Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10258831 www.bgdnes.bg

Актьорът и режисьор Джеки Стоев: Операция от перитонит уби Джони Пенков

Сърцето му не издържа на ужасяващите болки, дъщеря му беше до него

"Последната операция, която се наложи да му направят на Джони Пенков, от перитонит го съсипа. Почина в "Пирогов" милия, дъщеря му беше до него. Много тъжно, мъчно ми е много. Сърцето му не издържа на ужасяващите болки. Преживя три и повече операции на гръбначния прешлен, после не можа да се възстанови от нито една, залежа се и стана белята".

Това сподели през сълзи актьорът и режисьор Джеки Стоев за последните часове на най-добрия си приятел - Джони Пенков.

Реклама

Следобед във вторник вечният зевзек и талантлив актьор си отиде от този свят на 87 години, след като почти година се лекува от множество заболявания.

"Всичко много му се събра, получи се една въртележка - тъкмо се оправи от едно, то се получи друго. Особено последно имаше едни ужасяващи болки, не можеше да говори. Последно пак се опитваше да се шегува, помълчахме си малко по телефона, сякаш той знаеше, че е последното ни чуване", каза още Стоев. Джеки уточни, че поклонението на приятеля му ще е през уикенда в църквата "Свети Георги", в която самият Джони е кръстен.

"Ако доживея рождения си ден през ноември, ще черпя. Веднъж вече се случи чудо, дано пак, оптимист съм".

Това бяха последните думи на Джони Пенков, които той изрече само преди две седмици. Тогава актьорът бе обнадежден, тъй като се почувствал добре и дори апетитът му за храна станал по-голям. Джони дори се ваксинира срещу коронавирус, тъй като се притеснявал да не се зарази в болницата. Той през седмица бил наблюдаван от медици, но си бил вкъщи.

"Най-трудно му се отрази първата операция - тричасова на гръбначния прешлен, с която докторите Асен Цеков и Марин Генов го спасиха от инвалидната количка. То хубаво, обаче организмът му беше доста изнежен. Месеци наред Джони беше на легло и не можеше не само да се придвижва изобщо, но и да се храни нормално от болка" - разказва приятелят му Джеки.

Реклама

"Счупих си прешлен на гръбнака, след като паднах на стълбите. И това нещо продължи толкова много, че чак не помня от болкоуспокояващите от кога точно почна всичко", сподели ни когато бе в по-добра форма Джони Пенков. Имало опасност озвучителят на над 150 документални филма, работил с Радой Ралин и Тодор Колев, да остане на инвалидна количка завинаги, но "добрите доктори", както нарича спасителите си, направили чудото за него именно в Страстната седмица.

През цялото време до Джони Пенков бдяха децата му - синът Тодор и дъщерята Ива от двата му брака. Децата се редували край леглото му и не го оставали и за минута сам. Актрисата Мирослава Стоянова, която изигра Лила от "Тютюн" и е първата му жена, също се грижи за него. От време на време заради силните болкоуспокоителни актьорът изобщо не знаел къде се намира или постоянно спял.

"Винаги съм бил голям оптимист и това ме е спасявало в тежки моменти. Та още съм инфантилен, ако мога да кажа така. И да, най-важното в тези последни години на пандемия за мен е, че не успях да умра. Имах пълната възможност, но не се стигна до там. Това не е ли чудо?", опитва да се шегува Пенков преди няколко месеца.

Малко известен е личният живот на Пенков. С актрисата Мирослава Стоянова се запознават в Смолян. Тогава Рангел Вълчанов започнал да поставя пиеси в местния театър и поканил Джони Пенков да оправя звуковите уредби. Дошъл и Христо Илиев-Чарли. Той и Джони живеели в една стая. Любовта на Джони с Мирослава започнала, когато тя била разпределена в Смолянския театър. Бракът им изтраял 7 години. Синът им Тодор дълго време живя в Германия, преди това във Франция, където завърши художествената академия, а после се премести в Берлин. Джони има и дъщеря Ива, която е от втория му брак с Дениз Герганова, инженер.

"Малко преди 10 ноември с дъщеря ни Ива заминаха в Австрия с намерение да емигрират в САЩ. Дадох им 200 долара, обаче не знаех за техните планове. Но им харесало във Виена и останаха там", обясни ни Пенков. Наскоро втората му съпруга Дениз се върна в България и направи студио за аудиокниги. Записана е почти цялата българска класическа литература, всичко за матурите и други неща. Самият Джони също записваше своя глас, като четеше народни песни, които с години събира. Дъщерята, която е социолог, помага в студиото, иначе в другото време живее повече в Австрия.

Редакцията изказва съболезнования на семейството.

От "Рицар без броня" до "Операция Шменти капели"

Георги Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ "Ленин". Сетне специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор. Бил е научен сътрудник в Научноизследователския институт. През 1979 г. става доцент по звукотехника. Изявява се и като актьор. От 1960 г. озвучава филми. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова "запазена марка". Гласът му звучи и в легендарното радиошоу на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците". В киното е играл във филмите "Рицар без броня", "Сватбите на Йоан Асен", "Илюзия", "Търновската царица", "Аз, графинята", "Немирната птица любов", "Неочакван обрат", "Операция Шменти капели" и др. Носител е на орден "Кирил и Методий" - II степен (1970). Документалният му филм "Ятаци" печели няколко награди, включително и на фестивала на българското кино във Варна и от фестивала в Лайпциг.

Реклама
Реклама
Реклама