнели русенската аптекарка повече от месец, единият похитител се прави на ченге Еранухи Пехливанян, собственичка на верига аптеки и съпруга на общинския съветник от ГЕРБ Бедрос Пехливанян, беше отвлечена, удушена, нарязана на парчета и захвърлена в покрайнините на едно от селата на около 30 км от Русе

Най-коментирани

Тончо е загубен без жена си

Тончо е загубен без жена си

Публично в любов на жена си Нели се обясни Тончо Токмакчиев навръх Антоновден. "Без нея съм загубен. Не мога да се справя с нищо вкъщи. Не знам дали съм мъж под чехъл, но ако е "да", то моето с Нели е удоволствие", сподели в интервю

Франция пуска Джокович за "Ролан Гарос"

Франция пуска Джокович за "Ролан Гарос"

Световният №1 Новак Джокович ще има възможност да вземе участие във втория за годината турнир от Големия шлем – "Ролан Гарос". Франция одобри промяна в изискванията за влизане в страната, която предвижда неваксинираните да могат да влязат на нейна територия, ако са преболедували коронавирус в предходните три месеца

Детето на Део катери дърво

Детето на Део катери дърво

"От 30 години не съм виждал дете да се катери на дърво. Браво!", хвалят Део за това, че позволява и насърчава детето си да се катери на дърво. Синът на Део е "кацнал" наистина високо, има къде 3 метра от земята, но Део контролира ситуацията и следи зорко движенията на

Нидерландия очаква Пеп Гуардиола

Нидерландия очаква Пеп Гуардиола

Мениджърът на "Манчестър Сити" Хосеп Гуардиола ще получи предложение да стане национален селекционер на Нидерландия, съобщава “Дейли Мейл”. Медията информира, че нидерландската федерация вече е подготвила своя оферта, с която да се опита да убеди 51-годишния специалист да последва стъпките на своя ментор Йохан Кройф и да застане начело на

Пеле е добре, прибра се у дома

Пеле е добре, прибра се у дома

Краля на футбола Пеле е в добро общо състояние след поредния курс на химиотерапия и се възстановява у дома, съобщи дъщерята на легендарния футболист - Кели Нашименто. 81-годишният Пеле се бори с рак на дебелото черво и след поредната интервенция в клиника "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло се появиха информации

Преслава навърши пълнолетие

Преслава навърши пълнолетие

Преслава навърши пълнолетие... на сцената. Певачката отбелязва точно 18 години, откакто грабна микрофона. По този повод (а и за да не гази киша и поледица у нас) Преслава е на екзотична ваканция в Тайланд, къде се сдоби с балони за годишнината и поздрави

Роксана стана художник

Роксана стана художник

И Роксана започна да рисува. Певицата си пусна снимки с четка в ръка пред статив, макар да не се вижда какво е произведението. Така Роксана се влива в редиците на плеяда родни звезди, които се оказаха художници. Желаем й късмет и

Звезди зад решетките

Звезди зад решетките

Наркотици, сутеньорство и измами пращат певци, спортисти и бизнесмени на топло Андре Токев е поредната известна личност, която се оказва зад решетките Известни българи усетиха дългата ръка на закона и осъмнаха зад решетките. Марихуана, каране след няколко чашки алкохол, сутеньорство, кокаин - това са някои от причините, вкарали известни спортисти

Царският внук стана на 20 г., Симеон и Маргарита с диамантена сватба

Царският внук стана на 20 г., Симеон и Маргарита с диамантена сватба

Царският внук княз Тасило Сакскобургготски стана на 20 години, видя "България Днес" от публикувана снимка на семейството в Бистрица. Той и двете му по-големи сестри - Мафалда и Олимпия, са възпитаници на Френския лицей в Лондон, който е завършил и баща им - княз Кирил. В същия ден царското семейство - Маргарита и Симеон

Математик: Болните деца с COVID са 18 пъти повече спрямо миналата есен

Математик: Болните деца с COVID са 18 пъти повече спрямо миналата есен

"Основният голям скок на нови случаи е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд по заболеваемост спрямо миналата есен". Това заяви в студиото математикът Лъчезар Томов по Нова тв. По думите му разпространението на COVID-19 минава първо през децата и после при възрастните

Математик: Болните деца с COVID са 18 пъти повече спрямо миналата есен

Математик: Болните деца с COVID са 18 пъти повече спрямо миналата есен

"Основният голям скок на нови случаи е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд по заболеваемост спрямо миналата есен". Това заяви в студиото математикът Лъчезар Томов по Нова тв. По думите му разпространението на COVID-19 минава първо през децата и после при възрастните

Подледният риболов стартира успешно

Подледният риболов стартира успешно

Подледният риболов на дупка у нас най-сетне потръгна. Сезонът тази зима закъсня доста, но ето че вече има стабилен лед. Костури и бабушки хващат рибари на поразия на язовир "Малък Беглик" в Родопите. Ледената кора е с дебелина над 15 см, което гарантира сигурност. Именно там се проведе и първият кръг от държавния шампионат по подледен риболов

6630 новозаразени - 25% от тестваните. 1/3 са в София

6630 новозаразени - 25% от тестваните. 1/3 са в София

Над 200 000 са активните случаи, 32 починали 6630 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа, съобщи Единният информационен портал. Това е с 3244 души по-малко от предишното денонощие, но в почивната събота работят по-малко лаборатории. Най-много са новите инфекции в София - 2039, или близо 1/3 от всички новозаразени Направени са общо 26

Джорджина Родригес: Мама съм на всички деца на Кристиано!

Джорджина Родригес: Мама съм на всички деца на Кристиано!

Джорджина Родригес продължава с разкритията за живота си с Кристиано Роналдо. Годеницата на звездата на "Манчестър Юнайтед" даде интимно интервю пред "Ел Паис", в което е изключително откровена. От следващия четвъртък по "Нетфликс" започва да се излъчва документален филм, посветен на нейния живот. Пред изданието Джорджина казва

Спортист номер 1 на България Ивет Горанова: Като малка се биех с момчета и ги побеждавах

Спортист номер 1 на България Ивет Горанова: Като малка се биех с момчета и ги побеждавах

Ивет Горанова накара цяла България да затаи дъх по време на финалния мач срещу украинката Анжелика Терлюга на олимпиадата в Токио, а после да бърше щастливи сълзи от златния медал. Заслужено спечели наградата "Спортист на годината", но няма никакво намерение да спира дотук. За какво мечтае Ивет Горанова, през какви трудности е минала

Хубчев си намали три пъти заплатата

Хубчев си намали три пъти заплатата

Петър Хубчев сериозно намали финансовите си условия, за да се завърне начело на "Берое". Специалистът ще бъде представен в началото на следващата седмица. След това ще започне да води тренировките на тима на лагера в Турция. В закъсалия финансово старозагорски клуб Хубчев ще взима три пъти по-ниска заплата от тази в "Левски"

Доц. Гломб: Два рейса болни с COVID загиват всеки ден

Доц. Гломб: Два рейса болни с COVID загиват всеки ден

Само 1/3 от ваксинираните хващат вируса, карат го леко В никакъв случай не бива да се подценява грипния вирус, от него всяка година умират хора. Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб в "Денят започва" по БНТ. Слава Богу, засега го няма още, посочи експертката. Тя оцени като преждевременно свалянето на мерките във Великобритания, но напомни

Съперникът на Кобрата Жуниор дос Сантос: Очаквам Фюри и Нгану в "Траяд Комбат"!

Съперникът на Кобрата Жуниор дос Сантос: Очаквам Фюри и Нгану в "Траяд Комбат"!

Бъдещият съперник на Кубрат Пулев - Жуниор дос Сантос (Браз), отправи специална покана на двама от най-страховитите бойци на планетата - Тайсън Фюри и Франсис Нгану. Бразилецът иска да се бие с тях в триъгълния ринг на организацията "Траяд Комбат". Точно там бившият шампион на UFC ще се изправи срещу Кобрата на 26 февруари

Рубльов шокира с признание: 
Бях с COVID преди полета за Австралия

Рубльов шокира с признание: Бях с COVID преди полета за Австралия

Тенистът Андрей Рубльов наля още масло в огъня на скандалите около депортирането от Австралия на световния номер 1 Новак Джокович. Сърбинът не бе допуснат допуснат до турнира "Аустрелиън Оупън", защото не е ваксиниран срещу коронавирус. Сега Рубльов открито признава, че още преди полета си към Австралия е бил с положителна проба за COVID-19

"Барса" отново губи Фати

"Барса" отново губи Фати

Тъмните облаци се сгъстяват над "Барселона", а последният е новината, че нападателят Ансу Фати няма да бъде на разположение два месеца. Фати получи контузията си при загубата с 2:3 от "Атлетик" (Билбао), която изхвърли каталунците от турнира за Купата на краля. Нападателят се появи в игра в 61-ата минута на мястото на Феран Жутгла