Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9987686 www.bgdnes.bg

Олга Огнянова с апел към здравните власти: Моля ви, не оставяйте детето ми да умре!

Отказват безплатно алтернативно лечение на едногодишния Милен за рядко генетично заболяване



Отказват безплатно алтернативно лечение на момченце на година и три месеца, което страда от изключително рядко генетично заболяване. Вестта идва на фона на заключението, което медици по-рано съобщават на майката Олга Огнянова - че лечение и надежда за малкия Милен няма, а те трябва да се примирят.

Реклама

Казусът е изпълнен с много горчивина, сълзи, емоции и надежда, която до последно тлее в душите на родителите на Милен. Изправени пред бездната на отчаянието и безизходицата, Олга и съпругът й отказват да приемат, че трябва да се откажат от живота на детето си.

"След направени собствени проучвания чрез различни лекари и генетични институти в чужбина - Австрия, Белгия, Германия, Франция, стигнахме до лекар в Русия, който би могъл да предложи алтернативна генетична терапия. Като родители сме съгласни с рисковете при евентуално генетично лечение, тъй като към момента това е единствената възможност, която имаме, за да помогнем на собственото си дете. Всеки ден за нас е ад да чуваме, че няма лечение. Всеки ден се страхуваме да не получим най-страшното обаждане за един родител", споделя пред "България Днес" Олга, след като чака четири часа пред Министерство на здравеопазването в горещините, за да потърси административна и законова помощ.

Надеждата Милен да оцелее и да се възстанови е малка дори и в предложената алтернативна терапия. Ампулите могат да пристигнат от Русия още утре в България напълно безплатно. Лекът не е регистриран и дава малък шанс в битката с коварното заболяване. Но друг вариант няма. Не трябват кампании за събиране на пари, а само разрешение от здравните власти.

На молбата за помощ и разрешение за руската терапия родителите на Милен получават отказ. Той идва от Националната кардиологична болница. Мотивите са "недостатъчни доказателства за безопасността на желаното от родителите на пациента алтернативно генетично лечение поради липсата на утвърден протокол за същото, както и поради неясния резултат от евентуалното му провеждане".

Въпреки тежкия удар Олга и съпругът й все още не губят вяра и сили в борбата за спасението на своя син. Погледът им е насочен към Министерство на здравеопазването, което да реши дали да даде зелена светлина за последната възможност за живот на Милен.

"Искаме да им зададем директния въпрос, с тези си действия те изправят ли се срещу една българска майка, казвайки й - "оставете детето си да умре" или "откажете се от живота на детето си". Ние сме благодарни на всеки един лекар, който е бил и все още е ангажиран със случая на сина ни, за човечността и за това, че заедно с нас не се отказват от детето ни. Искаме само шанс Милен да живее. Не ни го отнемайте, моля ви!", споделя в емоционална изповед Олга.

Очаквайте продължение!

Реклама
Реклама
Реклама