Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10344774 www.bgdnes.bg

Оперната прима Райна Кабаиванска: Баща ми е моят будител

Ужасът от неговата смърт ме преследва, защото не знам дали е умишлена катастрофа

"Баща ми е моят будител. Разбира се, след него имам и още много други хора, на които съм се възхищавала, и, да, често и аз се чувствам будител." Това сподели пред "България Днес" световноизвестната прима Райна Кабаиванска, която заедно с Лили Иванова, Юлиан Вергов, Христо Мутафчиев, Тео Ушев, Койна Русева, Мариус Куркински, Васко Василев, Теодоси Спасов, Георги Господинов са съвременните будители на нацията. Техните портрети са част от фотографска експозиция, която ще бъде подредена в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" от днес. Проектът се нарича: "Кои са твоите будители".

Реклама

"Моят татко винаги е бил против властта. Помня, че като бях 6-годишно дете и бяхме евакуирани, тъй като София беше бомбардирана, аз търсих баща си между труповете, поставени на улицата. За мен още тогава беше ясно, че той нещо рискува в живота си, не беше удобен на някои и правеше това, в което вярваше безрезервно. Аз приличам на него, затова той е моят будител. Когато той почина, бях в консерваторията и ужасът от неговата смърт още ме преследва, защото не се знае как той загина - в катастрофа или в умишлена катастрофа. Тогава можеше всичко да се случи. Но този инициативен дух той ми го е дал. От мама е учителството ми, тъй като тя беше учителка по физика и винаги я помня с вдигнат пръст. Тя много ме шамареше, всеки ден, почти непрекъснато, но ето станах човек. Сега гледам дъщеря ми Франческа и тя държи строго двете си деца, а те си споделят повече с мен, отколкото с нея. Така беше и с мен - дъщеря ми все споделяше с жената, която я гледаше, и се дразнеше, че все ме няма. Мразя операта, от 5-годишна казваше, защото ревнуваше, че изкуството ме отдалечава от нея. Освен всичко ми казваше "мадам Бътерфлай", не знам на майтап или просто беше ядосана", разказва Кабаиванска.

Според нея всеки се ражда с определена съдба и тя никога не е имала план "Б" в живота си. "Никога от нищо не съм се страхувала, защото от малка бях закалена в ситуациите, които преживявах. Знаех, че ще пея и това исках. Като станах на 70 г., си казах - спри се вече, не си млада жена. И някак естествено започнах да преподавам. И сега мога да кажа, че всичките ми ученици, дори тези отпреди 20 години, идват постоянно при мен, споделят ми личния си живот, болките си. И често се питам - защо дъщеря ми не ми споделя, а учениците, които осиновявам. И веднъж една от подопечните ми отговори: "Защото тя е твоя дъщеря, затова". Като се замисля и аз с майка ми също не споделях. Имаше го респекта", казва Кабаиванска.

Днес 86-годишната прима живее в Италия, но често си идва тук за оперните класове, които води в страната ни.

"Много съм пряма, казвам това, което мисля, и това не се харесва на всеки. Ето един пример - понеже работя със съпругата на Лучано Павароти, която има агенция и когато нещо касае мен, все говоря истината в очите. А тя: "Райна, моля те, не говори, мълчи си, не отговаряй, има хора за всичко". Но винаги това е било рефренът на моя живот - казвай това, което мислиш, без притеснение дали това думите ти ще изнасят на някого, или не. Така правеше баща ми, именно той ми е давал сила да съм това, което съм сега. Разбира се, и майка ми, защото без дисциплината, на която ме научи, нямаше да съм това, което съм", споделя оперната прима Райна Кабаиванска.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама