Заклали сме 505 000 прасета

За първите шест месеца на годината
Свинското ни скъпо, но го ядем най-много
505 000 прасета, което се равнява на 53 844 тона живо тегло, са били заклани в България от началото на годината до юни включително, сочи справка на Министерството на земеделието. За справка, за същия период телетата до 1 година са 1800, а говедата - около 13 000.
Големият брой заклани животни си има своето обяснение. Свинското месо е най-популярното месо сред българите (43%), въпреки че цената му у нас е сред най-високите в Европейския съюз. Това показва агропроучване на "България Днес", което обхваща 2019 и 2020 година.
Страната ни беше изключително тежко засегната от африканската чума, което доведе до умъртвяването на над 205 000 прасета. Бяха регистрирани близо 700 огнища на заразата, които бяха предимно по глиганите, като едва около 60 са свързани с домашните свине. Въпреки проблемните месеци (производството намаля с 24% за една година) консумацията на прясно свинско месо, кайма и обработено месо от домакинствата продължава да нараства.
Заради ситуацията България внася 120 хил. тона месо от свине на стойност 269 млн. евро. Основни страни, от които зареждаме продукти, са Испания, Германия, Франция, Унгария, Белгия и Нидерландия. Задоволяването на вътрешния пазар със собствена продукция бавно се подобрява, но остава сравнително ниско - 37%.
Данни сочат, че в края на 2019 г. у нас е имало около 900 000 регистрирани прасета, от които над 370 хиляди са майки. Бройката им вероятно е доста по-голяма, тъй като в частните дворове има доста домашни животни, които не са регистрирани, и няма как да бъдат обхванати от статистиката.
Африканската чума е едно от най-тежките заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава, болестта има значително негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Още повече изкореняването й е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години, обясняват от Българската агенция по безопасност на храните.
Заразата се причинява от ДНК вирус, който е много устойчив в изпражненията на заразени свине, в свински трупове, в прясно свинско месо и в някои продукти от свинско месо. Характеризира се с висока температура (над 40 градуса) и се придружава от следните симптоми - депресия, загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, както и подкожни кръвоизливи по ушите.