Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10376157 www.bgdnes.bg

Прочутият познавач на билките Веселин Орешков: Тато вярваше в народната медицина

Живков дава зелена светлина за производството на суперхрани в България през 1979 г. Това разкрива пред "България Днес" известният народен лечител Веселин Орешков в навечерието на годишнината от 10 ноември 1989 г., когато Тато беше сменен от власт и започна преходът към пазарна икономика.

"Части от това постановление за развитие на лечебното растениевъдство в България са били секретни - разказва Орешков. - По това време аз вече имах почти 20-годишна практика в своите опити да внедря в нашата страна лечебни растения от различни краища на света, които да обогатят нашата флора. И ето че един ден ме посети комисия от 12 човека, представители на четири министерства и осем ведомства. Написан беше доклад, в който се описва с какво се занимавам.

Реклама

Документът е бил одобрен на най-високо ниво. Издадена беше заповед да задълбоча и развия своята дейност. Дадено ми беше правото да използвам 70 декара земя и сътрудници за работата ми. Аз тогава вече имах в "колекцията" си цели 15 лечебни растения", споделя пред вестника авторът на множество книги за силата на природната медицина и лечител в китната си къща в Троян.

Орешков запретва ръкави и резултатите не закъсняват. Той е първият, който засажда в нашата страна арония. Растение, чиито плодове вече са признати в цял свят за суперхрана заради своите лечебни и хранителни качества. Аронията присъства и в менюто на космонавтите по време на полети. Орешков изключително много цени и планинския лимон, както той го е кръстил на български.

Народният лечител не отрича заслугите на Живков и неговите качества на ръководител, въпреки че по време на комунистическия режим е трябвало да се пребори и с доста трудности.

"Тато беше здравомислещ селяк, казвам го в най-добрия смисъл на този израз - казва Веселин Орешков. - Докато комунистическите водачи в други страни бяха изкуфели бюрократи, той не беше като тях. Трезв селяк беше Живков и това е положително качество. Когато един селянин крачи по нивата, главата му работи като компютър. Чувства цялата земя под краката си и всичко, което се случва в природата. Знае как е било преди и това му помага да оцелее в настоящето", допълва пред пратениците на "България Днес" емблематичният познавач на билките и техните лековити качества.

Целият съзнателен живот на чичо Веско, както е познат навред лечителят, е свързан с внедряването у нас на множество лечебни растения, които виреят в чужбина. Една от големите му мечти е да въведе във флората на България растенията от други флористични райони на Земята, за да се увеличи богатството на нашата земя. И го прави успешно вече години наред. Благодарение на него у нас освен аронията и планинския лимон се отглеждат растения като актинидия, шизандра, левзея, персимон. Те вече присъстват в много български градини със своите уникални цветове, плодове и лечебни свойства.

Макар днес от 70-те декара земя, предоставени от държавата по време на соца за опитно растително поле, да не е останала и следа от богатата флора, а да е обрасло както множество пустеещи земи у нас, Орешков продължава живо да се интересува от лековитите билки и да прави всичко възможно да облагородява още видове. Едно от тях вече е цяло дърво след повече от 10 години растеж - студоустойчивият до -40 градуса индиански банан пау пау, който и тази есен е народил десетки плодове.

Реклама

Гони вирусите

със сок от бреза

Със сок, извличан от сърцевината на бреза, Тодор Живков поддържа имунната си система и гони вирусите. Това разкрива пред "България Днес" Христо Христов-Референта, бивш директор на ловно стопанство "Кормисош" и доверен човек на тогавашния Първи в държавата. И до днес изкусният лесничей приготвя лечебната напитка и я препоръчва на близки и приятели.

"Това е еликсир, който прочиства целия организъм - категоричен е Референта. - Аз научих Живков да пие сок от бреза и той оцени колко полезно може да бъде това питие, което ни е подарък от природата. Нещо повече - имаше намерение да направи специален санаториум сред брезова гора, но просто не му стигна времето да осъществи и този свой проект", споделя още Христов.

Всяка една част от брезата може да се използва като лекарство. При правилна обработка са полезни листата, клоните и кората. От бялата част на кората се прави така нареченият сакъз, който прилича на дъвка.

Вдъхновява се от

Лечителя на Левски

Още от ранна детска възраст Орешков се вдъхновява от силата на природата. Когато е на 4 години, неговата майка разлиства малка книжка, описваща лечебните свойства на 100 билки. Тя е написана от местния йеромонах Неофит Калчев, роден и израснал също в Орешак.

По-късно Калчев се прочува с прозвището си Лечителя на Левски, след като заедно със своя събрат отец Матей Преображенски-Миткалото от Преображенския манастир край Велико Търново облекчават тежка рана на корема на Апостола, останала му от тайна операция в Белград по време на участието на Дякона в Първата българска легия там.

Реклама
Реклама
Реклама