Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10299024 www.bgdnes.bg

Значението на математиката в ежедневието

Според някои хора математиката е свързана основно с използването на сложни формули и изчисления, които не намират приложение в нашето ежедневие. Подобно твърдение, обаче, е невярно и математиката се оказва на практика универсален език, който се прилага в почти всяка една сфера на нашия живот. Основните математически концепции практически биват следвани от нас постоянно. Ще се изненадате как математиката всъщност се съдържа в най-неочаквани ситуации и контексти=

Изчисляване на вашия бюджет

В края на месеца трябва да платите всичките си сметки, включващи наем, вноски по различни кредити, застраховки, хранителни продукти и т.н. Какво ще стане, ако трябва да си купим нова кола обаче? А можем ли да си позволим да отидем на почивка? Колко пари всъщност успяхме да спестим този месец? За да управляваме нашия бюджет, било то ежедневен, месечен или годишен, ние трябва да калкулираме нашите приходи и разходи. Така се оказва, че имаме нужда да правим математически изчисления всеки ден, като в тази сфера на живота, свързана с нашия бюджет, използваме всички основни математически действия, включващи събиране, изваждане, умножение и деление. Полезни в този смисъл са ни също така процентите и тяхното пресмятане.

Отслабване и увеличаване на мускулната маса

Бихте ли искали да имате тяло, за каквото мечтатете? Бихте ли искали да намалите количеството на телесните си мазнини, а да увеличите мускулната си маса? Ако отговорът ви е положителен, трябва да започнете да приемате правилното количество калории и хранителни вещества. Ако искате да отслабнете, на практика трябва да приемате по малко калории, отколкото тялото ви изразходва. Обратно на това, когато изграждате мускулна маса, имате нужда от повече калории. В този смисъл математиката може да ви помогне да изчислите оптималното за вас количество калории на базата на характеристиките и показателите на вашето тяло. Само по този начин ще успеете да намалите своето тегло и да увеличите мускулната си маса. Следователно, в тази сфера на нашия живот, свързана с постигането на целите ни по отношение на нашите телесни показатели и необходимите за това изчисления, математиката отново ни помага да се справим.

Вътрешен дизайн

Много хора имат желание да изучават вътрешен дизайн. Повечето от тях не знаят, обаче, че тази специалност съдържа много математически особености и изисквания. Не само че трябва да бъдат изчислявани различните бюджетирания в тази област, но с помощта на математиката трябва да бъдат планирани също така интериорните пространства, в зависимост от площта и обема на различните помещения. За да бъде правилно калкулиран един интериорен план е необходимо използването на различни математически похвати. В този смисъл, математическите операции, които най-често се налага да бъдат прилагани при подобен род изчисления, свързани с вътрешния дизайн, са геометричните, както и тези, които определят различните видове съотношения в тази област на дизайнерската наука.

Готвене

Когато приготвяме вечерята или някакъв сладкиш, например, ние много често предпочитаме да използваме и следваме определена рецепта. Така се налага да определим и измерим съставките, включени в рецептата, както и да изчислим съотношенията помежду им. За тази цел се нуждаем от математически познания, които да ни помогнат да се справим с успешното реализиране на всяка една рецепта. В този смисъл, готвенето и кулинарията се явяват също така чудесен начин да направим по-интересни основните математически концепции. 

Спорт и игри

Математиката се прилага в най-различни спортове и игри, където математическите познания благоприятстват взимането на по-добри и логически обосновани решения. Hапример, Математическите изчисления и статистики,  играят важна роля при видовете стратегии в покера, където  биват изчислявани различни вероятности. Много полезна е математиката и в шахмата, където тя спомага за предвиждането на следващите най-добри ходове в хода на играта. При колективните спортове пък всеки трябва да може да взима правилни решения в полза на целия отбор. Математическите похвати помагат на спортистите в този тип спортове да се научат как да взимат аналитични решения на основата на логиката.

Шофиране

Когато шофираме, постоянно срещаме пътни знаци, които показват и ни ориентират за различните скоростни ограничения, които трябва да спазваме на пътя. Освен това, за да пристигнем навреме в дадена крайна дестинация, ние следва да изчислим времето, разстоянието и скоростта на своето пътуване. Така математиката може да ни помогне да планираме така своите пътувания, че винаги да пристигаме навреме. Освен това, математиката ни помага и да не получим глоба за превишаване на скоростта.

Реклама
Реклама
Реклама