Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10165353 www.bgdnes.bg

Мика Зайкова тъгува за внучката си

6-годишната Джойс, която живее в САЩ, язди кон, кара трактор и се пързаля със ски

Надя Панкова

Най-смелото момиченце на баба!

Така доайенът на синдикализма и най-възрастен депутат в два поредни парламента Мика Зайкова определя невръстната си внучка Джойс. Малкото момиче е едва на 6 годинки, но умее да язди кон при другата си баба Джоелин в Минесота, кара ски в Канада с чичо си Андрей и... кара трактор съвсем сама, както и пресъздава американски класици.

Реклама

"Джойс е най-смелото момиченце и заедно със снаха ми Корали и сина ми Михаил са моите съкровища. Внучката много обича динозаври, направо се чувства като у дома си, като е с тях в някой музей", смее се Зайкова. Най-възрастната депутатска тъгува за внучката си, която не е виждала от началото на пандемията.

Зайкова много се гордее с красивата си внучка, която не само е запалена по екстремни за 6-годишно дете занимания, но наскоро претворила класическата картина "Американска готика" на Грант Ууд. Картината се съхранява в колекцията на Института по изкуство в Чикаго и е смятана за едно от най-великите произведения на американското изкуство, научи "България Днес".

Малката Джойс решила да "създаде" своя версия на картината с намусената възрастна двойка, като се снимала пред къщата си, също намръщена подобаващо и стиснала вила в ръка. Вместо "половинка", друго любимо същество на невръстното момиченце, играе ролята на съпруга в "Американска готика" - котка, нагиздена в смокинг.

За творческите изяви на Джойс разказва и майка й Корали, която е известен журналист и автор на множество издания в САЩ. Артистичното момиченце Джойс е наследила таланта към креативността от татко си. Синът на Зайкова Михаил е известен юрист и адвокат в Ню Йорк, но и автор на поезия. Стихосбирката му "Стихове за любовта и загубата" все още е хит в мрежите за книгоразпространение онлайн и струва 13 долара. Стихосбирката разказва живота на младия българин, напуснал родината си, но открил любовта през океана. С Корали двамата живеят в Ню Йорк, но често отскачат за празниците в Минесота, където с баба Джоелин всички правят пайове за Коледа, разказва пък майката на малката Джойс. Трите веднъж дори се намазали по целите лица с крем, замеряйки се с пълнежа за сладкишите, смее се Корали.

Дъщеричката й и внучка на Зайкова обича най-много котки и динозаври. Дори за Хелоуин малката Джойс накарала цялото си семейство да се маскират като динозаври, а за изчезналите животни 6-годишното дете смята, че "са майките, които пазят бебетата си". Именно такава рисунка Джойс подарила на майка си. "Много ги обичам, а Джойс е не само красивата ми внучка, но и моето съкровище", не крие любовта си Зайкова, въпреки че баба и внучка са на хиляди километри една от друга. Зайкова си позволявала да посещава семейството на сина си преди пандемията, но днес, уви, доайенът на българския парламент не може често да гостува на сина си и семейството му заради рестрикциите покрай коронавируса и тъгува за нея.

Реклама
Реклама
Реклама