Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9947656 www.bgdnes.bg

Време е за трофейни шарани!

Въдиците се разпъват на голяма дистанция, радиоуправляемата лодчица - задължителна

Времето на гигантските язовирни шарани настъпи!

В първата половина от лятото сладководните исполини са най-активни. Докато водоемите все още са пълни с кислород, а цъфтежът на водораслите не е започнал, рибите се хранят почти постоянно. Стига да ги открием...

Реклама

В началото на юни трофейните шарани вече се насочват към по-дълбоките участъци. Подводни дерета, прагове, мидени полета - това са само част от типичните местообитания на този вид риби. Те са преди всичко дънни, понякога се изкачват до повърхността, правят някой изящен плясък, с който събират очите на въдичарите. Но след това отново се спускат в дълбините. Храненето им става почти изцяло в близост до самото дъно.

Шараните са класически вегетарианци. Може да лапнат някой едър червей, понякога дори и миниатюрни умрели рибки или миди, но 99% от менюто им е растително. Семената са техният любим деликатес - като започнем от царевицата, пшеницата, лененото семе, конопа. В последните години е модерно да се замята и на собственоръчно приготвени протеинови топчета, които също се приемат добре от едрите шарани.

За да уловите екземпляр с тегло над 15-20 кг от голям язовир, обикновено това изисква презентиране на примамката далеч от брега. Това означава дистанция от поне 150-200 метра, а понякога дори и повече. Сонарът е ценен, тъй като помага да проследим релефа на дъното, дълбочината, а дори и да открием пасажите с едри риби. След правилния избор на място то се захранва обилно с вкисната в бира царевица. Други предпочитат да наръсят леко сварени царевични зърна или дори напълно твърди и сурови. Проблем нерядко се оказва наличието на раци във водоема, които може да бъдат много досадни и да не позволят на едрите риби на стигнат до стръвта.

Задължително в съвременния шаранджийски риболов е и наличието на моторна радиоуправляема лодчица. Чрез нея монтажът, най-често "на косъм", се закарва в близост до шамандурата и захраненото петно. Освен това корабчето също дохранва с определено количество царевица или протеинови топчета, които се поставят в контейнера му.

На повечето големи държавни язовири нощният риболов вече е разрешен, а това дава много по-голям шанс за улов на трофеен шаран. В жегите рибите предпочитат да бъдат по-пасивни, излежавайки се на дъното. Усиленото им хранене често е именно през тъмната част от денонощието. Адреналинът от изваждането на такъв трофей остава за цял живот.

Реклама
Реклама
Реклама