Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10363134 www.bgdnes.bg

Гръмнаха огромна вълчица

Повалят я с няколко куршума 

50-килограмовият хищник разкъсвал и оглозгвал сърни 

Отстреляха гигантска вълчица!

Ловците от великотърновското село Пчелище повалили с няколко куршума 50-килограмовия хищник, който напоследък започнал да прави пакости.

Преди дни те излизат на лов за глигани, но за пореден път се натъкват на вълчи следи, разказват от НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България, откъдето споделят детайли около трофейния екземпляр.

Реклама

По разкази на авджиите около селото обикаляла глутница от шест вълка, които безпардонно нападали, разкъсвали и оглозгвали буквално до кокал сърни. Ловджиите често попадали на на животните, но така и не се срещали очи в очи с хищниците. И така допреди няколко дни, когато на мушката им попада огромната вълчица.

Кучетата подгонили хищника, като били нужни няколко куршума, за да бъде повален. Първи по него стрелял Пламен Каназирев от местната ловна дружинка, а след него и Милко Райков. Накрая животното паднало на земята въпреки здравата битка за живот.

"Чувахме за нападенията над сърни, но това се случваше в землището на селото. Започнахме да се притесняваме, че вълците ще доближат къщите ни и ще започнат да нападат домашни животни", кахърят се местни жители в Пчелище, които вече могат да си отдъхнат, че глутницата е намаляла.

По време на същия ловен излет авджиите попадат и на друг голям вълк, но той успява да се измъкне. Мъжете от дружинката не повалят и диво прасе, каквато първоначално е целта на излета им.

"Много рядко се забелязват вече диви свине. Но и как да ги има при тези вълци. Не са само хищниците, да не забравяме и африканската чума, която не е подминала и тукашните сюрии от диви свине", споделя пред НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България председателят на дружината Тодор Кършев.

В землището на Пчелище се забелязват и други хищници - чакали, лисици и подивели кучета. А проблема с агресивни вълци го има и в съседни села, като ловците са надеждата на местните хора.

Реклама

Без групов лов на изборите

Груповият лов в изборните дни (включително и ако има балотаж) се забранява, заявяват от Изпълнителната агенция по горите.

Ако няма балотаж, забраната ще засегне само един ден - 14 ноември, но ако се стигне до балотаж, ограничение ще има и седмица по-късно - 21 ноември.

Индивидуалният лов и излетите по линия на организирания ловен туризъм са разрешени и могат да се осъществят, става ясно още от заповедта.

Реклама
Реклама
Реклама