Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10173690 www.bgdnes.bg

Мъж изцери тумор на Кръстова гора

Фаша - Чудо в светинята

Броени дни преди храмовия празник

6-годишно момченце проговори, родители кръщават измолено в обителта чедо

Тумор на белите дробове изцери възрастен мъж със силата на искрената вяра и молитвите на Кръстова гора. Човекът дошъл в събота заедно със съпругата си на светинята да разкаже за своето чудо и за благодарствена молитва.

Чудодейното изцерение идва броени дни преди утрешния храмов празник на светата обител, когато на Кръстовден за поредна година от близо и далеч ще пристигнат хиляди миряни. За щастливата развръзка на тежкото и злокачествено заболяване сподели пред "България Днес" на следващия ден - в неделя, йеромонах Серафим от духовната крепост Кръстова гора.

Реклама

"Двамата пристигнаха в събота, за да споделят щастието от изцерението на онкологичното заболяване. Идвали са няколко пъти на Кръстова гора, чел съм на мъжа молитва за тежко болен, пил е от лековитата вода на аязмото и е докосвал своята дреха до кръста, искрено молейки се за своето оздравяване. И в този съботен ден, изпълнени с радост, те дойдоха за благодарствена молитва", разказа Божият служител пред вестника.

Това е поредният случай на чудодейно изцерение със силата на искрената вяра, на което духовниците в родопската обител стават свидетели. Само няколко дни преди съпрузите да дойдат на 11 септември, в Кръстова гора пристигат родителите на 6-годишно момченце. Те също пристъпват в Божия храм с радост и благодарност, защото тяхното детенце е проговорило след престоя им в светата обител.

"Бях прочел на момченцето молитва за развързване на езика. Дотогава то не е говорело, а е казвало откъслечни неща. Те преспаха в Кръстова гора, както се прави, и се прибраха. Само няколко дни по-късно отново се върнаха, за да благодарят. Детенцето вече беше проговорило", разказва йеромонах Серафим.

Друго семейство също усетило Божията благодат след няколко посещения в родопската Света гора. Дълго време не успявали да се сдобият със своя рожбичка и потърсили упованието в Бог. След молитви и уединяване с вярата двамата се върнали щастливи, за да споделят благата вест. А през изминалата седмица дошли на Кръстова гора, за да кръстят измоленото там детенце.

Случаите на такива чудеса в обителта не са един и два. Духовниците от Кръстова гора събират множество сведения за подобни щастливи развръзки, пред чиято сила и традиционната медицина нерядко се оказва безсилна.

Малкият Васко Марински от Смолян бил на 5 години и неговата неспособност да говори обърквала докторите. Отчаяна да намери лек, неговата майка Соня Маринска го завела да се моли в църквата на Кръстова гора. И... той започнал да говори!

Реклама

Ангел Вълков, друго нямо дете на 4 години, също проговори след молитва в църквата.

Атанас Костадинов от Асеновград и съпругата му дълго време нямат деца. Жена му дори прави спонтанен аборт. Двамата посещават Кръстова гора три пъти, какъвто е обичаят и жената забременява.

Друго чудо се случва с бащата на Атанас. Мъжът е със счупен и разрязан крак, след като вагонетка с руда минава през него.

"След като се мъчи четири години по лекари и болници, правиха му много операции, му донесох дарове от Кръстова гора и вода от аязмото и вече раната му на крака заздравя. Преди това опитвахме какви ли не скъпи лекарства, присаждане на месо и още много интервенции. Вярвам, че единствено вярата в Господ Бог ни помогна за всичко това. Сега съм сигурен, че Бог помага", разказва Атанас.

На Кръстовден българската Света гора, както е прочуто Божието кътче заради заровената част от Христовия кръст, отново ще посрещне хиляди миряни. Те ще пренощуват в местата за отсядане или на открито на палатки. Докато отдавна леглата в поклонническата част на обителта са заети, то тези за свободно нощуване в палатка на поляните в Кръстова гора са свободни.

Заради новите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса няма да се допускат коли на паркинга в обителта, а превозните средства ще се паркират по пътното платно. Микробуси ще извозват миряните до Кръстова гора, като ще бъде създадена специална организация на движението.

На освободения от автомобили паркинг в обителта ще бъдат разположени 1000 стола, на които по-възрастните и немощни поклонници да сядат и слушат тържествената литургия, разказва още йеромонах Серафим.

За улеснение на пътуващите на Кръстовден утре, когато местността се посещава от много поклонници и туристи, временно спират ремонтните работи на третокласния път Югово - Лъки. Те се преустановяват до сряда (15 септември), съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

От четвъртък ремонтните работи ще продължат, като за изпълнението им по график до 30 септември трафикът ще се спира между 8:30 и 12 ч. и от 13:30 до 17 часа, в дните от понеделник до събота. Пътуващите за Кръстова гора могат да използват маршрута Чепеларе - Рожен - Лъки.

Реклама
Реклама
Реклама