Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10059933 www.bgdnes.bg

Мисис България Яна Средкова: Слави не е готов да управлява

Крайно неуважително е отношението му

КОЯ Е ТЯ

Яна Средкова е носителка на наградите Мисис България Свят 2018 и Мисис Европейски съюз 2019. Майка е на три деца, а страстта й е да изготвя здравословни менюта.

- Г-жо Средкова, гласувахте ли на последните избори? Следите ли сложната политическа ситуация около съставянето на правителство?

Реклама

- Да, гласувах. Но мога да кажа, че ни чакат доста тежки времена. Все още не са се намерили правилните хора, които да заемат тези важни длъжности. За мен е крайно неуважително отношението на Слави Трифонов към институциите. Това съдя от начина, по който се отнася към своето положение.

- Той и неговата партия предложиха нов кабинет. Какво е вашето мнение?

- Според мен лично той не е готов за поемане на властта лично. Освен ако няма задкулисни игри и някой не му дърпа конците, а той да е лицето. Не обичам политиката и не съм навътре в нещата, но от това, което наблюдавам, съм си изградила това мнение. Пълна пародия е случващото се с политическите пазарлъци за съставяне на правителство.

- Как ви се отрази коронакризата?

- Доста тежко, бизнесът ми претърпя сериозни поражения и се наложи да затворим, работейки онлайн. Опитваме се да изплуваме, но се случва бавно. Тежко го понесохме цялото семейство, но пък прекарваме повече време един с друг.

- Прекарахте ли COVID-19?

- Два пъти го прекарах. И двата пъти на крак без усложнения. Имам достатъчно антитела. Не съм се ваксинирала и няма да се ваксинирам.

- Имате три деца. Как държавата ви подпомага като многодетна майка?

- Сега за първи път в живота ми взимам детски надбавки - 100 лв. за трите ми деца. Явно така е решила държавата, че трябва да ни стимулира да раждаме деца в България. Просто се примирявам с тези неща и се боря с живота. Смятам, че човек не трябва да чака да живее на помощи на държавата, а да работи здраво и да се бори.

Реклама

- Как съчетавате всичко в личен и професионален план?

- Трудно. Понякога съм на ръба на силите си. Но дъщеря ми, която е на 15 години, много ми помага в заниманията с двамата й братя, които са родени през пет години.

- Освен Мисис България и Мисис Европейски съюз вашата страст е здравословното хранене. Защо?

- Всичко започна преди около пет години, когато бях управител на един от най-успешните детски центрове в България. Много от родителите, които идваха при нас, споделяха, че децата им имат здравословни проблеми. Искаха да празнуват своите празници при нас, но не можеха, защото имат специални хранителни режими. Така постепенно започнах да правя здравословни менюта на децата. На едно от децата ми откриха автоимунно заболяване, свързано с неуспешно преработване на глутена от организма. Впоследствие беше на много тежък хранителен режим. След това започнах да наблягам на такъв тип хранене. Така започнах да изготвям и прилагам хранителни режими на голяма част от холивудските актьори в България.

- Разкажете за тях.

- Те са с определени режими и аз ги храня по техния определен начин. Това го правя месеци наред, тъй като толкова време продължават снимките на филма у нас и срещите ни са чести.

Хранех двама известни актьори - Стана Катич (звезда от сериала "Касъл" Ц бел. авт.) и Патрик Хюсингер (двамата заснеха у нас трети сезон на друг хитов сериал Ц "Забравена" - бел.авт.). Докато дамата беше 100% веган, при Патрик имахме доста промени в менюто. Основно се наблягаше на въглехидратите, в един момент се мина изцяло на протеини. При сцените, в които той трябваше да отхапе хляб, се приготвяха специални хлябове, тъй като се притесняваше, че ще му се развали режимът. Това са много строги и специфични рецепти. С много кратка термична обработка се прави всичко, за да може да се запазват полезните витамини и минерали, както на растителните, така и на месните продукти. Нещо като клетъчно хранене. Няма никакви замразени продукти.

- С родни ВИП личности работите ли?

- На Александра Сърчаджиева съм правила режим на хранене. Трябваше да свали няколко килограма и не успяваше. Слава Богу, благодарение на един много дълбок детокс нещата се постигнаха с лекота, без да усеща глад за кратък период от време.

- Колко килограма свали?

- Не бяха много - около 4-5. Мисля, че постигнахме много резултати. С Нели Хаджийска съм работила. Децата й имаха здравословни проблеми. Там се приготвя специален костен бульон, който е изключително полезен. Цялото й семейство го пие, защото образува специфичен филм в червата при редовна употреба. Той предпазва от т.нар. синдром на пропускливите черва, от който страдат както деца, така и възрастни. Получава се при различни тежки инфекции, които ни удрят и отслабват имунната система. Тогава се получават често тези пропускливи черва, които създават предпоставки за развитие на други, по-сериозни болести.

- Защо костен?

- Прави се от костите на диви животни - коза и глигани най-често. Вади се желатинът и се пие като бульон. Илия Георгиев - гласът на "Биг брадър" също го приема и се чувства много добре.

- Какво ви предстои занапред?

- Снимах се в един нов български филм, който се казва "Чудовища". Участват Яна Маринова и Анастасия Левордашка. Така че мога да се похваля, че направих моя дебют в киното. Но не искам да издавам ролята ми. Тя е сред главните, защото съм в мислите на главния герой, показана по много интересен и нестандартен начин.

Реклама
Реклама
Реклама