Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10141607 www.bgdnes.bg

Гевгелийски кътал флашка в килията

Босът от "бандата с мачетето" моли за по-лека мярка

Посичат спрягания за "садист № 1 на мафията" и свързван със Сако и Малък Йоско, защото трудно ще го опазят в село Мусачево

Да къта флашка в килията е спипан известният кримигерой Стефан Гевгелийски! Подсъдимият със Стефан Бонев-Сако и Иван Йосифов - Малък Йоско представител на ъндърграунда е спипан със забранената вещ през пролетта на т.г. От справка на надзирателите се разбира, че Гевгелийски е наказван да не получава хранителни пратки за сбиване с друг арестант зад стените на панделата през 2017 г. Заради тези изцепки магистратите от Апелативния спецсъд отказват да го пуснат с по-лека мярка, научи "България Днес".

Реклама

Гевгелийски е задържан под стража по дело, в което отговаря като бос на "бандата с мачетето". Групата за убийства и побой е разбита през пролетта на 2017 г., след ликвидирането на надзирателя от Централния софийски затвор Янко Янев и след бруталния побой над шефа на травматологията в столичната болница "Св. Анна" проф. Стефан Станчев, при който той изгуби едното си око. Заради страховитите подробности Гевгелийски се сдобива с прякора "садист номер 1 на мафията". Според прокуратурата, докато е търкал нара по наркодело, той е раздавал поръчките от пандиза и се е занимавал с наркоразпространение.

Разследващите смятат, че ключова роля в престъпната организация е имала половинката на тартора Зорница Накова, която е живеела с него на семейни начала, а по-късно му става съпруга. Тя е използвана за възлагане на по-конспиративни задачи, разплащане със служители на затвора за извършени нерегламентирани поръчки и за въздействие върху свидетели, смятат от държавното обвинение.

Пред Темида Гевгелийски се жалва, че е на топло вече 4 г. Обяснява, че е баща на малко дете, в чието възпитание иска да участва. Затова се примолва да го пуснат под домашен арест, като му закачат електронна гривна за проследяване. Магистратите го отрязват, а една от причините е мястото, където кримигероят иска да търпи мярката си. Той е посочил адрес в покрайнините на софийското село Мусачево. Това притеснява съдиите, които смятат, че там биха били ограничени условията за наблюдение и контрол от органите на реда, задължени да осъществяват такива функции. С домашен арест би се ограничил рискът от укриване, но не и от извършване на престъпление, коментират служителите на Темида.

Освен това отбелязват, че през март т.г. процесът срещу бандата на Гевгелийски е приключил на първа инстанция. Самият ръководител е признат за виновен и е получил 10 г. затвор. При наличие на достатъчно доказателства за извършените престъпления магистратите се опасяват, че още е висок рискът от извършване на престъпление. Определят го като личност с висока обществена опасност предвид продължителността и упоритостта на неговите предишни криминални прояви.

След това се преразказва престъпната му биография от справката за съдимост. Първата си присъда Гевгелийски получава през 2006 г. После търка нара от есента на 2016 г., тъй като е осъден като бос на престъпна група за изнудване. Срокът на действие на бандата, за която сега е подсъдим, съвпада с периода, в който е търпял наказанието си. В досието му фигурира и споразумение за 1 г. затвор за извършен грабеж през 2009 г.

От тези факти магистратите заключават, че в значителен период от време Гевгелийски не е имал доходи от трудова или друга законна дейност, а престъпленията, за които е била ангажирана наказателната му отговорност, са били с цел придобиване на доходи чрез извършване на едни от най-тежките престъпления срещу личността и такива с общоопасен характер. Съдът отбелязва, че личността на подсъдимия е с оформено престъпно лидерство, понеже в единия случай е бил ръководител на престъпна организация, а сега отново е погнат като лидер на банда.

Свидетели не разколебават Темида

Свидетели спасяват Гевгелийски и разколебават обвинителната теза по делото срещу страховитата банда за мокри поръчки, погубила надзирател и нанесла тежка телесна повреда на медик. Признанията на свидетелите са използвани от защитата като мотив кримигероят да излезе от килията, но и това не успява да умилостиви съда.

Реклама
Реклама
Реклама